ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΜέΡΑ25: Το μήνυμα του δημοψηφίσματος παραμένει επίκαιρο

ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / INTIME

Το ΜέΡΑ25 εξέδωσε ανακοίνωση για τα 6 χρόνια από το δημοψήφισμα.

Το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη αναφέρει:

«Η υπεράσπιση του Δημοψηφίσματος του 2015 αποτελεί το ελάχιστο χρέος του ΜέΡΑ25 απέναντι στον ελληνικό λαό και τους αγώνες του. Το Δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015, με το μεγαλειώδες νέο ΟΧΙ, έγραψε μια ακόμη σελίδα στους δημοκρατικούς αγώνες και τις αγωνιστικές παραδόσεις του ελληνικού λαού, για Δημοκρατία και κοινωνική απελευθέρωση.

Το Δημοψήφισμα αποτελεί κορυφαία δημοκρατική στιγμή στην πολιτική ιστορία του τόπου, χαστούκι στη μηντιακή ιδεολογική τρομοκρατία και τη μαύρη φιλομνημονιακή προπαγάνδα.»

Η ανακοίνωση προσθέτει ότι:

«Ανεξάρτητα από την -εκ των υστέρων- τραγική ακύρωση της πρωτοφανούς δυναμικής του, το Δημοψήφισμα προκάλεσε ρωγμή στο πολιτικό κατασκεύασμα της μεταδημοκρατικής Ελλάδας.

Σηματοδότησε την κορύφωση της λαϊκής αντίστασης στην κατεδάφιση της μεταπολιτευτικής αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, που επέβαλε το μνημονιακό πρόγραμμα, πέρα από την οικονομία: στο επίπεδο της πολιτικής και των θεσμών, με υπονόμευση και παράκαμψη του Κοινοβουλίου.

Το Δημοψήφισμα αποτέλεσε την αφορμή για την απρόσκλητη και απρόσμενη «εισβολή» των λαϊκών μαζών στην πολιτική σκηνή, που όποτε συμβαίνει, ανατρέπει τα πολιτικά δεδομένα με την αυτόνομη πολιτική τους δράση. Η συμμετοχή στο δημοψήφισμα ξεπέρασε τα 6 εκ. ψηφίσαντες (6.161.140), συγκρατώντας έτσι ως ένα βαθμό την επιταχυνόμενη τάση αποχής.

Η βαθιά πολιτική, ηλικιακή και ταξική πόλωση που χαρακτήρισε συστηματικά όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις της εποχής του Μνημονίου, αποτυπώθηκε στο αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος καθαρότερα από ποτέ.»

Τρομάζει ακόμα

Το ΜέΡΑ25 υποστηρίζει ότι:

Για αυτό ακριβώς το Δημοψήφισμα του 2015 εξακολουθεί να τρομάζει την ντόπια και την ευρωπαϊκή ολιγαρχία, που θέλει απεγνωσμένα να το σβήσει από τη συλλογική μνήμη. Για αυτό ακριβώς συνεχίζει λυσσαλέα να το συκοφαντεί και να το απαξιώνει.

Το ΌΧΙ που εκφράστηκε στο Δημοψήφισμα, δεν ήταν συγκυριακό, ούτε κεραυνός εν αιθρία. Σε μεγάλο βαθμό η αντίθεση της ελληνικής κοινωνίας που εξέφρασε, είχε αποκρυσταλλωθεί ήδη πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 και δεν περίμενε την φοβερή προεκλογική εβδομάδα για να εκδηλωθεί.

Ούτε ασφαλώς και θα άλλαζε ριζικά κάτι, εάν η προεκλογική περίοδος διαρκούσε μια ή δύο εβδομάδες παραπάνω, όπως πίστεψαν οι συνταγματολόγοι. Μπορεί η τυπική προεκλογική περίοδος να υπήρξε «σύντομη», ωστόσο, το περιεχόμενο της αντιπαράθεσης ήταν πολύ καιρό γνωστό και το δίλλημα σαφέστατο: Δεν υπήρξε άλλο από την αποδοχή ή την απόρριψη του μνημονιακούπρογράμματος και τις πολιτικές της λιτότητας, που από το 2010 βίωνε αδιάλειπτα, επί μια ολόκληρη πενταετία, η ελληνική κοινωνία.

Η ίδια ακριβώς σύγκρουση τροφοδότησε τον πολιτικο-κοινωνικό διχασμό που εκφράστηκε, επανειλημμένα, στις πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις του 2012, του 2014 και βεβαίως του 2015.

Η ίδια ακριβώς αντιπαράθεση σφράγισε, σε συνθήκες εντεινόμενης πόλωσης, και ολόκληρο το πρώτο εξάμηνο του 2015. Στο Δημοψήφισμα, το εκλογικό σώμα τοποθετήθηκε δυαδικά, σε ό,τι του ήταν απολύτως γνώριμο εδώ και καιρό.

Το Δημοψήφισμα απέδειξε ότι η πολιτική της λιτότητας που εφαρμόσθηκε από το 2010, δεν κατάφερε ποτέ να κερδίσει κοινωνική συναίνεση, παρά το γεγονός ότι τα κόμματα που τη διαχειρίσθηκαν, ψηφίστηκαν από ένα σημαντικό τμήμα του λαού. Από την αρχή, η στάση της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στις μνημονιακές πολιτικές παρέμεινε πλειοψηφικά αρνητική, κατανοώντας τες ως προσπάθεια μετατροπής της Ελλάδας σε αποικία χρέους.

Η απόφαση για το Δημοψήφισμα, σε πλήρη διάσταση με τις προθέσεις εκείνων που την πήραν, πυροδότησε μια πρωτοφανή κοινωνική κινητοποίηση και συσπείρωσε μια ευρύτατη κοινωνική συμμαχία, σε πανεθνική κλίμακα, που –χωρίς υπερβολή- σπάνια έχει παρατηρηθεί στη σύγχρονη ελληνική ιστορία, μετά την κατοχή και την εμπειρία του ΕΑΜ. «

Η ανακοίνωση καταλήγει ως εξής:

«Το ΟΧΙ συσπείρωσε εκλογικά τη συντριπτική πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων, της νεολαίας και των εργαζομένων, των μισθωτών δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών και των επαγγελματοβιοτεχνών. Αντίθετα και διόλου τυχαία, οι σημαντικότερες εργοδοτικές οργανώσεις πλαισίωσαν την επιτροπή για την υποστήριξη του ΝΑΙ, που συγκροτήθηκε την 1η Ιουλίου, ενώ το μπλοκ του ΝΑΙ πλειοψήφησε μόνο στους συνταξιούχους και σε κοινωνικά στρώματα ευάλωτα στη μνημονιακή προπαγάνδα.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης