ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων και οι «αστοχίες» στο τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου

ΙΝΤΙΜΕ/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Με τις κεραίες διαρκώς στραμμένες στο μέτωπο της Εύβοιας, όπου για ακόμη μια νύχτα τα πεζοπόρα τμήματα, η διεθνής βοήθεια, οι εθελοντές και οι κάτοικοι έδωσαν μια δύσκολη μάχη, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προσθέσει την πρώτη ψηφίδα στο μωσαϊκό της ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών που φιλοτέχνησε στο τηλεοπτικό μήνυμά του ο πρωθυπουργός.

Το υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει στις 15.00 το μεσημέρι, αναμένεται να μπει το πλαίσιο με το οποίο θα λειτουργήσει το σχέδιο στήριξης των περιοχών που υπέστησαν καταστροφές. Ταυτοχρόνως όμως, το υπουργικό συμβούλιο, θα είναι- όπως χαρακτηρίζεται από αρμόδιες πηγές- και ο βατήρας για την συνέντευξη τύπου που θα παραχωρήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά πάσα πιθανότητα, την προσεχή Πέμπτη.

«Τις επόμενες μέρες θα απαντήσω προσωπικά σε κάθε ερώτημα. Εύχομαι η επόμενη ημέρα να ανατείλει με διακομματική συναίνεση, γιατί αν το καθήκον του σήμερα ανήκει στην κυβέρνηση, η ευθύνη του αύριο ανήκει σε όλους μας», ήταν η διατύπωση που χρησιμοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτό το βήμα εμφανίζεται ως το επικρατέστερο για την αποκωδικοποίηση των σκέψεων του πρωθυπουργού, αναφορικά με το σκέλος των ευθυνών.

«Οι τυχόν αστοχίες θα εντοπιστούν. Και οι ευθύνες θα αποδοθούν όποτε πρέπει και σε όποιον πρέπει. Το πρώτο ζητούμενο, αυτήν την ώρα, είναι οι λύσεις», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρόσθεσε όμως νόημα, αναφερόμενος στις κρίσεις που αντιμετώπισε η κυβέρνηση: «όλες τις ξεπεράσαμε με πείσμα και ενότητα. Αυτό θα γίνει και τώρα, με τολμηρές αποφάσεις που θα αλλάξουν πολλά». Συνεργάτες του, εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός έχει προχωρήσει στο μεγαλύτερο μέρος της αποτίμησης αναφορικά με τις αστοχίες, τις παραλείψεις και τους άλλους παράγοντες που εξασθένησαν την αποτελεσματικότητα του αντιπυρικού σχεδίου.

Όμως οι ίδιες πηγές ενημέρωσης εκτιμούσαν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ακόμη δεν έχει ολοκληρώσει αυτήν την διαδικασία και ότι θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να καταλήξει στο τελικό συμπέρασμα και στα πρόσωπα που περιλαμβάνει. Σε κάθε περίπτωση αναμένεται με ενδιαφέρον η παρέμβαση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας στη σημερινή συνεδρίαση. Κατά πληροφορίες θα δώσει απαντήσεις για τα επιχειρησιακά ζητήματα που αποτελούν αντικείμενο και της ανάλυσης που πραγματοποιείται τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

Όπως μεταδίδεται προς CNN Greece, από κυβερνητικές πηγές δεν παραβλέπεται ο σύνθετος χαρακτήρα του θέματος. Όμως αυτό δεν απαλείφει τα δυο βασικά ερωτήματα: «εάν δηλαδή ο σχεδιασμός που εκπονήθηκε ανταποκρινόταν στις ανάγκες της χώρας και επίσης στον αυξημένο βαθμό δυσκολίας που προσθέτει ο παράγοντας της κλιματικής αλλαγής. Σε κάθε περίπτωση οι ίδιες πηγές ενημέρωσης υπενθύμιζαν τον τρόπο που ξεδιπλώθηκε το σχέδιο αντιπυρικής προστασίας, μεταξύ άλλων, με το καμπανάκι για τις 18 περιοχές υψηλού κινδύνου καθώς και για τη σημασία της πολυμερούς συνεργασίας με σύμμαχες χώρες από την ΕΕ, όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία για το νέο πυροσβεστικό αεροσκάφος.

Στο υπουργικό συμβούλιο θα γίνει μια εξειδίκευση του οικονομικού πακέτου, το περίγραμμα του οποίου περιέγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ειδικά για την Εύβοια επιπλέον επίπεδα στην προσωπική δέσμευσή του για το Σχέδιο Ανασυγκρότησης. Πέραν της ταχείας καταβολής των αποζημιώσεων, την εποπτεία του πρωθυπουργικού γραφείου, το πληγωμένο - από τις πυρκαγιές - νησί θα υπαχθεί σε ένα στοχευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης, το οποίο θα ανακοινωθεί στη σημερινή συνεδρίαση. Μαζί με την Αττική δε, θα χρηματοδοτηθούν με εξτρά κονδύλι ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ που με απόφαση του πρωθυπουργού εγγράφεται στον κρατικό προϋπολογισμό.

«Η γραφειοκρατία θα σαρωθεί. Και οι πρώτες αποζημιώσεις θα καταβάλλονται αμέσως, με απλή αίτηση κάθε ενδιαφερομένου, την οποία θα υποβάλει σε μία και μόνη ηλεκτρονική πλατφόρμα», ήταν το σήμα του πρωθυπουργού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε και το υπόδειγμα των fast track διαδικασιών που ακολουθήθηκαν για την αποκατάσταση των πληγέντων από τον Ιανό, αλλά και από τον σεισμό στη Σάμο. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θέλει να τρέξουν οι καταβολές προς τους δικαιούχους εντός εβδομάδας όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.

Σε ότι αφορά στα ποσά που θα χορηγηθούν, μένει να οριστοποιηθεί από το υπουργικό συβούλιο, το ύψος τους, τα οποία εκτιμάται ότι θα κυμαίνονται από 6.000 έως 20.000 ευρώ ανάλογα με το μέγεθος των ζημιών. Σε κάθε περίπτωση η εξπρές διαδικασία θα γίνεται όπως αποκάλυψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με μια αίτηση σε ειδική πλατφόρμα(πιθανώς της ΑΑΔΕ) και ενεργοποίηση των σχετικών ενταλμάτων πληρωμής, είτε αποκλειστικά την αίτηση, είτε μέσω πραγματογνωμοσύνης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης