ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Ευκλείδης αναζητεί τον Τσακαλώτο

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΑΜΑΡΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Η τοποθέτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην πρόσφατη Προγραμματική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μία από αυτές που συζητήθηκαν περισσότερο.

Ο πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είπε μεταξύ άλλων:

«Πρέπει να έχουμε πολιτική στρατηγική, για τις συμμαχίες, πως θέλουμε να κυβερνήσουμε και με ποιους. Χρειάζονται όμως και στοιχεία αυτοκριτικής. Να συζητήσουμε, ποια από όσα μας δέσμευαν λόγω των μνημονίων δεν μας δεσμεύουν τώρα; Ποια θα είναι πάλι δύσκολα να εφαρμόσουμε και ποια αξίζει να παλέψουμε. Να υιοθετήσουμε ένα ριζοσπαστικό ρεαλισμό που είναι εντός και ενάντια του συστήματος.»

Η τοποθέτηση Τσκακαλώτου συζητήθηκε γιατί:

-Συνόψισε τα πραγματικά ζητήματα που απασχολούν τον ΣΥΡΙΖΑ δύο χρόνια μετά την εκλογική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη.

-Ανταποκρίνεται στα ποιοτικά ευρήματα σειράς δημοσκοπήσεων του τελευταίου διαστήματος -ο κ. Τσακαλώτος φάνηκε για μια ακόμα φορά μελετηρός.

-Η τοποθέτησή του θα μπορούσε να ερμηνευτεί επίσης ως προσωπική αυτοκριτική, αλλά και ως έκφραση μιας αναζήτησης ενός νέου πολιτικού ρόλου.

Η προσωπικότητα

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αποτελεί μια ιδιάζουσα φιγούρα της ελληνικής πολιτικής ζωής. Σε μια εποχή που οι πολιτικοί μοιάζουν να μην διαβάζουν παρά αναρτήσεις στα social media, ο κ. Τσακαλώτος είναι ένας από τους τελευταίους λόγιους της πολιτικής. Το ότι είναι λόγιος δεν το κάνει μη δημοφιλή. Στις τελευταίες εκλογές στον Βόρειο Τομέα της Β Αθήνας πήρε διπλάσιους σταυρούς από τον δεύτερο στη σειρά εκλεγέντα του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, ενώ ο κ. Τσακαλώτος είναι η πιο γνωστή προσωπικότητα της αριστερής πτέρυγας του κόμματος, εντούτοις, ανήκει στα ευάριθμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν διεισδυτικότητα στον μεσαίο χώρο. Την ίδια ώρα, έχει δεχτεί σκληρή κριτική από συντρόφους του που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015.

Βέβαια ο πολύ… προσωπικός τόνος που μιλάει τα ελληνικά, τον κάνει να ξεχωρίζει παντού και πάντα.

Η σχέση με τον Τσίπρα…

Το ερώτημα είναι πώς θα τοποθετήσει τον εαυτό του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, δύο χρόνια μετά τη νίκη της ΝΔ. Πλέον δεν είναι τομεάρχης Οικονομικών, ενώ ο αποκλεισμός του από την παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για το ιδιωτικό χρέος, είχε προκαλέσει ποικίλα σχόλια. Ορισμένοι εκτίμησαν ότι βγάζοντας τον κ. Τσκαλώτο από το κάδρο της οικονομικής πολιτικής, ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να πάρει αποστάσεις από τα πεπραγμένα της κυβέρνησή του. Δεν είναι μάλιστα σπάνιο στελέχη των προεδρικών να ασκούν κριτική στον κ. Τσακαλώτο για το μαξιλάρι ρευστότητας που δημιουργήθηκε επί της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, ο ίδιος ο κ. Τσίπρας έχει μετατρέψει το μαξιλάρι σε βασικό επιχείρημα για το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε νοικοκυρεμένα τα οικονομικά του κράτους κι έτσι η κυβέρνηση διέθετε την ταμειακή ρευστότητα για να αντιμετωπίσει την πανδημία. Άλλωστε, η επιλογή του μαξιλαριού έναντι της προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής που προέκριναν ο Γιάννης Στουρνάρας και η ΝΔ, αποτέλεσε ίσως μια από τις κορυφαίες αποφάσεις πουν πήραν από κοινού οι κκ Τσίπρας και Τσακαλώτος.

Το ερώτημα είναι λοιπόν όχι μόνο ποια θα είναι ακριβώς η θέση του κ. Τσακαλώτου τώρα που δεν είναι στο οικονομικό επιτελείο, αλλά και πώς ακριβώς θα προσδιορίσει τη σχέση του με τον κ. Τσίπρα. Οι δύο πολιτικοί παρ’ όλο που δεν έχουν προσωπική φιλία, συνεργάστηκαν καλά κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Την περίοδο των τελευταίων δύο ετών οι σχέσεις τους έχουν ψυχρανθεί, αλλά στις κομματικές διαδικασίες ουδέποτε οι δυο τους υπερέβησαν τα εσκαμμένα. Ποιο θα είναι λοιπόν τώρα το modus vivendi μεταξύ Τσίπρα και Τσακαλώτου; Η απάντηση ίσως εξαρτηθεί από το πώς θα προσδιορίσει ο πρώην υπουργός Οικονομικών τη θέση του στο κόμμα.

….και η τάση

Η θέση αυτή δεν έχει να κάνει μόνο με τον κεντρικό πολιτικό ρόλο του Ευκλείδη Τσακαλώτου, αλλά και με την Ομπρέλα της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Μπορεί ο κ. Τσακαλώτος να είναι το πιο προβεβλημένο στέλεχος της τάσης, εντούτοις, δεν έχει αναλάβει το ρόλο του «τασιάρχη». Και όχι μόνο αυτό. Δεν έχει διαφύγει από τους προσεκτικούς παρατηρητές των εσωκομματικών πραγμάτων, ότι ο κ. Τσακαλώτος συνήθως υιοθετεί ηπιότερες διατυπώσεις από άλλα στελέχη της τάσης. Πρόκειται για μια αντιφατική κατάσταση: Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θεωρείται ηγέτης της τάσης, χωρίς όμως να είναι στην πραγματικότητα. Αυτή η αντιφατική κατάσταση δημιουργεί σύγχυση και δεν μπορεί να διαρκέσει για πολύ.

Η θέση στο κόμμα, η σχέση με τον Τσίπρα, ο ρόλος στην τάση. Ο μέχρι τώρα Ευκλείδης αναζητεί λοιπόν τον από εδώ και πέρα Τσακαλώτο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης