ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΗΕ: Ελληνική διπλωματική «αντεπίθεση» κατά Τουρκίας για τα περί στρατιωτικοποίησης νήσων

ΙΝΤΙΜΕ

Oι μονομερείς αιτιάσεις της Τουρκίας σχετικά με καθεστώς στρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και η σύνδεση του καθεστώτος αυτού με την ελληνική κυριαρχία, είναι παντελώς αβάσιμες, αστήρικτες, καθώς και νομικά και ιστορικά λανθασμένες, υπογραμμίζει η Ελλάδα με επιστολή της Μονίμου Αντιπροσώπου της στον ΟΗΕ προς τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Αντόνιο Γκουτέρες.

Επιπλέον, βάσει των όσων αναφέρουν διπλωματικές πηγές, τονίζεται ότι το σύνολο της επιχειρηματολογίας που περιέχεται σε σχετική επιστολή του Τούρκου μονίμου αντιπροσώπου, που είχε σταλεί στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ πριν από μερικές ημέρες, επίσης απορρίπτεται, καθώς πέρα από το γεγονός ότι νομικά και πραγματικά είναι αβάσιμη, είναι επίσης αυθαίρετη και έγινε κακή τη πίστει.

Περαιτέρω, οι ίδιες διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως με την επιστολή της Μονίμου Αντιπροσώπου της Ελλάδας αποδομείται η τουρκική επιχειρηματολογία, και παράλληλα υπογραμμίζεται αναλυτικά η τουρκική παράνομη και προκλητική συμπεριφορά στην ευρύτερη περιοχή, αρχής γενομένης από το casus belli.

Το υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη απαντήσει σε σκληρό τόνο έναντι της νέας πρόκλησης της Άγκυρας, μέσω της επιστολής του μόνιμου αντιπροσώπου της Τουρκίας στον ΟΗΕ, με την οποία κατηγορεί την Ελλάδα για στρατιωτικοποίηση των νησιών.

«Η Τουρκία προσπαθεί να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα και να δημιουργήσει προπέτασμα καπνού προκειμένου να καλύψει τις δικές της διαρκείς παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου» έχει υπογραμμίσει σχετικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου.

Η επιστολή της Άγκυρας στον ΟΗΕ

Η Τουρκία υπέβαλε στα μέσα Ιουλίου διαμαρτυρία στον ΟΗΕ, καταγγέλλοντας πως η Ελλάδα «παραβίασε το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου».

Στην επιστολή που απευθύνεται στον Γενικό Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες, και υπογράφεται από τον Φεριντούν Σινιρλίογλου, Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη, η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα προβαίνει σε «συνεχείς και κατάφωρες παραβιάσεις» στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο.

Σε αυτή σημειώνεται δε πως η χώρα μας δήθεν αθετεί «τις επίσημες υποχρεώσεις της ως προς τις βασικές διατάξεις των Συνθηκών της Λοζάνης και του Παρισιού που προβλέπουν ότι τα νησιά του Αιγαίου και της Μεσογείου που παραχωρήθηκαν στην Αθήνα θα παραμείνουν αποστρατικοποιημένα».

«Η τουρκική κυβέρνηση διαθέτει λεπτομερείς και καλά τεκμηριωμένες πληροφορίες σχετικά με τη συνεχιζόμενη στρατικοποίηση αυτών των νησιών κατά παράβαση των εν λόγω συνθηκών» αναφέρει στην επιστολή ο κ. Σινιρλιόγλου.

«Η συνεχιζόμενη εσκεμμένη και επίμονη παραβίαση των διατάξεων αποστρατικοποίησης των Συνθηκών Ειρήνης της Λοζάνης και του Παρισιού, οι οποίες είναι ουσιαστικής σημασίας για την επίτευξη του αντικειμένου και του σκοπού τους, αποτελεί σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας. Εξίσου σημαντικό και δεδομένης του κλιμακούμενης χαρακτήρα τους, τέτοιες παραβιάσεις έχουν ευρύτερες επιπτώσεις όσον αφορά την απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή», προσθέτει ο μόνιμος εκπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ.

Ο Σινιρλίογλου ισχυρίζεται ακόμη ότι οι παραβιάσεις «σημαίνουν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την Τουρκία, να βασιστεί στον τίτλο της βάσει των ίδιων συνθηκών με σκοπό την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων».

«Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Ελλάδα, που δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της βάσει των Συνθηκών, δεν μπορεί ταυτόχρονα να αναγνωριστεί ότι διατηρεί τα δικαιώματα που ισχυρίζεται ότι προέρχονται από αυτές», γράφει στην επιστολή του ο Φεριντούν Σινιρλίογλου.

«Θα θέλαμε να επισημάνουμε για άλλη μια φορά ότι η Ελλάδα δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τις σχετικές συμφωνίες για τον αφοπλισμό των νησιών του Αιγαίου και της Μεσογείου» αναφέρει.

Η επιστολή που εστάλη την περασμένη Τρίτη, υπογραμμίζει την εγγύτητα των εν λόγω νησιών, συμπεριλαμβανομένου του Καστελόριζου, προς την ηπειρωτική Τουρκία και τονίζει ότι, αν και αναφέρεται σαφώς στις Ειρηνευτικές Συνθήκες της Λοζάνης του 1923 και του 1947, ο εξοπλισμός εκ μέρους της Ελλάδας αποτελεί σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας.

Τονίζεται επίσης ότι η κλιμάκωση που μπορεί να συμβεί λόγω παραβιάσεων θα έχει επιπτώσεις για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Επισημαίνοντας ότι η Τουρκία έχει επανειλημμένα διαμαρτυρηθεί τις παραβιάσεις της Ελλάδας στα νησιά μέσω διπλωματικών οδών, η επιστολή αναφέρει:

«Εάν η Ελλάδα δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της βάσει των συμφωνιών, δεν μπορεί να διεκδικήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα που απορρέουν από αυτές τις συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένου του καθορισμού περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης