ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέο μητροπολίτη Γαλλίας εξέλεξε το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Ο Πατριαρχικός Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι ΜΠΙΡΝΤΑΧΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / INTIME

Νέος μητροπολίτης Γαλλίας εξελέγη από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Θρόνου στο Φανάρι ο αρχιμανδρίτης Δημήτριος Πλουμής.

Ο κ. Δημήτριος, μέχρι σήμερα ιερατικώς προϊστάμενος της ελληνορθόδοξης κοινότητας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μασσαλίας και υπεύθυνος της Αρχιερατικής Περιφερείας Νοτίου Γαλλίας, διαδέχεται τον μητροπολίτη Εμμανουήλ, ο οποίος πρόσφατα ανέλαβε τη δεύτερη στην τάξη Μητρόπολη Χαλκηδόνος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Το σχετικό ανακοινωθέν του Οικουμενικού Πατριαρχείου έχει ως εξής:

«ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

Αγία και Ιερά Σύνοδος

Εκλογή Μητροπολίτου Γαλλίας

Συνήλθε σήμερον, 20ήν Ιουλίου 2021, η Αγία και Ιερά Σύνοδος υπό την προεδρίαν της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου, τη εισηγήσει του Οποίου επληρώθη η χηρεύουσα από τινός χρόνου Ιερά Μητρόπολις Γαλλίας διά της εκλογής παμψηφεί του Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτου κ. Δημητρίου Πλουμή, Ιερατικώς Προϊσταμένου της ιστορικής Ελληνορθοδόξου Κοινότητος Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μασσαλίας και υπευθύνου της Αρχιερατικής Περιφερείας Νοτίου Γαλλίας.

Ο νεοκλεγείς ετέλεσεν αυθημερόν το Μικρόν και το Μέγα Μήνυμα και εδέχθη τα συγχαρητήρια του Πατριάρχου, των αγίων αρχιερέων και της Πατριαρχικής Αυλής.

Η χειροτονία του Θεοφιλεστάτου Εψηφισμένου Μητροπολίτου Γαλλίας θα τελεσθή εν τω Πανσέπτω Πατριαρχικώ Ναώ την προσεχή Κυριακήν, 25ην τ.μ. Ιουλίου.

Εκ της Αρχιγραμματείας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου».

Στην τελετή στον καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδος Χαλκηδόνος, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, παρέστησαν, μεταξύ άλλων, από την Ελλάδα ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Βλάσης, ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ζέττα Μακρή, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννης και η γενική πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, Γεωργία Σουλτανοπούλου. Την αμερικανική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αγκυρα, Ντέιβιντ Σάτερφιλντ, ενώ από το διπλωματικό σώμα παρέστησαν επίσης ο πρέσβης της Ουκρανίας στην Τουρκία Άντριι Σιμπίχα, ο γενικός πρόξενος της ίδιας χώρας στην Κωνσταντινούπολη Ολεξαάντρ Γκαμάν, οι γενικοί πρόξενοι της Γαλλίας Ολιβιέ Γκοβέ και της Βόρειας Μακεδονίας Ακτάν Άγκο.

Από την πλευρά της Εκκλησίας παρόντες ήταν πλήθος Ιεραρχών του Οικουμενικού Θρόνου, ο μητροπολίτης Γουϊνέας κ. Γεώργιος, ως εκπρόσωπος του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεοδώρου, ο αρχιεπίσκοπος Ανθηδώνος κ. Νεκτάριος, Επίτροπος του Παναγίου Τάφου στην Κωνσταντινούπολη, ο αρχιεπίσκοπος Τσερνιχίβ και Νιζχίν κ. Ευστράτιος, ως εκπρόσωπος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας και του προκαθημένου αυτής Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφανίου, εκπρόσωποι άλλων δογμάτων, αγιορείτες μοναχοί και άρχοντες της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας.

Παρέστησαν ακόμη εκπρόσωποι του δημάρχου του Μητροπολιτικού Δήμου της Πόλεως και του δημάρχου Χαλκηδόνος (Kadıköy), ο τοπικός μουφτής και πλήθος πιστών από την Πόλη και το εξωτερικό.

Την τελετή κάλυψε δημοσιογραφικά πλήθος εκπροσώπων τοπικών και διεθνών εντύπων και ηλεκτρονικών μέσων ενημερώσεως.

Στην ομιλία του o Οικουμενικός Πατριάρχης υπενθύμισε ότι όταν πριν από τριάντα και πλέον χρόνια ενθρονίστηκε ο ίδιος ποιμενάρχης της Γεροντικής Μητροπόλεως Χαλκηδόνος, διαδεχόμενος τον μητροπολίτη και γέροντά του κυρό Μελίτωνα (Χατζή), κορυφαία εκκλησιαστική φυσιογνωμία, στον επιβατήριο λόγο του είχε εκθέσει τον προβληματισμό, κατά πόσο μία ιερά και επίσημη στιγμή, όπως είναι η ημέρα της ενθρονίσεως ενός νέου ποιμενάρχου, ανήκει στον ενθρονιζόμενο ή στην Εκκλησία.

«Οι πραγματικές αλλαγές έρχονται εκ των έσω», επισήμανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, στην ομιλία του, προτρέποντας τον νέο μητροπολίτη να συνεχίζει «την αναντικατάστατον παράδοσιν της Αγίας Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, την παράδοσιν της Ρωμηοσύνης της Πόλεως».

Απευθυνόμενος προς τον νέο Μητροπολίτη Γέροντα Χαλκηδόνος, ο Παναγιώτατος σημείωσε:

«Ασκείς, άγιε αδελφέ, ευόρκως, ήδη επί εικοσιπενταετίαν όλην, επισκοπικόν έργον, το οποίον είναι διά τον κάθε επίσκοπον έμπρακτος ανάδειξις της μεταμορφωτικής δυνάμεως της Εκκλησίας εν τω κόσμω, ως τόπου και τρόπου της ελθούσης εν Χριστώ χάριτος και της ερχομένης Βασιλείας του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Καλείσαι να συνεχίσης αυτό το υψηλόν έργον διακονίας από μιάς διαφορετικής επάλξεως και να συντελής εις το μεγαλείον της Αποστολικής και Μαρτυρικής Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, της εστολισμένης με κατορθώματα αιώνια, πεποικιλμένης με ροάς δακρύων, πεποτισμένης με αίματα μαρτυρικά, πεπλουτηκυίας τιμίοις λειψάνοις. Έρχεσαι να διαποιμάνης από της σήμερον την σπουδαίαν ταύτην Επαρχίαν, καταλιπών την «πόλιν του φωτός» και τον περίλαμπρον Καθεδρικόν Ναόν του Αγίου Στεφάνου, διά να εγκατασταθής εις την Πόλιν των πόλεων, την Βασιλεύουσαν, και δη εις την πανεύμορφον ασιατικήν Χαλκηδόνα, με καθέδραν τον μεγαλοπρεπή τούτον Ιερόν Ναόν της Αγίας Τριάδος.

Σε αναμένει ο ευσεβής λαός της Επαρχίας σου, τον οποίον είμεθα βέβαιοι ότι θα διαποιμάνης εν θυσιαστική αγάπη και πατρική στοργή. Δεν ευρίσκομεν σήμερον, Ιερώτατε, εις την ιστορικήν ταύτην Μητρόπολιν, τα παλαιά μεγαλεία, το πολυάριθμον ποίμνιον, τας σφυζούσας από ζωήν κοινότητας, τα σχολεία και τα ιδρύματά μας. Υπενθυμίζομεν όμως εις σε και εις όλους τους παρόντας, τους λόγους του μακαριστού Μητροπολίτου Χαλκηδόνος Μελίτωνος, του τιμιωτάτου προκατόχου αμφοτέρων ημών, εκ της τελετής ενθρονίσεως αυτού, την 30ην Οκτωβρίου 1966, πριν 55 περίπου έτη, οι οποίοι ακόμη αντηχούν εις τον ιερόν τούτον ναόν: «‘Μη φοβού το μικρόν ποίμνιον· ότι ευδόκησεν ο πατήρ υμών δούναι υμίν την βασιλείαν’ (Λουκ. ιβ´, 32). Μη προδικάσωμεν την ανεξιχνίαστον βουλήν του Θεού και μη προκαταλάβωμεν τα θεία Αυτού σχέδια ... Το τέλος πάσης δοκιμασίας είναι πάντοτε του Κυρίου, και το τέλος του Κυρίου είναι πάντοτε αγαθόν. Διότι πολυεύσπλαχνος και οικτίρμων ο Κύριος. Άλλωστε, αδελφοί και τέκνα ημών εν Κυρίω, γνωρίζετε καλώς, ότι πάντοτε οι ολίγοι εφύλαξαν Θερμοπύλας ... Μη λησμονώμεν, ότι ολίγοι εβάστασαν σταυρούς υπέρ των πολλών, και ότι εις εσταυρώθη υπέρ πάντων, ο επί πάντων Χριστός, ο Αναστάς από των νεκρών».

Ακολούθως, ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπενθύμισε ότι στην ιστορική αυτή εκκλησιαστική Επαρχία, πραγματοποιήθηκε η Δ' Οικουμενική Σύνοδος (451), στην οποία διατυπώθηκε το «δόγμα της Χαλκηδόνος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης