ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Θα ενημερώσει τη Βουλή για τις καταστροφικές πυρκαγιές

Μητσοτάκης: Θα ενημερώσει τη Βουλή για τις καταστροφικές πυρκαγιές
INTIME

Προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για το θέμα των καταστροφικών πυρκαγιών θα πραγματοποιηθεί μόλις ανοίξει εκ νέου μετά τη θερινή διακοπή η Βουλή και αρχίζουν εκ νέου οι εργασίες.

«Θα υπάρξει συζήτηση στην Βουλή πολύ σύντομα, με το που θα επιστρέψουμε στις τακτικές μας εργασίες για να κάνουμε μια αξιολόγηση, αλλά κυρίως να επιχειρήσω να διαμορφώσω μια συναίνεση για το τι πρέπει να γίνει την επόμενη μέρα. Αλλά ας σεβαστούμε, τουλάχιστον, τους ανθρώπους που δίνουν τον αγώνα στην πρώτη γραμμή», είπε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πριν από λίγα 24ωρα, η Φώφη Γεννηματά ζήτησε να γίνει προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο, με θέμα, «τις καταστροφικές εξελίξεις με τις πυρκαγιές, το πρόγραμμα αποκατάστασης της οικονομικής και κοινωνικής ζωής των περιοχών που επλήγησαν και τις αναγκαίες αλλαγές στο σύστημα πρόληψης και πολιτικής προστασίας».

Το σχετικό αίτημα του πρωθυπουργού θα υποβληθεί επισήμως στον Πρόεδρο της Βουλής Κ.Τασούλα, προκειμένου να προγραμματισθεί το συντομότερο η συζήτηση που θα διεξαχθεί βάσει του άρθρου 142Α της Βουλής.

Η ημερομηνία που φαίνεται ως η επικρατέστερη για τη διεξαγωγή της συζήτησης είναι η 25η Αυγούστου.

Μητσοτάκης: Προτεραιότητα ήταν η ανθρώπινη ζωή - Χτίστηκε μια χυδαία σπέκουλα

«Για εμάς ήταν απόλυτη προτεραιότητα η προστασία της ανθρώπινης ζωής», δήλωσε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφορικά με τις πολιτικές εκκένωσης στις πυρκαγιές, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Διευκρίνισε δε ότι οι ευθύνες για τις αστοχίες που υπήρξαν θα αποδοθούν στο βαθμό που αυτές θα προσωποποιηθούν.

«Κάποια μαθήματα τα έχουμε ήδη πάρει. Οι ευθύνες στο βαθμό που μπορούν να προσωποποιηθούν θα αποδοθούν την κατάλληλη στιγμή και σίγουρα όχι την ώρα της μάχης. Οι ευθύνες δεν αφορούν μόνο σε πρόσωπα και δεν πρέπει να αποδίδονται εν βρασμώ ψυχής. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν διστάζει να αναγνωρίσει τα λάθη της», δήλωσε.

«Χτίστηκε μια χυδαία σπέκουλα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και σε μερίδα ΜΜΕ αναφορικά με τις πολιτικές εκκένωσης. Είναι χυδαίο όλο αυτό που συνέβη». προσέθεσε.

Για τις αστοχίες, τα λάθη και τις παραλείψεις της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών ανέφερε ότι η «συγγνώμη» που ζήτησε ήταν αφενός μία προσωπική επιλογή αλλά, αφετέρου, και πολιτική:

«Μίλησα απηχώντας και το προσωπικό μου συναίσθημα αλλά αξιολογώντας και τον ρόλο μου ως πρωθυπουργός και ζήτησα συγνώμη από τους πολίτες. Το έκανα γιατί το αισθάνθηκα ως μία προσωπική ανάγκη. Όταν αυτά που βλέπεις γύρω σου σε συγκλονίζουν και αντιδράς. Αυθόρμητη συμπεριφορά αλλά και πολιτική πράξη ήταν η συγγνώμη μου που σηματοδοτεί την απόφαση για δράση. Είναι μία προωθητική ενέργεια, η αφετηρία για να γίνουν αυτά που πρέπει να γίνουν ώστε να μην επαναληφθεί αυτή η εμπειρία στο μέλλον».

«Το επιτελικό κράτος δεν σβήνει φωτιές με μάνικες»

Για τις επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση από την αντιπολίτευση για την αποτελεσματικότητα του επιτελικού κράτους, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Το επιτελικό κράτος δεν σβήνει φωτιές με μάνικες. Αξιολογεί και επιβλέπει και έχει καταφέρει πολλά τους τελευταίους 25 μήνες. Συντονίζει δε τις αποφάσεις όταν οι αρμοδιότητες της διοίκησης συντίθενται. Θεωρώ ότι είναι μια απαραίτητα δομή, ιδίως αν σκεφτεί κανείς πως όταν αναλάβαμε την κυβέρνηση, υπήρχαν περιπτώσεις όπου απουσίαζε όχι μόνο το επιτελικό αλλά και το ίδιο το κράτος».

«Δώσαμε 51 εκατ. φέτος για πρόληψη πυρκαγιών. Θα δώσουμε πολλά περισσότερα», τόνισε.

«Είναι σαφές ότι πρέπει σε αυτές τις περιοχές, θα πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο της δενδροφύτευσης, σύμφωνα με αυτά που θα μας υποδείξουν οι ειδικοί. Άρα η μεταφορά των σχετικών αρμοδιοτήτων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση προς το υπουργείο Περιβάλλοντος είναι μια σωστή απόφαση» τόνισε.

Στο ερώτημα πού είναι τα ενάερια μέσα, η απάντηση δόθηκε από τον κ. Χαρδαλιά. Το σημαντικό είναι να δούμε αν μπορεί να επιχειρήσει το ενάεριο μέσο. Τα εναέρια μέσα ήταν εκεί, στη Βόρεια Εύβοια, αλλά προσπαθούσαν να βρουν ένα ανοικτό σημείο, ώστε να επιχειρήσουν. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να έχουμε για κάθε φωτιά κι ένα εναέριο μέσο».

«Δεν χρειαζόταν να καούν δάση για να κατασκευαστούν ανεμογεννήτριες»
«Είναι ανυπόστατη η συζήτηση για αλλαγή χρήσης γης», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτημα αναφορικά με τη συζήτηση που εξελίσσεται και υποστηρίζεται ότι τα δάση κάηκαν, ώστε να χτιστούν στις καμένες εκτάσεις ανεμογεννήτριες.

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα εκδοθεί σήμερα, όλες οι καμένες εκτάσεις θα κριθούν αναδασωτέες και θα επισπευστούν άμεσα όλες εκείνες οι διοικητικές πράξεις, ώστε να συντμηθούν οι χρόνοι επί των απαραίτητων ενεργειών.

«Το Σύνταγμα, στο άρθρο 24 προβλέπει τη δυνατότητα να γίνουν παρεμβάσεις στο δάσος. Άρα δεν χρειάζονταν να καούν δάση για να κατασκευαστούν ανεμογεννήτριες».

Στήριξη των πυροπαθών

Το πακέτο στήριξης προς τη Βόρεια Εύβοια δεν είναι γενναιόδωρο, αλλά είναι το ενδεδειγμένο ανέφερε ο πρωθυπουργός, προαναγγέλοντας (βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις ανακούφισης των πληγέντων και άμεσες παρεμβάσεις για την προστασία του περιβάλλοντος (αντιπλημμυρικά έργα, τεχνητή και φυσική αναδάσωσης).

«Ζήτησα από τον Σταύρο Μπένο, έναν άνθρωπο που έχει μάθει πολύ καλά να χτίζει μέσα από συντρίμμια, να μας βοηθήσει να ξανασκεφτούμε από την αρχή το μέλλον της Βόρειας Εύβοιας.

Με τον κ. Μπένο, έχω προσωπική άποψη για την ακεραιότητά του και τη δουλειά του. Θα συναντηθώ μαζί του για το μεσοπρόθεσμο αλλά και το μακροπρόθεσμο σχεδιασμό ανάταξης της Βόρειας Εύβοιας. Για παράδειγμα, πώς θα απασχολούνται στο εξής άνθρωποι που είχαν ως βασική απασχόληση το δάσος, όπως οι ρητινοπαραγωγοί».

Προς τους κατοίκους της Βόρειας Εύβοιας είπε: «Καταλαβαίνω αυτό που αισθάνονται, την οργή και την απογοήτευση. Δεν είναι μόνοι τους, το κράτος είναι δίπλα τους».

Συλλογική κατάκτηση της κοινωνίας το 112 και η κουλτούρα εκκενώσεων
Παράλληλα, αναρωτήθηκε:

«Μας ασκείται κριτική που αντιμετωπίσαμε αποτελεσματικά την προστασία της ανθρώπινη ζωής; Έχουμε πια μια κουλτούρα εκκενώσεων και αυτό είναι μια συλλογική κατάκτηση. Εγώ θα φύγω κάποια στιγμή από αυτή την καρέκλα όπως και αυτή την κυβέρνηση. Όμως το 112 θα μείνει εδώ και αυτό είναι μια κατάκτηση».

Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει συνειδητοποιήσει το μέγεθος των ευθυνών του

Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει αντιληφθεί το μέγεθος της καταστροφής και των ευθυνών του, ούτε της ανικανότητας του επιτελικού κράτους, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στις καμένες εκτάσεις στην Ηλεία.

Ο κ. Τσίπρας σε συνέχεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου του πρωθυπουργού, εξαπέλυσε επίθεση κατά του Κυριάκου Μητστοτάκη, ενώ προέβλεψε ότι τα χρήματα που θα κατευθυνθούν για την ανακούφιση των πυρόπληκτων, «θα οδηγήσουν αυτούς τους ανθρώπους να είναι και χρεωμένοι στις τράπεζες».

«Δυστυχώς το μέγεθος της καταστροφής υπερβαίνει κάθε εκτίμηση που μπορεί να κάνει κανείς αν δεν έρθει να το δει διά ζώσης. Μέσα σε μια βδομάδα πάνω από ένα εκατομμύριο στρέμματα δασικής έκτασης έχουν καεί. Ενδεχομένως πάνω από 200 κατοικίες να έχουν καεί ολοσχερώς. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική αλλά και ανθρωπογενή καταστροφή που έχει γίνει από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και μετά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στα όσα είπε σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Λυπάμαι πάρα πολύ αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να βρω ανταπόκριση στην έκκληση που έκανα πριν από δύο μέρες για να υπάρξει ένα ελάχιστο επίπεδο συμφωνίας στη σοβαρότητα και στην υπευθυνότητα».

«Ακούγοντας σήμερα και βλέποντας τον πρωθυπουργό, τον κ. Μητσοτάκη εγώ αλλά και ο κάθε πολίτης αισθάνεται μεγαλύτερη ανησυχία και μεγαλύτερη ανασφάλεια τούτες τις ώρες. Δεν έχει συνειδητοποιήσει το μέγεθος της καταστροφής, δεν έχει συνειδητοποιήσει το μέγεθος της αδυναμίας του κρατικού μηχανισμού και της ανικανότητας του επιτελικού κράτους, δυστυχώς δεν έχει συνειδητοποιήσει και το μέγεθος των ευθυνών του. Υπάρχουν κάποιες στιγμές όπου η διαρκής προσπάθεια ωραιοποίησης και προπαγάνδας προσκρούει στο τείχος της πραγματικότητας», είπε, τονίζοντας ότι «και τώρα είναι μία τέτοια στιγμή, όχι άλλη προπαγάνδα, όχι άλλη ωραιοποίηση, όχι άλλα ξύλινα λόγια».

Όπως σχολίασε, «δεν μπορεί για παράδειγμα την ώρα που οι συμπολίτες μας ζητάνε απαντήσεις για το σήμερα και το αύριο που τους περιμένει, όχι μονάχα για το τί έφταιξε, να γίνεται μια προσπάθεια να δοθεί μια εικόνα μεγαλύτερης χρηματοδότησης για την επούλωση των πληγών, ενώ τα χρήματα είναι λιγότερα απ' ό,τι ίσχυε πιο πριν και με διαδικασίες που στο τέλος της θα οδηγήσουν αυτούς τους ανθρώπους να είναι και χρεωμένοι στις τράπεζες».

«Απευθύνω ένα υπαρξιακό ερώτημα αγωνίας για τους ανθρώπους των καμένων περιοχών, διότι δεν είναι μονάχα ένα ζήτημα το πώς θα περάσουνε μια βδομάδα, δυο βδομάδες, ένα μήνα. Το ερώτημα είναι πώς θα μείνουν στον τόπο τους, στην ύπαιθρο χώρα που έχει καταστραφεί, πώς θα πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο, με τί δουλειές θα ασχοληθούν για να έχουν ένα ελάχιστο εισόδημα, ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για να ζήσουν», συνέχισε, ενώ χαρακτήρισε την «πρόταση των επτά σημείων» που κατέθεσε, «μία βάση για να υπάρξει ένα σοβαρό σχέδιο ανασυγκρότησης».

«Η αγωνία των κατοίκων στις περιοχές που επισκέπτομαι είναι προφανής», συμπλήρωσε και επανέλαβε, όπως είπε ο ίδιος «για άλλη μια φορά, έκκληση σοβαρότητας και υπευθυνότητας απέναντι στον κ. Μητσοτάκη».

«Και θα ‘ταν καλύτερα τούτες τις ώρες αντί να περιστοιχίζεται από κόλακες και αντί να τον οδηγούν σε δηλώσεις αποτυχίας και τραγωδίας, θα λεγε κανείς, δηλαδή να μην ξέρει το σχέδιο που απέδωσε ή να λέει ότι απλά του χρόνου θα είμαστε καλύτεροι, ας έρθει εδώ», τόνισε, καλώντας τον να «συνομιλήσει με τους ανθρώπους που έχουν πληγεί, με τους δημάρχους που ενδεχομένως οι περισσότεροι να ‘ναι από το δικό του κόμμα, να πάρει μία εικόνα της πραγματικότητας».

«Είναι το πρώτο βήμα να συνειδητοποιήσει κανείς την πραγματικότητα για να κάνει ένα βήμα παραπέρα για να σχεδιάσει την επόμενη μέρα», πρόσθεσε και κλείνοντας, ευχαρίστησε και συνεχάρη όλους τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής και κυρίως τους εθελοντές, «αυτούς που αγνόησαν πολλές φορές ακόμα και τις εντολές να απομακρυνθούν με κίνδυνο της ζωής τους για να σώσουν ό,τι μπορούσε να σωθεί, για να σώσουν περιουσίες, για να σώσουν ανθρώπινες ζωές, για να σώσουν ζώα».

«Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε αυτό το κύμα, το κίνημα εθελοντισμού των δασοπυροσβεστών αλλά και στο κύμα εθελοντισμού από άκρη σ' άκρη σε όλη τη χώρα που αυτή τη στιγμή δίνει ελπίδα και κουράγιο μέσα στη μαυρίλα του φυσικού περιβάλλοντος», κατέληξε.

Γεννηματά: Πάλι επιχείρησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα ο κ. Μητσοτάκης

Ότι προσπάθησε σήμερα «να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα», κατηγορεί τον πρωθυπουργό, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, και μάλιστα, προσθέτει σε δήλωσή της, «μετά την προσχηματική συγγνώμη».

Ως εκ τούτου αδυνατεί (σ.σ. ο Κυριάκος Μητσοτάκης) «να παραδεχθεί αυτό που βλέπουν οι πολίτες. Ότι το δήθεν επιτελικό κράτος και το κυβερνητικό σύστημα πολιτικής προστασίας, απέτυχε στην πράξη.

Οι ίδιοι οι αρμόδιοι υπουργοί του καθημερινά αυτοσυγχαίρονται και ο ίδιος τους δικαιολογεί, αποδεικνύοντας ότι οι δηλώσεις του περί απόδοσης ευθυνών, είναι μόνο για επικοινωνιακή κατανάλωση».

Σύμφωνα με την κ. Γεννηματά, «για την ΝΔ, πάντα φταίνε άλλοι. Το 2007 ο στρατηγός άνεμος και τώρα που δεν υπήρχε, φταίει η κλιματική κρίση. Η κυβέρνηση τα έκανε όλα καλά.

Αν βέβαια ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει πράγματι έστω και τώρα στην ανάγκη εθνικής συνεννόησης, δεν έχει παρά να αποδεχθεί προτάσεις που καταθέσαμε.

Για άμεση συζήτηση μεταξύ αρχηγών στην Βουλή, για συζήτηση στις κοινοβουλευτικές επιτροπές των σχεδίων ανασυγκρότησης και μηχανισμούς ελέγχου της εφαρμογής τους. Μην επαναληφθούν όσα έγιναν με το Ταμείο Μολυβιάτη.

Να συμμετέχουν ενεργά στα προγράμματα θεσμικοί φορείς που θα πρέπει όλοι να υπόκεινται σε λογοδοσία. Αρκετά με τη Μαξίμου ΑΕ. Όχι εξωθεσμικές λειτουργίες στην ανασυγκρότηση των περιοχών.

Τέλος όσον αφορά την κλιματική κρίση, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία και πρότασή μας για κλιματικό νόμο είναι στο τραπέζι.

Ιδού η Ρόδος...», καταλήγει στη δήλωσή της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.