Συνδιάσκεψη ΣΥΡΙΖΑ: Χαμηλοί τόνοι και «προεκλογικό» κλίμα συσπείρωσης
Ανανεώθηκε:
Όσοι και όσες περίμεναν μια οξυμένη συζήτηση στην Προγραμματική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, διαψεύστηκαν -τουλάχιστον στη δεύτερη μέρα των εργασιών.
Το στίγμα που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στο άνοιγμα της Συνδιάσκεψης την Παρασκευή, δημιούργησε τελικά το πλαίσιο της διαδικασίας. Δηλαδή, οι τόνοι κρατήθηκαν χαμηλά κι επικράτησε ένα κλίμα συσπείρωσης, ως συνέπεια του προεκλογικού συναγερμού που σήμανε ο πρόεδρος του κόμματος. Οι διαφορές μεταξύ των τάσεων θίχτηκαν μόνο υπαινικτικά και ήταν φανερή η προσπάθεια να μη δοθεί λαβή στους δημοσιογράφους που παρακολουθούσαν τη διαδικασία, να εστιάσουν τα ρεπορτάζ τους στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ. Γενικά, θα λέγαμε ότι όλα τα στελέχη, ανεξαρτήτως τάσης, προσπάθησαν να μην δώσουν είδηση.
Η διαδικασία είχε δύο σκέλη. Στο πρώτο έγιναν έξι θεματικά τραπέζια τα οποία κατέληξαν στα νέα προγραμματικά κείμενα του ΣΥΡΙΖΑ. Από το απόγευμα και μετά οι 2.341 συμμετέχοντες στη Συνδιάσκεψη συζήτησαν σε ολομέλεια εφ ‘όλης της ύλης. Βεβαίως τόσο τα τραπέζια όσο και η ολομέλεια ήταν ψηφιακά, αφού η διαδικασία έγινε μέσω ειδικής διαδικτυακής πλατφόρμας, η οποία λειτούργησε χωρίς πρόβλημα.
Η τοποθέτηση Σταθάκη
Ανοίγοντας την πρωινή διαδικασία, ο Γιώργος Σταθάκης ο οποίος συντόνισε την επιτροπή προγράμματος, έκανε λόγο στο άνοιγμα της πρωινής διαδικασίας για τρεις μείζονες προκλήσεις:
-Η πρώτη πρόκληση είναι η κλιματική κρίση
-Η δεύτερη πρόκληση είναι οι κοινωνικές ανισότητες
-Η τρίτη πρόσκληση είναι η δημοκρατία και οι θεσμοί
Τόνισε δε ότι:
«Το πρόγραμμα που καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι εναρμονισμένο με τις καλύτερες ιδέες που αυτή τη στιγμή παράγονται από το συνεχές των προοδευτικών δυνάμεων διεθνώς. Για καλή μας τύχη οι ιδέες που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα μας δεν είναι ξένες με τις προτεραιτότητες των προοδευτικών δυνάμεων διεθνώς, ούτε και αποτελούν ελληνική πατέντα. Είναι οι κυρίαρχες ιδέες που, σε μεγάλο βαθμό, είναι μέρος πλέον μιας νέας πραγματικότητας.»
Οι τοποθετήσεις
Σταχυολογούμε στοιχεία από τις τοποθετήσεις της δεύτερης μέρας.
Η Τασία Χριστοδουλοπούλου είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να είναι «κόμμα του κράτους», όπως δόθηκε η εντύπωση με τις υποθέσεις του Ελληνικού και της Fraport.
O Αντώνης Κοτσακάς υποστήριξε ότι δεν υπάρχει διάζευξη μεταξύ εκπροσώπησης του μεσαίου χώρου και των κινημάτων, αλλά σύζευξη.
Ο Νίκος Παππάς τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι ανοιχτό και όχι φοβικό κόμμα, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάει ότι έχει κυβερνήσει.
Η Ράνια Σβίγκου έδωσε έμφαση στην αλλαγή της διεθνούς συζήτησης, καθώς και στη σημασία της πολιτικής Μπάιντεν.
Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής κάλεσε τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να απαλλαγούν από τη λογική του εσωτερικού εχθρού.
Η Όλγα Γεροβασίλη είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει το κόμμα που θέλει η κοινωνία, καθώς και ότι η κυβερνώσα Αριστερά δεν είναι διαμαρτυρία.
Ο Νίκος Βούτσης υπογράμμισε ότι η σύγκρουση με το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο έχει και ιδεολογικά χαρακτηριστικά. Προσέθεσε ότι το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς δεν είναι διαπραγματεύσιμο
Οι διαδικασίες συνεχίζονται τη Κυριακή και θα κλείσουν με την υπερψήφιση των προγραμματικών κειμένων και της πολιτικής απόφασης.