ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πυρκαγιές: Στο ενιαίο συντονιστικό κέντρο στο Χαλάνδρι ο Μητσοτάκης

Πυρκαγιές: Στο ενιαίο συντονιστικό κέντρο στο Χαλάνδρι ο Μητσοτάκης
INTIME/ ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος στο Χαλάνδρι μεταβαίνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να ενημερωθεί για τα μέτωπα των πυρκαγιών που βρίσκονται σε εξέλιξη  αυτή την ώρα στη χώρα.

Σημειώνεται πως ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, θα προχωρήσει σε νέα ενημέρωση για την πορεία των πύρινων μετώπων στις 20:00.

Σε έκτακτη ενημέρωση για την κατάσταση στις 13:00 ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως χτες «ζήσαμε μια εξαιρετικά δύσκολη νύχτα όχι μόνο στην Αττική αλλά και σε όλες τις πυρκαγιές που βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη στη Λίμνη Ευβοίας, στο Βασιλίτσι Μεσσηνίας και στην Ανατολική Μάνη», καθώς από το βράδυ σημειώθηκαν 41 νέες ενάρξεις πυρκαγιών σε όλη την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση, συνέχισε, έχουν καεί 12.500 στρέμματα από τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη.

Ως προς τις ζημιές, 76 σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, 18 σπίτια μερικές ζημιές, 27 επιχειρήσεις έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, 82 οχήματα έχουν καταστραφεί ολοσχερών και 64 οχήματα μερικές ζημιές.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιάς, από τα τέσσερα μέτωπα που έκαιγαν χτες στη Βαρυμπόμπη, σήμερα υπάρχει ένα ενεργό και τα υπόλοιπα είναι σε ύφεση.

Όπως είπε, αναμένεται η κατάσταση στη συγκεκριμένη περιοχή να είναι οριοθετημένη εντός της ημέρας, υπάρχουν διάσπαρτες αναζωπυρώσεις αλλά χωρίς σοβαρά προβλήματα.

Σημειώνεται πως το μεσημέρι σημειώθηκε νέα έντονη αναζωπύρωση στις Αδάμες, με τις επίγειες και εναέριες δυνάμεις να προσπαθούν να περιορίσουν το μέτωπο.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, αυτή την ώρα στην πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη επιχειρούν 520 πυροσβέστες, με 17 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Έχουν κινητοποιηθεί και περιοδικά θα επιχειρήσουν 5 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα της Πυροσβεστικής. Συνδρομή παρέχει ο Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, ο Ερυθρος Σταυρός, καθώς και πολυάριθμες εθελοντικές ομάδες με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

«Απόλυτη προτεραιότητά μας είναι η ανθρώπινη ζωή, η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω και πέρα από ο,τιδήποτε άλλο», συνέχισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, κατά τη διάρκεια της νύχτας απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους 182 πολίτες, σε 71 περιστατικά. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 442 διασώσεις/απομακρύνσεις.

Για την Εύβοια

Την ίδια ώρα, δύσκολη φαίνεται πως είναι η κατάσταση στην Εύβοια, καθώς υπάρχει νέα αναζωπύρωση, όπως τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς ήδη από τις 13:00, στη διάρκεια της ενημέρωσης.

«Αυτή την ώρα έχουμε ενίσχυση δυνάμεων, καθώς έχουμε νέα δεδομένα με την αλλαγή των ανέμων σε βορειοδυτικούς», είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Όπως σημείωσε, στις 12:20 εστάλη SMS από το 112 στους κατοίκους των περιοχών Κούλουρος και Μαρούλι.

Παράλληλα, η Ελλάδα έστειλε αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας για παροχή βοήθειας, ενώ έχει ενεργοποιηθεί και η υπηρεσία Copernicus.

Η Κύπρος είναι η πρώτη χώρα που στήριξε την Ελλάδα στέλνοντας πυροσβέστες και οχήματα.

Ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε ακόμα πως η Ρόδος βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού και οι καιρικές συνθήκες είναι ακραίες με αποτέλεσμα να είναι πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιές στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Ενημέρωση στο κινητό συντονιστικό κέντρο στη Βαρυμπόμπη

Νωρίτερα ο κ. Χαρδαλιάς βρέθηκε μαζί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο κινητό συντονιστικό κέντρο επιχειρήσεων «Όλυμπος», στη Βαρυμπόμπη.

Ο κ. Χαρδαλιάς έκανε λόγο για μια εξαιρετικά δύσκολη νύχτα και εξήρε τον έργο των Πυροσβεστικών δυνάμεων.

Η δήλωσή του:

«Ήταν άλλη μία εξαιρετικά δύσκολη νύχτα. Η δουλειά που έγινε από τα πεζοπόρα και στα τέσσερα μέτωπα έφερε καρπούς. Από τα τέσσερα μέτωπα, το ξημέρωμα μας βρήκε με ένα ενεργό, τα υπόλοιπα σε ύφεση. Υπάρχει πάρα πολλή ακόμα δουλειά να κάνουμε μέσα στο πεδίο, μέσα στις ρεματιές και νομίζω ότι οι άντρες και οι γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος αλλά και όλοι οι εμπλεκόμενοι προσπαθούν να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό. Κατά τη διάρκεια της νύχτας προχωρήσαμε σε επιπλέον απομακρύνσεις και εκκενώσεις. Καταλαβαίνετε ότι το θερμικό φορτίο ήταν μεγάλο, μας βοήθησε το γεγονός ότι οι άνεμοι είχαν πέσει, υπήρχε μία σχετική άπνοια, είχε ανέβει σχετικά η υγρασία και με τη δουλειά που έγινε από τα πεζοπόρα, νομίζω ότι καταφέραμε και μειώσαμε τα μέτωπα. Για αυτό και πλέον τα εναέρια έχουν μία συγκεκριμένη αποστολή, να κλείσουν λιγάκι τα μέτωπα αυτά, ώστε να πάμε σε μία τουλάχιστον οριοθέτηση της κατάστασης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ