ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βορίδης: Στο πειθαρχικό συμβούλιο οι δημόσιοι υπάλληλοι που δεν θα εμβολιαστούν

Βορίδης: Στο πειθαρχικό συμβούλιο οι δημόσιοι υπάλληλοι που δεν θα εμβολιαστούν
ΙΝΤΙΜΕ

Για όσους δημόσιους υπαλλήλους, σε κλάδους που ο εμβολιασμός θα γίνει υποχρεωτικός, δεν εμβολιαστούν προβλέπεται η παραπομπή στο πειθαρχικό συμβούλιο, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.

Συγκεκριμένα σχετικά με το θέμα πιθανής απόλυσης, τόνισε στον ΣΚΑΪ πως σύμφωνα με το υπάρχον νομικό πλαίσιο και τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα για όποιον αρνηθεί να τηρήσει τις συμβατικές του υποχρεώσεις θα ενεργοποιείται η πειθαρχική διαδικασία.

Ωστόσο, το αν τελικά θα απολυθεί κάποιος είναι απόφαση του συμβουλίου.

«Οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι οφείλουν να εκπληρώνουν κάποιες συγκεκριμένες υγειονομικές προϋποθέσεις. Ο εργοδότης έχει ευθύνη. Όταν γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, όσοι δεν τηρήσουν την υποχρέωση μπαίνουν σε μια διαδικασία, κατά την οποία έχουν παραβιάσει τις νομικές τους υποχρεώσεις. Δεν πρόκειται να γίνει κάποια πρόσθετη νομοθεσία για αυτό, το ίδιο ισχύει και για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο».

«Η κυβέρνηση δεν να θεσπίσει γενικό κανόνα απολύσεων», τόνισε νωρίτερα και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης αναφερόμενος στις αναστολές εργασίας στις κατηγορίες εργαζομένων που καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός και αρνούνται να κάνουν εμβόλιο για τον κορωνοϊό.

Όπως είπε ο υπουργός: «Δεν υπάρχει όριο για την αναστολή εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Ισχύει όσο κρατά η πανδημία και υπάρχει κίνδυνος. Η κείμενη εργατική νομοθεσία προβλέπει τι μπορεί να κάνει μια επιχείρηση σε αυτή την περίπτωση. Εάν η επιχείρηση μπορεί για παράδειγμα να βάλει έναν εργαζόμενο σε τηλεργασία, μπορεί να το κάνει. Αν αποφασίσει να τον απολύσει και ο εργαζόμενος αμφισβητήσει το δικαίωμα αυτής της απόλυσης, πάνε στο δικαστήριο και αυτό κρίνει αν είναι νόμιμη η απόλυση. Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αλλάξει τη νομοθεσία ούτε θα θεσπίσει γενικό κανόνα απολύσεων. Στην εργατική νομοθεσία, ως ισχύει σήμερα, υπάρχει συγκεκριμένο άρθρο που προβλέπει ότι η επιχείρηση μπορεί να επικαλεστεί σπουδαίο λόγο για απόλυση».

Για το Δημόσιο, επισήμανε ότι δεν υφίσταται συνταγματική δυνατότητα για απολύσεις και στο πλαίσιο αυτό οι εργαζόμενοι θα βγαίνουν σε αναστολή άνευ αποδοχών.

Ερωτηθείς αν η υποχρεωτικότητα επεκταθεί και σε άλλες επαγγελματικές κατηγορίες, σημείωσε ότι «αν η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγηθεί στον υπουργό Υγείας και για άλλους κλάδους, προφανώς θα τη θεσπίσουμε».