ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στο συνέδριο για την ψυχική υγεία: Καθήκον μας οι στοχευμένες δράσεις εδώ και τώρα

INTIME NEWS / ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

«Είναι καθήκον μου να βρίσκομαι ανάμεσά σας γιατί αυτή η εκδήλωση θα καταλήξει σε σημαντικά συμπεράσματα, από τα οποία θα ωφεληθούν όλες οι χώρες εν όψει μίας σοβαρής απειλής που προϋπήρχε της πανδημίας και αναδείχθηκε κατά τη διάρκειά της». Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο διεθνές συνέδριο με θέμα «Οι συνέπειες της Covid-19 στην Ψυχική Υγεία και στα συστήματα παροχής υπηρεσιών υγείας», που συνδιοργανώνουν το υπουργείο Υγείας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και διεξάγεται στο Καβούρι.

Ο κ. Μητσοτάκης, στην ομιλία του, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, υπογράμμισε πως οι κυβερνήσεις έχουν καθήκον να φωτίσουν τον κόσμο της ψυχικής υγείας που συχνά παραμένει σκοτεινός.

«Μιλάμε για βασικό συστατικό της υγείας. Προϋποθέτει δράσεις τώρα», σημείωσε, ενώ ανέφερε πως κατά την περίοδο της πανδημίας ο σωματικός πόνος συνοδεύεται πολλές φορές από ψυχικό πόνο και εκδηλώνεται με πολλές μορφές. Κοντά στον Γολγοθά αυτών των ασθενών υπάρχει ο θρήνος των συγγενών τους», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, επισήμανε ότι «αναμφίβολα η ψυχική υγεία είναι ζωτικής σημασίας και πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για όλες τις κυβερνήσεις».

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, απαιτούνται δράσεις για την πρόληψη και τη θεραπεία και ένα πρώτο βήμα είναι να συζητάμε περισσότερο και πιο ανοικτά.

«Να μιλάμε ανοικτά για το στίγμα, το οποίο συχνά συνοδεύει την ψυχική ασθένεια», τόνισε.

Σημειώνεται ότι το συνέδριο διοργανώνουν το Υπουργείο Υγείας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και πραγματοποιείται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Το εν λόγω summit αποτελεί μέρος (stepping stone) μιας διαδοχικής διαβούλευσης μεταξύ των 53 χωρών που υπάγονται στον Π.Ο.Υ. Ευρώπης και έχει ως σκοπό την εκπόνηση ενός κοινού πλαισίου δράσης μεταξύ των Κρατών-μελών, καθώς και τον σχηματισμό του «European Mental Health Coalition».

Το Συνέδριο αποτελεί σημαντική ευκαιρία να συζητηθεί το θέμα της ψυχικής υγείας στο πλαίσιο της COVID-19, καθώς οι κοινωνίες ανακάμπτουν από την πανδημία και προσπαθούν να προχωρήσουν, ξεπερνώντας τις αναταραχές που έχουν προκληθεί στα συστήματα υγείας. Επίσης, θα ενθαρρύνει τη διακρατική συνεργασία για την αντιμετώπιση των μακροπρόθεσμων προκλήσεων της COVID-19 και την βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας.

Τις εναρκτήριες ομιλίες του Συνεδρίου πραγματοποιούν ο Περιφερειακός Διευθυντής του Π.Ο.Υ. για την Ευρώπη Hans Henri P. Kluge, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς και ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Στέλλα Κυριακίδου.

Προεδρεύοντες του Συνεδρίου είναι η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, η οποία θα αναφερθεί στους άξονες και τις θεματικές του Συνεδρίου και στη διακήρυξή του, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νικήτας Κακλαμάνης και η Προϊσταμένη του Τμήματος Υγειονομικών Πολιτικών και Συστημάτων των χωρών του Π.Ο.Υ. Ευρώπης Natasha Azzopardi Muscat.

Στο Συνέδριο θα συμμετέχουν Υπουργοί Υγείας Κρατών-μελών του Π.Ο.Υ. Ευρώπης, τόσο με φυσική παρουσία, όσο και διαδικτυακά, πρόσωπα αναφοράς (focal points), καθώς και ομάδα εμπειρογνωμόνων (Technical Advisory Group) του Π.Ο.Υ.

Το Συνέδριο διοργανώνεται σε υβριδική μορφή προκειμένου να πληρούνται οι προϋποθέσεις των υγειονομικών και κοινωνικών μέτρων και προβλέψεων, λαμβάνοντας υπόψη την πανδημία COVID-19.

Υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία σε τρεις γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, ρωσικά) και οι εργασίες του θα μεταδίδονται από τη σελίδα του Υπουργείου Υγείας στο Facebook.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ το πρόγραμμα του συνεδρίου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης