ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλαλούμ και ένταση στη συζήτηση του νομοσχεδίου για το προσφυγικό

Αλαλούμ και ένταση στη συζήτηση του νομοσχεδίου για το προσφυγικό

Με ενστάσεις για τη διαδικασία του κατεπείγοντος που επέλεξε η κυβέρνηση να συζητηθεί το νομοσχέδιο για τη διαχείριση του προσφυγικού, ξεκίνησε η συζήτηση του στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής.

Αλαλούμ προκλήθηκε όταν ο πρόεδρος της επιτροπής Αντώνης Συρίγος έθεσε σε ψηφοφορία το αν θα πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία αυτή, παρότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής. «Α λα καρτ δεδηλωμένη έχουμε;», αναρωτήθηκε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η Παναγιώτα Δριτσέλη ακούστηκε να λέει, χωρίς να ολοκληρώσει τη φράση: «άντε μην τα πάρω κ...».

Το ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο έθεσε ως βασικό λόγο για τη διαδικασία που επελέγη ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος παραδέχθηκε ότι από τις 56 κανονιστικές πράξεις που προβλέπει το νομοσχέδιο είναι έτοιμες μόνον δύο: για την υπηρεσία ασύλου και πρώτης υποδοχής.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντέδρασαν έντονα, καθώς το νομοσχέδιο κατατέθηκε αργά χθες βράδυ στη Βουλή. «Το έχετε διαβάσει;», ήταν το ερώτημα που απηύθυνε στους βουλευτές της συμπολίτευσης ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας και όταν έλαβε θετική απάντηση από ορισμένους σχολίασε: «Τότε είστε διάνοια, στη NASA να πάτε... Ποιον κοροϊδεύετε; Έχετε διαλύσει όλες τις δομές της χώρας», είπε. Την έντονη αντίθεσή τους με την διαδικασία του κατεπείγοντος «Σ’ ένα χρόνο τίποτα δεν θα λειτουργεί», εκτίμησε ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου από την Δημοκρατική Συμπαράταξη, για πράξη μεθόδευσης και αυταρχισμού, έκανε λόγο η Διαμάντω Μανωλάκου από το ΚΚΕ, χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο «τερατούργημα». Καθεστωτικές πρακτικές καταλόγισε στην κυβέρνηση ο Ιάσων Φωτήλας από το Ποτάμι, ενώ ο ανεξάρτητος βουλευτής, πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Παναγούλης ανέφερε πως «αυτοί που διαχειρίζονται τόσους μήνες το προσφυγικό, δεν κάνουν ούτε για διαχειριστές αποθήκης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ