ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στόχος το κλείσιμο της αξιολόγησης

Στην κυριολεξία στον ύπνο έπιασε την ελληνική κυβέρνηση το γράμμα της Κριστίν Λαγκάρντ με απαξιωτικές σε ορισμένες φράσεις αλλά και αυστηρές αναφορές για όσα κλήθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα να σχολιάσει το ΔΝΤ σε σχέση με τις διαλόγους που είδαν το φως της δημοσιότητας μεταξύ στελεχών του Ταμείου.

Το βέβαιο είναι πως το Μαξίμου δεν περίμενε μία τέτοιου είδους απάντηση από την Διευθύντρια του ΔΝΤ την ώρα μάλιστα που η επιστολή Τσίπρα προς την Λαγκάρντ είχε προσεκτικές διατυπώσεις και περιοριζόταν στο αίτημα να δοθούν διευκρινίσεις για το εάν υπάρχει σχεδιασμός για πιστωτικό γεγονός καθώς και εξηγήσεις για το εάν πρέπει να τίθεται ζήτημα εμπιστοσύνης.

Όλη η επιστολή Λαγκάρντ

Στην επιστολή της, η Κριστίν Λαγκάρντ αναφέρει τα εξής:

«Ευχαριστώ για την επιστολή της 2ης Απριλίου στην οποία ρωτάτε τη θέση του ΔΝΤ αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα με την Ελλάδα.
Η άποψή μου για τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις είναι ότι απέχουμε πολύ ακόμη από ένα συνεκτικό πρόγραμμα που μπορώ να παρουσιάσω στο Εκτελεστικό μας Συμβούλιο. Πολλές φορές έχω τονίσει ότι μπορούμε να στηρίξουμε μόνο ένα πρόγραμμα που είναι αξιόπιστο, βασίζεται σε ρεαλιστικές υποθέσεις και πετυχαίνει το στόχο να βάλει την Ελλάδα σε μια οδό ισχυρής ανάπτυξης ενώ αποκαθιστά σταδιακά τη βιωσιμότητα του χρέους.
Σε διαφορετική περίπτωση, δεν θα επανακτηθεί η εμπιστοσύνη, με αποτέλεσμα μεταξύ άλλων, η Ελλάδα να αναγκαστεί σύντομα να πάρει κι άλλα μέτρα. Φυσικά, η όποια εικασία ότι στέλεχος του ΔΝΤ θα εξέταζε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει ένα πιστωτικό γεγονός ως διαπραγματευτική τακτική είναι απλώς ανοησία.

Όπως έχουμε συζητήσει αρκετές φορές, και σε πρόσφατη τηλεφωνική μας επικοινωνία, επιμένω να σημειώνω ότι εάν ήταν απαραίτητο να μειώσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους για να έχουμε ρεαλιστικές πιθανότητες να τους πετύχουμε, θα υπάρχει ανάγκη μεγαλύτερης ελάφρυνσης χρέους.
Για το συμφέρον των Ελλήνων πολιτών, πρέπει να ολοκληρωθούν σύντομα οι διαπραγματεύσεις.
Συμφωνώ μαζί σας ότι οι επιτυχημένες διαπραγματεύσεις βασίζονται σε αμοιβαία εμπιστοσύνη και αυτά που συνέβησαν το Σαββατοκύριακο με κάνουν να ανησυχώ για το αν μπορούμε να πετύχουμε πρόοδο σε ένα περιβάλλον εξαιρετικής ευαισθησίας σε ανακοινώσεις εκατέρωθεν. Ωστόσο, αποφάσισα να αφήσω την αποστολή του ΔΝΤ να επιστρέψει στην Αθήνα για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.
Η αποστολή αποτελείται από έμπειρα στελέχη που έχουν την πλήρη εμπιστοσύνη και στήριξή μου. Για να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους, όπως μας έχετε προσκαλέσει να κάνουμε, είναι κρίσιμο οι αρχές να διασφαλίσουν ένα περιβάλλουν που σέβεται την ιδιωτικότητα των εσωτερικών συζητήσεων και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μπορούν να εγγυηθούν την προσωπική τους ασφάλεια.
Τέλος, το ΔΝΤ εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις καλή τη πίστη, όχι με απειλές, και δεν επικοινωνούμε με διαρροές. Για να ενισχύσουμε τη διαφάνεια στους διαλόγους μας, έχω αποφασίσει να δημοσιεύσω το κείμενο αυτής της επιστολής στο site μας.
Επίσης, προσβλέπω σε προσωπική συνομιλία μαζί σας για το πώς θα υπάρξει πρόοδος στις συζητήσεις».

Οι επόμενες κινήσεις της Αθήνας

Έτσι την ώρα που η κυβέρνηση περίμενε ακόμη και την απομάκρυνση του Πολ Τόμσεν από την επιτήρηση του ελληνικού προγράμματος εμφανίζεται υπόλογη απέναντι στο ΔΝΤ με την Κριστίν Λαγκάρντ να αφήνει σαφείς αιχμές για την ασφάλεια των στελεχών του Ταμείου αλλά και για την πιθανότητα οι διαρροές και οι υποκλοπές να ξεκίνησαν από την ελληνική κυβέρνηση.

Θεωρείται βέβαιο ότι η επιθετική επιστολή της κ. Λαγκάρντ δεν θα μείνει αναπάντητη και θα απασχολήσει οπωσδήποτε την πρωινή σύσκεψη του κυβερνητικού συμβουλίου στη Βουλή.

Παρά, πάντως, τις βαριές σκιές που έχουν πέσει στις σχέσεις κυβέρνησης και ΔΝΤ μετά τις αποκαλύψεις των Wikileaks η κυβέρνηση προσέρχεται σήμερα στην διαπραγμάτευση με τους θεσμούς με στόχο το κλείσιμο το συντομότερο δυνατόν της αξιολόγησης.

Ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος εξηγεί στο Cnn Greece πως «έχουμε μία εβδομάδα μπροστά μας» πριν από την προγραμματισμένη αναχώρηση των τροϊκανών «στην διάρκεια της οποίας θα προσπαθήσουμε να κλείσουμε ασφαλιστικό και φορολογικό».

Επίσης το ίδιο στέλεχος επισημαίνει πως θα εντατικοποιηθεί η συζήτηση για το δημοσιονομικό προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος για το 1,8 δις μέτρων (από το πακέτο των 5,4 δις) που θα εξασφαλίσει για το 2018 πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5%.

Το Μαξίμου δείχνει στοχοπροσηλωμένο στην διαδικασία της διαπραγμάτευσης γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια για καθυστερήσεις, κάτι που ούτως ή άλλως θα «εξυπηρετούσε» όπως προκύπτει από τους διαλόγους Τόμσεν και Βελκουλέσκου που είδαν το φως της δημοσιότητας την επιθυμία του ΔΝΤ να εξωθήσει την κυβέρνηση στην αποδοχή ενός βαρύτερου πακέτου μέτρων προκειμένου να εξασφαλίσει ρευστότητα.

Τηλεφωνικές επικοινωνίες με αξιωματούχους

Ο Αλέξης Τσίπρας πήγε και χθες στο Μαξίμου για συνομιλίες με ευρωπαίους αξιωματούχους . Συνομίλησε με την Άνγκελα Μέρκελ στην οποία φέρεται να είπε, χωρίς να μπει στην ουσία που έχει προκύψει από τις αποκαλύψεις, ότι «η αξιολόγηση θα πρέπει να κλείσει χωρίς καθυστερήσεις» κάτι με το οποίο εμφανίζεται να συμφώνησε και η Καγκελάριος απαντώντας πως « η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει μέσα στον Απρίλιο». Από την επιστολή Τσίπρα προς την Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ γίνεται σαφές ότι δεν επιθυμεί να ανεβάσει πολύ τους τόνους, ούτε να υποδείξει στο Ταμείο την έξοδό του από το ελληνικό πρόγραμμα. Ουσιαστικά με την επιστολή του ο πρωθυπουργός ζητούσε να μάθει από την Λαγκάρντ εάν και τα ανώτατα στελέχη ασπάζονται την θεωρία του «πιστωτικού γεγονότος» και επιπλέον εάν η κυβέρνησή του μπορεί να εμπιστεύεται ή να στηρίζεται στους αξιωματούχους που έχει ορίσει το ΔΝΤ για να επιβλέπουν το πρόγραμμα. Ούτως ή άλλως στην κατάληξη της επιστολής του τονίζει ότι προσβλέπει στην συνέχιση της διαπραγμάτευσης για να κλείσει σύντομα η αξιολόγηση.

Να σημειωθεί ότι το μήνυμα που πήρε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τις επαφές του με ευρωπαίους ηγέτες ήταν πως πρέπει να επιδειχθεί ψυχραιμία από την ελληνική πλευρά και να μην διογκωθούν τα γεγονότα ούτως ώστε να μην δημιουργηθούν προσκόμματα στην διαπραγμάτευση. Ομοίως ο Γερούν Ντάινσεμπλουμ φέρεται να συνέστησε στην ελληνική κυβέρνηση να πέσουν οι τόνοι για να συνεχιστεί χωρίς προβλήματα και εμπλοκές η διαπραγμάτευση.

Τα προβλήματα ωστόσο είναι ορατά και εκτός από τις διαφορές ως προς το δημοσιονομικό υπάρχει πάντα η μεγάλη απόσταση που χωρίζει την κυβέρνηση και τους δανειστές το ζήτημα των κόκκινων δανείων. Σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να προτείνει αντί της πλήρους απελευθέρωσης στην πώληση των δανείων , την σταδιακή και μερική απελευθέρωση στην βάση ορισμένων κριτηρίων προστασίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης