ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Τεχνική βοήθεια στη Λιθουανία για την προστασία των συνόρων της ΕΕ

ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Το μεταναστευτικό ζήτημα, αλλά και οι προκλήσεις από την υγειονομική κρίση που απασχολεί ολόκληρη την ευρωπαϊκή κοινότητα, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την Λιθουανή ομόλογό του, Ινγκρίντα Σιμονίτε.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, συζήτησαν τις πολύ σημαντικές μεταναστευτικές πιέσεις που δέχεται η Λιθουανία από την Λευκορωσία, με τον πρωθυπουργό να σημειώνει πως αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζει η Ελλάδα για πάρα πολλά χρόνια δεχόμενη επίμονες μεταναστευτικές ροές άλλοτε ενορχηστρωμένες από τρίτη χώρα, η οποία προσπαθεί να ασκήσει πολιτική πίεση στην Ευρώπη χρησιμοποιώντας τη μετανάστευση ως εργαλείο.

Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στην Λιθουανία, τονίζοντας ότι η εργαλειοποίηση των ανθρώπινων είναι απαράδεκτη, ενώ όπως είπε η Ελλάδα στάθηκε από την πρώτη στιγμή στη Λιθουανία, ενώ το ίδιο έκανε και η Λιθουανία για την Ελλάδα.

Είναι η πολιτική της ελληνικης κυβερνησης ότι η μεταναστευτική κρίση δημιουργεί σημαντικές προκλήσεις στην ΕΕ και γι’ αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί από όλη την Ευρώπη, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα διεμήνυσε πως «η Ελλάδα δεσμεύεται να προστατεύει τα σύνορα της, που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα σέβεται απολύτως τα ανθρώπινα δικαιώματα κατά τη συγκεκριμένη διαδικασία και αυτό περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την αναχαίτιση κάθε προσπάθειας παράνομης εισόδου».

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την ανάγκη του καλύτερου δυνατού συντονισμού των ενεργειών των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ αναφερόμενος στις εν εξελίξει διεργασίες για την οριστικοποίηση του νέου Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο επεσήμανε ότι «θα πρέπει να επιτύχουμε μία κοινή ευρωπαϊκή πολιτική, η οποία δεν θα επιβαρύνει υπερβολικά τις χώρες, που έχουν τα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης και θα διασφαλίσει μία δίκαιη κατανομή των βαρών ανάμεσα στους εταίρους στην ΕΕ».

Από την πλευρά της η Λιθουανή πρωθυπουργός δήλωσε πως το κυρίως θέμα το οποίο συζήτησαν σήμερα ήταν η κατάσταση στα σύνορα της Λιθουανίας με τη Λευκορωσία και «το μάθημα που πήραμε από την ελληνική εμπειρία». «Ακόμη ένα θέμα που μας συνδέει είναι η αεροπειρατεία και ο τρόπος με τον οποίον οι δύο κυβερνήσεις μας αντιμετώπισαν αυτή την κατάσταση», πρόσθεσε, λέγοντας πως «η απάντηση που δόθηκε ήταν πολύ δυνατή πολύ ισχυρή και σημαντική η αλληλεγγύη που επιδείχθηκε στη χώρα μας».

Η Λιθουανή πρωθυπουργός εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της για την τεχνική βοήθεια που τους παρείχε η ελληνική κυβέρνηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης