Υπουργικό Συμβούλιο: «Καυτή» εβδομάδα για την κυβέρνηση με κορωνοϊό και κατώτατο μισθό
Εβδομάδα σημαντικών πολιτικών πρωτοβουλιών και αποφάσεων χαρακτηρίζεται αυτή που ξεκινά τη Δευτέρα, με την κυβέρνηση να καλείται να συζητήσει άμεσα τα «καυτά» ζητήματα, με προτεραιότητα αυτό της πανδημίας και συνακολούθως τα ζητήματα του κατώτατου μισθού αλλά και των επικείμενων αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα.
Το συγκεκριμένο τρίπτυχο, με κορωνίδα την εξέλιξη του κορωνοϊού στη χώρα μας θέτει την κυβέρνηση σε απόλυτη επιφυλακή και επιβεβαιώνει απολύτως προγενέστερη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους υπουργούς του, ότι κατά το φετινό καλοκαίρι «πρέπει να ξεχάσουμε τις διακοπές».
Υπό το πρίσμα αυτό, στις 11:00 το πρωί της Δευτέρας, το Υπουργικό Συμβούλιο συνεδριάζει μέσω τηλεδιάσκεψης υπό τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η ατζέντα του Υπουργικού Συμβουλίου και το θέμα του κατώτατου μισθού
Τα θέματα της συνεδρίασης είναι τα εξής:
- Εισήγηση από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, για την παροχή σύμφωνης γνώμης για τον κατώτατο μισθό και το κατώτατο ημερομίσθιο σύμφωνα με το άρθρο 103 παρ. 7 του ν. 4172/2013 (Α' 167)
«Με βάση όσα προβλέπει ο νόμος, οι κοινωνικοί εταίροι τοποθετήθηκαν. Και οι μικρομεσαίοι, η ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΒΕ, τάσσονται υπέρ του "παγώματος" του μισθού επειδή έχει μεσολαβήσει μια ύφεση 8,2% πέρυσι. Η ΓΣΕΕ τάσσεται υπέρ μιας αύξησης από τα 650 ευρώ στα 751 ευρώ για λόγους στήριξης των εργαζομένων. Η κυβέρνηση έχει σταθμίσει όλα τα δεδομένα, βλέπει και τι έχει μεσολαβήσει και την προοπτική της οικονομίας και θα κινηθεί με έναν τρόπο συνετό και δίκαιο», έχει υπογραμμίσει ο κ. Χατζηδάκης.
Οι πληροφορίες θέλουν αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2%.
Σε ό,τι αφορά στις εκκρεμείς συντάξεις, ανέφερε ότι έχει διπλασιαστεί ο ρυθμός απονομής τους, καθώς το καλοκαίρι του 2019, όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας η ΝΔ, έβγαιναν 10.000-11.000 συντάξεις τον μήνα και τώρα έχουν φτάσει στις 20.000.
«Στόχος είναι σε 3-4 μήνες από τώρα να πάμε στις 30.000 συντάξεις και σε αυτό θα μας βοηθήσει ένα κέντρο του ΕΦΚΑ, που ολοκληρώνεται τώρα, για τη διαδοχική ασφάλιση», επισήμανε.
- Παρουσίαση από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνο Τσιάρα, του νομοσχεδίου για τις τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα.
- Παρουσίαση από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων: «Γενικό Εμπορικό Μητρώο και Υπηρεσίες Μιας Στάσης - Ενσωμάτωση Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1151».
- Παρουσίαση από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη των νομοθετικών πρωτοβουλιών Υπουργείου Υγείας: α) Κύρωση δύο συμβάσεων δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος: Δημιουργία Παιδιατρικού Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, Δωρεά PET CT στα Νοσοκομεία Ιωαννίνων, Αλεξανδρούπολης, Ηρακλείου και Λάρισας, β) Φαρμακευτικοί σύλλογοι: Κωδικοποίηση και επικαιροποίηση της νομοθεσίας, γ) Σύσταση νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου «Ένωση Τεχνολόγων Ακτινολογίας/Ακτινοθεραπείας Ελλάδας» (Ε.Τ.Α.Α.Ε.).
- Εισήγηση από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνο Τσιάρα και τον υφυπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Κώτσηρα, για την Κύρωση Σύμβασης της Χάγης για Διεθνή Προστασία Ενηλίκων.
- Ενημέρωση από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιο Λιβανό, για την Κοινή Αγροτική Πολιτική 2021-2027.
Προβληματισμός για τη μετάλλαξη Δέλτα - Ανησυχία για τα κρούσματα
Ωστόσο, στο Υπουργικό Συμβούλιο, πέραν των θεμάτων που υπάρχουν στην ημερήσια διάταξη, θα συζητηθεί εκτενώς και το ζήτημα της πανδημίοας του κορωνοϊού, με φόντο αφενός την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, αφετέρου την άνοδο που παρατηρείται σε επίπεδο νέων νοσηλειών στα νοσοκομεία αλλά και την οριακή αύξηση των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ.
Όπως είχε επισημάνει το CNN Greece, η κυβέρνηση, έχοντας το βλέμμα στραμμένο στο ερχόμενο φθινόπωρο, έχει μπροστά της δύο σημαντικά στοιχήματα.
Το πρώτο στοίχημα είναι η έξαρση στα κρούσματα που τροφοδοτεί η μετάλλαξη «Δέλτα», να μην εξελιχθεί σε δοκιμασία των αντοχών του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Η δεύτερη πρόκληση είναι η επιτυχής-με βάση το υγειονομικό πρωτόκολλο-τήρηση αλλά και η περιφρούρηση των μέτρων για τους κλειστούς χώρους που θα κλείσουν το πρώτο δεκαήμερο εφαρμογής τους και ενώ η χώρα εισέρχεται στην κορύφωση της καλοκαιρινής περιόδου.
Χρονικό διάστημα που θεωρείται ότι μπορεί να υπολογιστεί με ασφάλεια το αποτύπωμά που η λειτουργία τους στην επιδημιολογική κατάσταση. Η προσοχή είναι φυσικά εστιασμένη και στους ανοιχτούς χώρους της ψυχαγωγίας όπου μπορούν να δημιουργηθούν εστίες υπερμετάδοσης, με δεδομένη την ογκώδη παρουσία νέων ανθρώπων που πλέον κρατούν τα σκήπτρα της νόσησης μαζί με τους ανεμβολίαστους.
Το στοίχημα του τουρισμού
Μεγάλο στοίχημα βεβαίως αποτελεί και η πορεία του τουρισμού. Με φόντο τις επιμέρους προσαρμογές των περιορισμών στη Μύκονο, η ισχύς των οποίων λήγει στις 6 το πρωί αυτής της Δευτέρας. Με την αποτελεσματικότητα τους να αναμένεται να επαναξιολογηθεί τις προσεχείς ώρες, στην κυβέρνηση αναλύουν διεξοδικά τα στοιχεία που αφορούν στις επιδόσεις της ατμομηχανής της ελληνικής οικονομίας.
Κατ' αρχάς σε ό,τι αφορά στη Μύκονο το μήνυμα που εκπέφθηκε με σαφήνεια είναι ότι δεν υπήρξε κάποια σημαντική επίπτωση, δηλαδή ακυρώσεις, από τα εξτρά μέτρα που επιβλήθηκαν. Το ταμείο που γίνεται σε αυτή τη φάση είναι θετικό καθώς δείχνει σημαντικά μεγαλύτερες αυξήσεις σε σχέση με πέρσι το καλοκαίρι. Η σύγκριση αφορά τους δυο μήνες πρεμιέρας για την τουριστική σεζόν, δηλαδή Ιούλιος 2019 με Ιούνιο 2020.
Καταγράφει μια αύξηση της τάξης του 40% στις αφίξεις και στο πρώτο…σκαλί του βάθρου να βρίσκονται οι τουρίστες από τη Γερμανία και τη δεύτερη θέση να καταλαμβάνουν οι επισκέπτες από τη Γαλλία. Ως έκπληξη θεωρούνται οι σημαντικές ροές από την Πολωνία που καταγράφουν σημαντική άνοδο, δίνοντας στη Βαλκανική χώρα την τρίτη θέση.
Από την άλλη υπάρχουν θετικές ενδείξεις για το σημαντικό κενό που είχε δημιουργηθεί από το καθυστερημένο άνοιγμα της βρετανικής αγοράς. Η τροποποίηση στη σχετική λίστα και στους περιορισμούς που επέβαλλε η κυβέρνηση στη Γηραιά Αλβιόνα, έχει αισθητά αποτελέσματα στην τάση που διαγράφεται από τις 19 Ιουλίου. Ειδικά για τους Βρετανούς τουρίστες, οι έλεγχοι στις πύλες εισόδου της χώρας είναι ισχυροί καθώς δεν έχουν δειγματοληπτικό χαρακτήρα.
Οι εμβολιασμοί
Από την άλλη εντείνεται το μπουκέτο των δράσεων προκειμένου να ανεβάσει ρυθμούς η Εθνική Εμβολιαστική Εκστρατεία.
Όπως έγραφε το CNN Greece, στην κυβέρνηση επιμένουν ότι τα ποσοστά των εμβολιασμών σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην περιοχή του 85% και 69%-70% αντίστοιχα μπορούν να ενισχυθούν, χωρίς να ενεργοποιηθεί η πρόβλεψη της νομοθετικής ρύθμισης για τη σύναψη συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Δια της εκστρατείας πειθούς, στην οποία θα συμβάλλει και η “δαμόκλειος σπάθη” της υποχρεωτικότητας, κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι μπορεί να “αντληθεί” σημαντικός αριθμός από τις περίπου 8.000 με 10.000 στις οποίες υπολογίζονται οι υγειονομικοί οι οποίοι ακόμη δεν έχουν εμβολιαστεί. Το βάρος των προσπαθειών πάντως και για τα ενδεχόμενα κενά που θα προκύψουν, δείχνει ότι θα πέσει στους νοσηλευτές και τις νοσηλεύτριες.
Αναφορές με τις οποίες απηύθυνε νέο κάλεσμα για τους εμβολιασμούς, διέτρεξαν το μήνυμα του πρωθυπουργού για την επέτειο αποκατάσταση της δημοκρατίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε το σύνθημα ότι «Συνεπής πολίτης είναι ο εμβολιασμένος πολίτης» και τόνισε εμφατικά ότι: «Η Πολιτεία εξαντλεί κάθε περιθώριο πειθούς. Οφείλει, ωστόσο, να προνοεί για την επόμενη μέρα. Να σέβεται τους λιγότερους, χωρίς όμως να στερεί ελευθερίες από τους πολύ περισσότερους. Και να τηρεί το Σύνταγμα, το οποίο αναθέτει σε όλους το χρέος της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης. Μόνο έτσι το τέλος της πανδημίας θα σημάνει την αρχή μιας νέας ευημερίας», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της και τα στοιχεία των εμβολιασμών, με τους αριθμούς να είναι πολύ συγκεκριμένοι:
Στη χώρα μας έχουν πραγματοποιηθεί 10.162.629 εμβολιασμοί, με το 53,7% να έχουν κάνει ήδη τουλάχιστον την πρώτη δόση, ενώ το 46,8% είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Οι αριθμοί αυτοί οδηγούν σε δύο χρήσιμα συμπεράσματα: αφενός ότι είναι αδήριτη η ανάγκη επιτάχυνσης της Επιχείρησης «Ελευθερία», αφετέρου ότι ο χρόνος που απομένει έως το τέλος του καλοκαιριού για το χτίσιμο του τείχους ανοσίας δεν είναι άπλετος.
ΕΟΔΥ: Αύξηση νοσηλειών στις ΜΕΘ - 1.553 νέα κρούσματα και 8 θάνατοι - Στους 134 οι διασωληνωμένοι
Την ίδια στιγμή, ανησυχία προκαλεί η οριακή άνοδος των διασωληνωμένων ασθενών στα νοσοκομεία της χώρας που παρατηρείται τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα, ενόσω παραμένει εκθετική η διασπορά του νέου κορωνοϊού στην επικράτεια, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.
Συγκεκριμένα, την Κυριακή 25 Ιουλίου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πως τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.553, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 475.919 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 127 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.317 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 8, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.898 θάνατοι. Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 134 (59.0% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 88.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.788 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 164 (ημερήσια μεταβολή -7.87%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 157
ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 41 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Δείτε αναλυτικά την έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ