Βαρώσια: «Βαθιά ανησυχεί» η Βρετανία - «Επείγουσα» συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας
«Βαθιά ανησυχία» για τις εξαγγελίες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περί μερικού ανοίγματος της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων εκφράζει το Ηνωμένο Βασίλειο διά του υπουργού Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ.
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ότι το Λονδίνο είναι «βαθιά ανήσυχο» για την ανακοίνωση Ερντογάν για τον αποχαρακτηρισμό τμήματος της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων, λέγοντας ότι έρχεται σε αντίθεση με ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και εγείρει κινδύνους για την υπονόμευση της διαδικασίας διευθέτησης του Κυπριακού. Το συζητάμε αυτό κατεπειγόντως με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας» αναφέρει ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας.
Η κυπριακή κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε συντονισμένες κινήσεις που περιλαμβάνουν ενημέρωση ΕΕ και ΟΗΕ, αλλά και σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου μετά τις προκλήσεις Ερντογάν από τα κατεχόμενα και τις ανακοινώσεις του για την Αμμόχωστο.
Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονται σε συντονισμό με τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Νίκο Δένδια, να έχει ενημερώσει για τις εξελίξεις και την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ.
Για «απαράδεκτη μονομερή απόφαση για αλλαγή του καθεστώτος των Βαρωσίων» έκανε την ίδια στιγμή λόγο ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, με γραπτή ανακοίνωσή του, εκφράζοντας «βαθιά ανησυχία» για τις ανακοινώσεις που έγιναν από τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Ερσίν Τατάρ.
«Η ΕΕ θα παρακολουθήσει στενά την αυριανή κλειστή διαβούλευση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο και θα αποφασίσει σχετικά με τα επόμενα βήματα» υπογράμμισε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.
Διαβάστε αναλυτικά
ΥΠΕΞ: Η εξαγγελία Ερντογάν για Βαρώσια κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ
Μπορέλ: Απαράδεκτη μονομερής απόφαση για αλλαγή καθεστώτος στα Βαρώσια
Κύπρος - Βαρώσια: Η EE ζητά από τον Ερντογάν σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου
Βαρώσια: Η περιοχή που «ανοίγει» το ψευδοκράτος - Τι θα γίνει με τα ακίνητα Ελληνοκυπρίων
Βαρώσια: Άρση του στρατιωτικού καθεστώτος ανακοίνωσαν Ερντογάν - Τατάρ
Πλήρη σεβασμό των αποφάσεων του ΟΗΕ ζήτησε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην κατεχόμενη Κύπρο και την εξαγγελία για μερικό άνοιγμα των Βαρωσίων.
Η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ναμπίλα Μασράλι, ερωτηθείσα από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και την ΕΡΤ απάντησε:
«Η ΕΕ έχει γνώση των ανακοινώσεων που έγιναν στα Βαρώσια. Η ΕΕ εξακολουθεί να παρακολουθεί τις εξελίξεις αναφορικά με την εν εξελίξει επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν. Η ΕΕ υπογραμμίζει εκ νέου τη σημασία του καθεστώτος τωνΒαρωσίωνκαι απευθύνει έκκληση για πλήρη σεβασμό των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ, και ιδιαίτερα των ψηφισμάτων 550, 789 και 1251. Η θέση της ΕΕ για το Κυπριακό είναι ξεκάθαρη και επιβεβαιώθηκε από τους ηγέτες της ΕΕ πρόσφατα κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου».
Η πρόκληση Ερντογάν - Τατάρ για τα Βαρώσια
Το πρωί της Τρίτης, Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ ανακοίνωσαν την αποστρατιωτικοποίηση τμήματος της πόλης των Βαρωσίων που είναι περίκλειστη από το 1974.
Συγκεκριμένα, ο Τατάρ ανέφερε πως θα αποστρατικοποιηθεί και θα ανοίξει προς εκμετάλλευση ένα ποσοστό της τάξης του 3,5%.
«Με την νέα απόφαση», σύμφωνα με τον Ερντογάν «στο Βαρώσι ξεκινά μια νέα περίοδος».
Με την τροποποίηση του καθεστώτος αυτού του τμήματος της πόλης, ανοίγει ο δρόμος για την ενεργή εμπλοκή στο εγχείρημα της λεγόμενης «επιτροπής ακίνητης περιουσίας» που έχε συστήσει το κατοχικό καθεστώς.
Ο Ερντογάν σε ομιλία του επιχείρησε να περάσει το μήνυμα ότι παρά τις προσπάθειες της τουρκικής πλευράς για λύση το όλο εγχείρημα απέτυχε εξαιτίας της θέσης που τήρησε η ελληνοκυπριακή πλευρά.
Ακόμη, ο Τούρκος πρόεδρος άσκησε κριτική και στην ΕΕ υποστηρίζοντας πως δεν τήρησε τις υποσχέσεις της.
«Αυτοί (οι Ευρωπαίοι) ποτέ δεν συμπεριφέρθηκαν δίκαια», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ανέφερε επίσης, ότι ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ζήτησαν από τον ίδιον να χρησιμοποιήσει προσεκτική γλώσσα στα Κατεχόμενα.
Ο ίδιος επανέλαβε ότι η τουρκική πλευρά δεν πρόκειται να δεχτεί υποδείξεις για το Κυπριακό, ενώ μίλησε για «εχθρούς των Τούρκων», οι οποίοι παρασέρνονται πίσω από τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Ο ίδιος έστειλε το μήνυμα ότι η τουρκική πλευρά δεν πρόκειται να οπισθοχωρήσει στο Κυπριακό και να παραιτηθεί από το ξεχωριστό «κράτος» στην Κύπρο. Η τουρκική πλευρά δεν πρόκειται να σπαταλήσει άλλα 50 χρόνια στο Κυπριακό.