ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για προσπάθεια διάλυσης της Ευρώπης κατηγορεί το ΔΝΤ η ελληνική κυβέρνηση

Chip Sidovella/ Getty Images/Ideal Images

Το κλίμα μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ήταν έτσι κι αλλιώς κακό. Μετά τις χθεσινές διαρροές όμως του wikileaks οι σχέσεις με το Ταμείο βρίσκονται κυριολεκτικά στο ναδίρ.

 

Οι διαρροές του wikileaks ήρθαν στην επιφάνεια μόλις λίγα εικοσιτετράωρα πριν ξεκινήσει ο κρίσιμο κύκλος διαπραγματεύσεων μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών και ενώ ήδη οι αφίξεις των εκπροσώπων τους στην Αθήνα έχουν ξεκινήσει. Ο Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ) και Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ) βρίσκονται ήδη στην ελληνική πρωτεύουσα, ενώ ακολουθεί και η άφιξη της «πέτρας του σκανδάλου», κατά την κυβέρνηση, Ντέλια Βελκουλέσκου.

Η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων είναι προγραμματισμένη για τις 4 Απριλίου με στόχο την επιτυχή ολοκλήρωσή τους στις 11 Απριλίου, την ώρα που ελληνική κυβέρνηση και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βρίσκονται σε τροχιά ρήξης.

Μόλις δύο μέρες πριν την έναρξη των συζητήσεων πάντως η κυβέρνηση βγήκε στην αντεπίθεση κατηγορώντας τον Πολ Τόμσεν ότι θέλει να "διαλύσει την Ευρώπη".

«Δεν θα αφήσουμε τον Τόμσεν να διαλύσει την Ευρώπη», δηλώνει στο Έθνος της Κυριακής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, παίρνοντας θέση στον διάλογο μεταξύ του διευθυντή του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ και της επικεφαλής της αποστολής του Ταμείο στην Ελλάδα, Ντέλια Βελκουλέσκου (Delia Velculescu), που δημοσιεύθηκε στο Wikileaks.

Ο κ. Τσίπρας σημειώνει ότι οι δηλώσεις των αξιωματούχων του ΔΝΤ που είδαν το φως της δημοσιότητας «δημιουργούν μείζον γεωπολιτικό ζήτημα», καταγγέλλοντας ότι «κάποιοι παίζουν στις πλάτες μας επικίνδυνα παιχνίδια αποσταθεροποίησης».

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός προαναγγέλλει μπαράζ πρωτοβουλιών για την αναχαίτιση πιθανών σκοπιμοτήτων από την πλευρά του Ταμείου.

Στον απόηχο των διαρροών που προκάλεσαν διεθνή θόρυβο, συνεκλήθη έκτακτη σύσκεψη το πρωί υπό τον πρωθυπουργό με τη συμμετοχή του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, του υπουργού Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, της κυβερνητικής εκπροσώπουΌλγας Γεροβασίλη και του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού Δημήτρη Τζανακόπουλου.

Όπως μετεδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πηγές του Μαξίμου τόνιζαν ότι «η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να επιτρέψει παιχνίδια εις βάρος της χώρας».

Η επιστολή Τσίπρα σε Λαγκάρντ

Επιστολή προς την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ απέστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ο Αλέξης Τσίπρας στην επιστολή του προς την Διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, κάνει λόγο για απώλεια της εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο πλευρές και της ζητά να του απαντήσει αν τα όσα καταγράφονται στο διάλογο αποτελούν επίσημη θέση του Ταμείου, ενώ νωρίτερα ο Προκόπης Παυλόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να αποχωρήσουν τοι εκπρόσωπο του ΔΝΤ από την διαπραγμάτευση και τη θέση τους σε αυτήν να πάρουν τα στελέχη του ESM.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην επιστολή του ο πρωθυπουργός εκφράζει την προβληματισμό του για τις αποκαλύψεις των Wikileaks. Επισημαίνει ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να γίνεται με όρους αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης και εκτιμά ότι η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη κλονίζεται από τις αποκαλύψεις των Wikileaks.

Επιπλέον, κατά τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός ζητά να ξεκαθαρίσει το Ταμείο εάν αυτά που αποκαλύπτονται είναι επίσημες θέσεις του Ταμείου.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα τρία σημεία των διαλόγων που αποκαλύφθηκαν, τα οποία επισήμαιναν νωρίτερα πηγές της κυβέρνησης: Πρώτον, για το ότι τα στελέχη του ΔΝΤ αναφέρονται στην πρόκληση πιστωτικού γεγονότος με σκοπό να βρεθεί η χώρα σε οριακό σημείο ώστε να υποκύψει στις ακραίες θέσεις του ΔΝΤ. Χαρακτηρίζουν το πιστωτικό γεγονός με κυνικό τρόπο ως το μοναδικό κίνητρο για συμφωνία και μιλούν ευθέως για χρεοκοπία της χώρας. Δεύτερον, ότι συσχετίζουν την υπόθεση της Ελλάδας με το δημοψήφισμα για την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ρισκάροντας συνολική πολιτική αποσταθεροποίηση στην Ευρώπη. Τρίτον, ότι διατυπώνουν την πρόθεση τους να απειλήσουν ακόμη και την Γερμανίδα καγκελάριο, κα Μέρκελ, με σκοπό να την εξαναγκάσουν να προσχωρήσει στις θέσεις τους, αναφέρει το δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου.

Η απάντηση του Μαξίμου στο ΔΝΤ

Άμεση αντίδραση της ελληνική κυβέρνησης προκάλεσε η ενέργεια κύκλων του ΔΝΤ να δηλώσουν πως δεν σχολιάζουν τη διαρροή του διαλόγου Τόμσεν-Βελκουλέσκου. Όπως αναφέρει το Μαξίμου «μέχρι στιγμής, δυστυχώς, το ΔΝΤ δεν αξιοποιεί την ευκαιρία να διαψεύσει ότι η στρατηγική του είναι η πρόκληση συνθηκών πιστωτικής ασφυξίας στην Ελλάδα, λίγο πριν το κρίσιμο για την Ευρώπη Βρετανικό δημοψήφισμα».

Η απάντηση του ΔΝΤ που προηγήθηκε

«Δεν σχολιάζουμε διαρροές ή υποτιθέμενες εκθέσεις επί εσωτερικών συζητήσεων», ανέφερε στο CNN Greece εκπρόσωπος του ΔΝΤ, ερωτηθείς για τον παρουσιαζόμενο διάλογο του Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τομέα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πόλ Τόμσεν και της επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα Ντέλια Βελκουλέσκου που διέρρευσε στο Wikileaks.

Δίνοντας το πλαίσιο των θέσεων του Ταμείου ο ίδιος είπε: «Έχουμε δηλώσει ξεκάθαρα αυτό που νομίζουμε ότι είναι αναγκαίο για μια βιώσιμη λύση για τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα - μια λύση που θα βάζει την Ελλάδα σε μια πορεία βιώσιμης ανάπτυξης υποστηριζόμενη από ένα αξιόπιστο σύνολο μεταρρυθμίσεων που θα συνοδεύεται από την ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της».

Στο ίδιο πλαίσιο υπογράμμισε τα εξής: «Οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και οι στόχοι πρέπει να βασίζονται σε αξιόπιστες παραδοχές. Όπως έχουμε πει, υπάρχει ένας συμβιβασμός μεταξύ του τι είναι εφικτό για τις μεταρρυθμίσεις και την απαιτούμενη ελάφρυνση του χρέους».

Οι πρώτες ενέργειες Τσίπρα

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Προκόπης Παυλόπουλος μετά την έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για το δημοσίευμα του Guardian σχετικά με τον εσωτερικό διάλογο στελεχών του ΔΝΤ που αποκάλυψαν τα Wikileaks και τις θέσεις που εξέφρασε ο Πολ Τόμσεν περί ανάγκης ενός καταστροφικού γεγονότος για να υπάρξουν εξελίξεις στην ελληνική διαπραγμάτευση. Στην επικοινωνία τους ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι επιχειρούν να δημιουργήσουν νέα κρίση στην Ελλάδα για να τραυματίσουν την Ευρώπη, ενώ ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι την αποστολή του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις πρέπει να τις αναλάβει ο ΕSM, o οποίος διαθέτει στελέχη με "ανώτερη τεχνογνωσία".

Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Πρωθυπουργό, σημείωσαν:

Προκόπης Παυλόπουλος: Όπως έχω καταστήσει και δημοσίως γνωστό, θεωρώ πως από τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωζώνη έχουν διαμορφώσει τον ESM, τη σημερινή αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έπρεπε να την είχε αναλάβει εδώ και καιρό ο ίδιος ο ESM μέσω δικών του έμπειρων στελεχών. Και τούτο διότι, πέραν των άλλων που αφορούν αυτό τούτο το κύρος των Ευρωπαϊκών Θεσμών, η τεχνογνωσία των στελεχών του ESM θα ήταν σαφώς ανώτερη εκείνης των στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με βάση την όλη διεθνή προϊστορία του τελευταίου.

Αλέξης Τσίπρας: Η Ελλάδα τηρεί τα συμφωνηθέντα, και θα ζητήσει εξηγήσεις για τις Θέσεις του Ταμείου. Θα ενημερώσω τις ηγεσίες χωρών και θεσμών για τη θέση μας. Δε πρέπει να επιτρέψουμε σε κανένα να παίξει με τη φωτιά και δε θα αφήσουμε τη χώρα και την Ευρώπη απροστάτευτη. Κάποιοι θέλουν να στήσουν νέα κρίση στην Ελλάδα για να επηρεάσουν το δημοψήφισμα στη Βρετανία και να τραυματίσουν την Ευρώπη.

Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση. Ο πρωθυπουργός ενημερώνει επίσης τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ θα επικοινωνήσει και με ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους. Επίσης, ζήτησε από τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δ. Παπαδημούλη, να ενημερώσει τους επικεφαλής των Ευρωομάδων, καθώς και τον Ρομπέρτο Γκαλτιέρι, επικεφαλής της ομάδας εργασίας της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για την παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος.

Ο εκπρόσωπός της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, θα ζητήσει εξηγήσεις από τον Οργανισμό για τα όσα αναφέρονται, ενώ ο κ. Τσίπρας θα προχωρήσει σε σειρά επαφών με τους ξένους Ευρωπαίους ηγέτες για να συζητήσουν διεξοδικά το ζήτημα, καθώς θεωρεί ότι υπάρχουν αναφορές που αφορούν και τους ίδιους. Αν και από την κυβέρνηση δεν δίνουν περισσότερες διευκρινίσεις θεωρείται αυτονόητη η επικοινωνία με την κα Μέρκελ και με τον κ. Κάμερον, καθώς υπάρχουν στον επίμαχο διάλογο σαφείς αναφορές στους δύο ηγέτες. O κ. Τσίπρας επικοινώνησε και με τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση.

Μαξίμου: Ιδού τα επικίνδυνα σχέδια του ΔΝΤ

Λίγο μετά την κυβερνητική σύσκεψη, με σημείωμά του το Μέγαρο Μαξίμου έκανε λόγο για «επικίνδυνους σχεδιασμούς στελεχών του ΔΝΤ για πρόκληση πιστωτικού γεγονότος στην Ελλάδα και γενικής πολιτικής αποσταθεροποίησης στην Ευρώπη».

Σύμφωνα με το Μαξίμου στη συνομιλία του Πολ Τόμσεν με τη Νέλια Βελκουλέσκου «τα πιο κρίσιμα και επικίνδυνα σημεία είναι τα παρακάτω:

1. Αναφέρονται στην πρόκληση πιστωτικού γεγονότος με σκοπό να βρεθεί η χώρα σε οριακό σημείο ώστε να υποκύψει στις ακραίες θέσεις του ΔΝΤ. Χαρακτηρίζουν το πιστωτικό γεγονός με κυνικό τρόπο ως το μοναδικό κίνητρο για συμφωνία και μιλούν ευθέως για χρεοκοπία της χώρας.

2. Συσχετίζουν την υπόθεση της Ελλάδας με το δημοψήφισμα για την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ρισκάροντας συνολική πολιτική αποσταθεροποίηση στην Ευρώπη.

3. Διατυπώνουν την πρόθεση τους να απειλήσουν ακόμη και την Γερμανίδα καγκελάριο, κα Μέρκελ, με σκοπό να την εξαναγκάσουν να προσχωρήσει στις θέσεις τους».

Mάλιστα η κυβέρνηση επιλέγει να παραθέσει τα συγκεκριμένα σημεία του διαλόγου, τα οποία θεωρεί ενδεικτικά των προθέσεων του ΔΝΤ:

ΤΟΜΣΕΝ: Λοιπόν, δεν ξέρω. Το θέμα είναι... ότι το σκέφτομαι διαφορετικά. Πώς θα γίνουν τα πράγματα για να φτάσουμε σε απόφαση; Στο παρελθόν υπήρξε μόνο μια φορά που πάρθηκε απόφαση και ήταν τότε που οι Έλληνες επρόκειτο να ξεμείνουν από χρήματα και να χρεοκοπήσουν. Σωστά;
ΒΕΛΚΟΥΛΕΣΚΟΥ: Σωστά!
TΟΜΣΕΝ: Και πιθανότατα αυτό πρόκειται να συμβεί ξανά. Σε αυτή την περίπτωση αυτό θα τραβήξει μέχρι τον Ιούλιο, και ξεκάθαρα οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να έχουν συζητήσεις ένα μήνα πριν το Brexit και έτσι, σε κάποια φάση θα θέλουν να κάνουν ένα διάλειμμα και στη συνέχεια να ξεκινήσουν ξανά μετά το Ευρωπαϊκό δημοψήφισμα.

και παρακάτω:

ΤΟΜΣΕΝ: Όμως αυτό δεν συνιστά γεγονός. Αυτό δεν θα τους οδηγήσει να... Αυτή η συζήτηση μπορεί να τραβήξει για μεγάλο διάστημα. Και αυτό που κάνουν είναι να το μεταθέτουν στο χρόνο... γιατί το αφήνουν για αργότερα; Γιατί δεν βρίσκονται κοντά σε (πιστωτικό) γεγονός, όποιο και αν είναι αυτό.
ΒΕΛΚΟΥΛΕΣΚΟΥ: Συμφωνώ ότι χρειαζόμαστε ένα γεγονός, αλλά δεν ξέρω τι θα είναι αυτό. Πιστεύω όμως ότι ο Dijsselbloem προσπαθεί να μην παράξει κάποιο γεγονός, αλλά να ξεκινήσει γρήγορα αυτή τη συζήτηση με κάποιο τρόπο για το χρέος, άρα είναι σε εμάς το αν θα είμαστε εκεί ή όχι στο τέλος της ημέρας.
ΤΟΜΣΕΝ: Ναι, αλλά ξέρεις ότι η συζήτηση για τα μέτρα και το χρέος μπορεί να συνεχίζεται αιωνίως, μέχρι να φτάσουν την πληρωμή του Ιουλίου ή μέχρι οι ηγέτες να αποφασίσουν ότι πρέπει να έρθουμε σε συμφωνία. Αλλά δεν υπάρχει τίποτα άλλο εκεί μέσα που να αναγκάσει σε συμβιβασμό. Σωστά; Θα διαρκέσει για πάντα.
ΒΕΛΚΟΥΛΕΣΚΟΥ: Ναι, μέχρι τον Ιούλιο, αν δεν συμβεί τίποτα προηγουμένως. Συμφωνώ.
Και τέλος,
ΒΕΛΚΟΥΛΕΣΚΟΥ: Συμφωνώ. Υπάρχει ένα σενάριο εκεί έξω ότι πιέζονται αρκετά, ότι θα.... Πιστεύω ότι πολιτικά για αυτούς είναι πιθανό να υποχωρήσουν και στα δυο αιτήματα. Όμως δεν έχουν κανένα κίνητρο και ξέρουν ότι η Κομισιόν είναι διατεθειμένη να συμβιβαστεί, άρα αυτό είναι το πρόβλημα.

Διαβάστε ακόμη
Αποκαλύψεις Wikileaks: Oι διεθνείς αντιδράσεις
Πολ Μέισον: Το ΔΝΤ συνωμοτεί για νέο πιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα
Αποκαλύψεις Wikileaks: Έριδες για την προέλευση του εγγράφου προκαλεί το όνομα της Βελκουλέσκου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης