ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το προσφυγικό «ζεσταίνει» το εσωκομματικό του ΣΥΡΙΖΑ

Το προσφυγικό «ζεσταίνει» το εσωκομματικό του ΣΥΡΙΖΑ
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Κλίμα έντασης και προβληματισμού κυριάρχησε στη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ καθώς η ομάδα των “53” εξέφρασε ανοιχτά τη διαφωνία της με τη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας για το προσφυγικό της οποίας το νομοθετικό πλαίσιο θα ψηφιστεί σήμερα στη Βουλή.

Στην ενημέρωση των βουλευτών για το νομοσχέδιο από τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα αρκετά μέλη της κίνησης αντιρρήσεις για τη συμφωνία. Μάλιστα, αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίας η «κίνηση των 53», εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλει τη συμφωνία Τουρκίας – ΕΕ χαρακτηρίζοντάς την «Αρνητική εξέλιξη που δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας». Επιπλέον, υποστήριξαν ότι η συμφωνία αυτή δεν συνάδει με τη διεθνή νομιμότητα, δεν αντλεί την έμπνευσή της από τις ουμανιστικές ευρωπαϊκές αξίες, αντίθετα, βάζει τη σφραγίδα της στη λογική των κλειστών συνόρων, της μείωσης των ανθρώπινων ροών και της Ευρώπης-φρούριο.

Από τις τοποθετήσεις των βουλευτών ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε αυτή της Βασιλικής Κατριβάνου η οποία απαρίθμησε τέσσερις διατάξεις τις οποίες χαρακτήρισε «παραφωνία». Οι ενστάσεις αφορούν τη διαδικασία αίτησης ασύλου για μεγάλες ομάδες, τη φύλαξη των ανοιχτών δομών σε ιδιωτικές υπηρεσίας παροχής υπηρεσιών, στην επιστροφή αιτούντων άσυλο στην Τουρκία και στην έλλειψη προσωπικού που θα εφαρμόσει πτυχές του νομοσχεδίου.

Ο Γιάννης Μουζάλας, πάντως δέχτηκε σωρεία ερωτήσεων α τα ζητήματα διαχείρισης του προσφυγικού ενώ οι απαντήσεις του σε συγκεκριμένα ερωτήματα που αφορούσαν τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ενημέρωση των προσφύγων κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Ελλάδα, δεν φαίνεται να άφησαν ικανοποιημένους του βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά όσους εντάσσονται στο Τμήμα Δικαιωμάτων.

Ενστάσεις που αφορούσαν τις διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν την εφαρμογή του νομοσχεδίου εξέφρασε και η πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, επισημαίνοντας ότι η ένταξή τους στο νομοσχέδιο αδικεί μια «πολύ καλή προσπάθεια».

Επιπλέον, τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασαν χθες με σχετική ερώτηση ενστάσεις και για το νόμο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας σχετικά με την παροχή σίτισης στα hot spots Σάμου, Λέσβου και Χίου, αφήνοντας εμμέσως αιχμές για ανακολουθία λόγων και πράξεων προς τους νησιώτες.

Στη σημερινή ψηφοφορία του νομοσχεδίου πάντως δεν αναμένονται απώλειες από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ καθώς ακόμα και οι βουλευτές του κόμματος που εξέφρασαν προβληματισμούς θεωρούν ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο σε θετική κατεύθυνση που αδικείται από τη συγκυρία να ψηφιστεί λίγες ώρες πριν αρχίσει η εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας.