Δημοσκόπηση MRB: Διψήφιο προβάδισμα για τη ΝΔ - Σημαντικότερο πρόβλημα η ανεργία
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα νέας δημοσκόπησης της MRB για το πώς διαμορφώνεται το πολιτικό τοπίο στη χώρα και για τα θέματα που απασχολούν περισσότερο τους πολίτες στην παρούσα συγκυρία.
Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία προηγείται κατά 12,9 μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, με το κυβερνών κόμμα να συγκεντρώνει 36,7% και την αξιωματική αντιπολίτευση 23,8%.
Ακολουθεί ως τρίτη δύναμη το Κίνημα Αλλαγής με 7,1% και στη συνέχεια το ΚΚΕ με 5,2%, η Ελληνική Λύση με 3,5% και το ΜέΡΑ25 με 3%. Το σύνολο της αδιευκρίνιστης ψήφου διαμορφώνεται στο 15,8% καθώς το 5,8 των ερωτηθέντων δηλώνει αναποφάσιστο, ενώ το 10% «λευκό / άκυρο / αποχή».
Στην παράσταση νίκης η ΝΔ προηγείται με 54,7% , ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 18,7%. Η επιλογή «Κανένα κόμμα» συγκεντρώνει ποσοστό 11,2 %. Ακολουθούν «Άλλο κόμμα» με ποσοστό 6,4 % και «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ» με ποσοστό 9,1 %.
Στο ερώτημα ποιο από τα δύο κόμματα, ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, θα θέλατε να κερδίσει έστω και με μία ψήφο διαφορά στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, το 39% απαντά η ΝΔ, το 31,1% ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 20,5% κανένα κόμμα.
Στο ερώτημα ποιο από τα δύο κόμματα, ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, θα σας ενοχλούσε αν κερδίσει έστω και με μία ψήφο διαφορά στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, το 40,4% απαντά ΣΥΡΙΖΑ και το 40% απαντά ΝΔ.
Ενδιαφέρον παρουσιάζoυν επίσης οι απαντήσεις στο «Ποιος από τους δύο θεωρείτε ότι θα ήταν καταλληλότερος για πρωθυπουργός της χώρας;». Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, συγκεντρώνει το 42,5% των ερωτηθέντων και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, το 31,6%. «Κανένας από τους δύο» απαντά το 24%.
Σημαντικότερο πρόβλημα η ανεργία
Οι ερωτηθέντες θεωρούν ότι τα τέσσερα σημαντικότερα προβλήματα της χώρας είναι η ανεργία με 44,2%, η υγεία/περίθαλψη με 38,9%, η πανδημία της Covid-19 με 36% και η οικονομική ανάπτυξη με 28,3%.
Παράλληλα, οι λέξεις που εκφράζουν περισσότερο τους πολίτες για το παρόν και το μέλλον της χώρας είναι η οργή με 45,3% και ο φόβος με 45,1%.