ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απέκλεισε νέο lockdown ο Σκυλακάκης: «Δεν είναι λύση όταν υπάρχουν εμβόλια»

Απέκλεισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown λόγω μεταλλάξεων της πανδημίας κι από το βήμα της Βουλής επεσήμανε ότι τα δημοσιονομικά είναι ένα αθροιστικό παιχνίδι το οποίο αν ξεφύγει συμβαίνει ατύχημα, το οποίο -όπως η κυβέρνηση- δεν θα αφήσει να συμβεί.

«Τα δημοσιονομικά είναι αθροιστικό παιχνίδι, αν σου ξεφύγει θα πάθεις ατύχημα και δεν θα το επιτρέψουμε. Θα πετύχει η λογική των εμβολιασμών», υπογράμμισε ο κ. Σκυλακάκης και υπογράμμισε ότι από τη στιγμή που υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια, η καραντίνα δεν αποτελεί λύση.

«Η Ελλάδα έχει ταμειακά διαθέσιμα», ανέφερε στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2022-2025 και σημείωσε πως παρά την υγειονομική κρίση δεν υπήρξε δημοσιονομικός εκτροχιασμός, ενώ δεν υπήρξε έκρηξη ανεργίας και λουκέτων. Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης τόνισε ότι η επόμενη ημέρα έχει κανόνες και η χώρα θα δαπανά έσοδα στο βαθμό που θα αυξάνει την παραγωγικότητα της και θα προωθεί μεταρρυθμίσεις. επεσήμανε ωστόσο, με νόημα πως «δεν υπάρχουν μαγικά χρήματα, ούτε χρήματα από το πουθενά, αλλά χρήματα που έρχονται από επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις».

Το Μεσοπρόθεσμο, επανέλαβε, πως είναι ένα σενάριο βάσης και ανέφερε πως σε δημοσιονομικούς και μακροοικονομικούς όρους προβλέπει υψηλή ανάπτυξη - 3,6% για φέτος, που είναι μια δύσκολη και παράδοξη ακόμα χρονιά, 6, 2% για το 2022, 4,6% για το 2023, 4,4% για το 2024 και 3,3% για το 2005.

Προβλέπουμε στο τέλος αυτής της περιόδου μια σοβαρή μείωση της ανεργίας που θα φτάσει στο 11,2% το 2025 και στην διάρκεια της περιόδου έναν χαμηλό μέσο πληθωρισμό στο 1,3%. Η πορεία έως τώρα της οικονομίας, επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός, «ήταν καλύτερη του αναμενομένου σε σχέση με την πανδημία» και αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στον περιορισμό της ύφεσης σε σχέση με τις εκτιμήσεις για την ύφεση των διεθνών οργανισμών και στα ελληνικά ομόλογα, που απεικονίζουν την αξιοπιστία μιας χώρα, που έχουν τα χαμηλότερα ιστορικά επιτόκια δανεισμού, κάτω από το 1%. Παράλληλα, σύμφωνα με όλους τους δείκτες η οικονομία μας δείχνει ότι αντιδρά πολύ καλά στις συνέπειες της πανδημίας σε σχέση με την ΕΕ. Έχουμε 168 δισ. ευρώ καταθέσεις ιδιωτικού τομέα τον Απρίλιο, έναντι 142 δισ. ευρώ που είχαμε όταν ξεκίνησε η κρίση, που σημαίνει ότι έχουμε 25 με 26 δισ. ευρώ παραπάνω καταθέσεις, που ένα σημαντικό μέρος τους θα πάει πίσω στην οικονομία και αυτό είναι το σημαντικό.

Από το Ταμείο Ανάκαμψης, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός, πετύχαμε περισσότερους πόρους κατά κεφαλήν από τον μέσο όρο της ΕΕ και αυτό δείχνει επιτυχή διαπραγμάτευση για μια χώρα, ενώ το καταθέσαμε δεύτεροι και ήμασταν η τρίτη χώρα που λάβαμε την έγκρισή του από την Επιτροπή και προχωράει πολύ καλά η διαπραγμάτευση στο Συμβούλιο, ώστε πολύ σύντομα θα έχουμε την πλήρη έγκριση και εκταμίευση, άλλωστε ήδη τα πρώτα έργα υπογράφονται και μπαίνουν στο Πρόγραμμα Δημοσιών Επενδύσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης