Μητσοτάκης: Στεγαστική συνδρομή έως 150.000 ευρώ - Αποζημίωση επιχειρήσεων στο 70%
Ξεκίνησε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στο πλαίσιο της οποίας θα ληφθούν οι αποφάσεις για τα μέτρα στήριξης των πληγέντων και η ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών. Στην εισήγησή του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο πακέτο μέτρων που αποφασίζονται για την ανακούφιση των πληγέντων.
Τα μέτρα αυτά κινούνται, όπως είπε, σε τρεις άξονες: Το πρώτο είναι το επίπεδο των άμεσων αποζημιώσεων για κάθε πυρόπληκτο σε όποια περιοχή της χώρας και αν βρίσκεται. Για φυσικά και νομικά πρόσωπα και για καταστροφές ή βλάβες σε υποδομές και σε περιουσίες. Το δεύτερο επίπεδο είναι το επίπεδο των έργων αποκατάστασης. Καθαρισμοί, συγκομιδή κορμών, τα βασικά αντιπλημμυρικά έργα τα οποία πρέπει να γίνουν και φυσικά οι αναδασώσεις και η ενίσχυση της πρόληψης. Και το τρίτο επίπεδο είναι το επίπεδο του μεσομακροπρόθεσμου σχεδιασμού της παραγωγικής ανασυγκρότησης, ειδικά της περιοχής της βόρειας Εύβοιας.
Οι δράσεις θα χρηματοδοτηθούν πρωτίστως από τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό που θα καταθέσει το Υπουργείο Οικονομικών, άμεσα, ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ. Και αν χρειαστεί θα διεκδικήσουμε και πρόσθετους ευρωπαϊκούς πόρους, υπογράμμισε.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης είπε:
Οι κεντρικές κατευθύνσεις των επιλογών της κυβέρνησης, οι οποίες θα παρακολουθούνται από το γραφείο του και θα συντονίζονται από ένα ειδικό επιτελείο υπό το Γενικό Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής, τον Χρήστο Τριαντόπουλο είναι:
Στεγαστική συνδρομή έως 150.000 ευρώ για κατοικίες που καταστράφηκαν ή έχουν ζημιές και άμεση προκαταβολή 20.000, 12.000 και 5.000 ευρώ ανάλογα με το βαθμό της φθοράς κάθε κτηρίου.
Τα ποσά αυτά θα καταβάλλονται με μία απλή αίτηση από τις 18 Αυγούστου στην πλατφόρμα arogi.gov.gr. Με εκταμίευση λίγες μέρες μετά, ουσιαστικά ενοποιούμε πια τα επιμέρους προγράμματα κρατικής αρωγής σε μία πλατφόρμα. Αρα με μία αίτηση, με ένα κλικ, ο υποψήφιος δικαιούχος θα μπορεί να καταθέτει τα στοιχεία του και πολύ σύντομα να λαμβάνει την κρατική ενίσχυση, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν θα αποζημιωθούν με το 70% των απωλειών τους, με το 20% να δίνεται ως προκαταβολή. Για τα δε ακίνητά τους θα λαμβάνουν αμέσως προκαταβολή 22.000 ευρώ, 12.000 ευρώ ή 5.000 ευρώ, ανάλογα με τις ζημιές τους.
Οι αγροτικές, οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις με κτήρια, θα μπορούν και αυτές να εισπράξουν αθροιστικά τις ίδιες προκαταβολές. Επιπλέον, θα μπορούν να λάβουν και ενίσχυση έως 4.000 ευρώ για τις καλλιέργειές τους, ανάλογα με την έκταση. Και αυτό πέραν των αποζημιώσεων που θα χορηγήσει ο ΕΛΓΑ για την παραγωγή τους.
Περαιτέρω, κάτοικοι και επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν από τη φωτιά απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ, αναστέλλονται οι ασφαλιστικές, φορολογικές και δανειακές υποχρεώσεις τους, όπως και οι πλειστηριασμοί, και καθιερώνεται επιδότηση ενοικίου ύψους έως 500 ευρώ μέχρι να επισκευαστούν τα σπίτια τους.
Τα δύο τελευταία μέτρα για απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ, αναστολές υποχρεώσεων και επιδότησης ενοικίου θα ισχύσουν για όλους τους κατοίκους στους δήμους Μαντουδίου και Ιστιαίας.
Θα υπάρχει πρόβλεψη για ανατολή συμβάσεων για 3 μήνες ενώ θα υπάρχει ξεχωριστή μέριμνα για εκπαιδευτικούς και μαθητές.
Επιπλέον, συστήνεται ειδική επιτροπή οικονομικής ανασυγκρότησης της Εύβοιας που θα σχεδιάσει την μεθεπόμενη ημέρα με επικεφαλής τον Σταύρο Μπένο που έχει συνδεθεί ως δήμαρχος με την ανάκαμψη της Καλαμάτας μετά τους φονικούς σεισμούς.
Τέλος, από αύριο με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου όλες οι περιοχές κηρύσονται αναδασωτέες.
Σε ό,τι αφορά στον τομέα της αποκατάστασης, ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως θα ξεκινήσουν άμεσα τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα με ευθύνη των Υπουργείων Περιβάλλοντος, Υποδομών και Εσωτερικών και προφανώς με τη συνεργασία, με τη στήριξη, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που υπογράφεται αύριο υιοθετούμε μια σειρά από σημαντικές καινοτομίες, προκειμένου να επιταχύνουμε τις σχετικές διαδικασίες, ώστε να επιλέγονται γρήγορα οι περιοχές όπου πρέπει να απομακρυνθούν οι καμένοι κορμοί και να γίνουν τα σχετικά αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα.
Για το σκοπό αυτό, οι δασικές υπηρεσίες, που μέχρι σήμερα υπάγονται στις αποκεντρωμένες διοικήσεις, θα μεταφερθούν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και οι σχετικές αποφάσεις θα εκδίδονται μέσα σε 30 μέρες.
Ήδη σε προηγούμενο υπουργικό συμβούλιο έχει εγκριθεί το πρόγραμμα ανασυγκρότησης της Πολιτικής Προστασίας, ύψους 1,7 δισεκ. ευρώ υπενθύμισε επίσης ο πρωθυπουργός.
Όλα τα παραπάνω σημαίνουν πολλή και εντατική δουλειά, είπε κλείνοντας ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως ευπρόσδεκτες είναι οι προτάσεις της αντιπολίτευσης.
Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του με μία αναφορά στην απώλεια του εθελοντή πυροσβέστη, Βασίλη Φιλώρα, λέγοντας: «Αυτή την ώρα, δυστυχώς, αποχαιρετούμε τον εθελοντή πυροσβέστη Βασίλη Φιλώρα, που έχασε τραγικά τη ζωή του στο μέτωπο των πυρκαγιών. Το λιγότερο το οποίο θα μπορούσαμε να κάνουμε, μετά από αυτό, ήταν η απονομή σύνταξης στη γυναίκα και τα παιδιά του, την οποία αποφάσισε πριν από λίγο η κυβέρνηση. Νομίζω, όμως, ότι η μεγαλύτερη τιμή στη μνήμη του είναι να προστατεύσουμε και να αναβαθμίσουμε το φυσικό μας περιβάλλον για το οποίο αγωνίστηκε μέχρι τέλους ο Βασίλης».
Παρακολουθείστε την εισήγηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη:
Τα ζητήματα αυτά συζητήθηκαν κατά τη χθεσινή ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου και όπως ανακοινώθηκε οι αποφάσεις θα ληφθούν στο σημερινό Υπουργικό.
Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν σήμερα στις 17.00 στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και τον γενικό γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής Χρήστο Τριαντόπουλο.