Ξενογιαννακοπούλου στο CNN Greece: Ρίχνουν τις ασφαλιστικές εισφορές στον χρηματιστηριακό τζόγο
Σε συνέντευξή της στο CNN Greece η Μαριλίζα Ξενογιανακοπούλου απορρίπτει κατηγορηματικά το νέο σύστημα Επικουρικής Ασφάλισης που επιχειρεί να εισαγάγει η κυβέρνηση
Η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι:
«Πρόκειται για αντιμεταρρύθμιση που αναιρεί τον χαρακτήρα του δημόσιου κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος και τον διανεμητικό του χαρακτήρα, και καταλύει την αρχή της «αλληλεγγύης των γενεών». Θα πλήξει του σημερινούς και μελλοντικούς συνταξιούχους. Θα πλήξει τους νέους ασφαλισμένους κάτω των 35 ετών, καθώς οι ασφαλιστικές τους εισφορές θα γίνουν αντικείμενο χρηματιστηριακού τζόγου και επενδυτικού ρίσκου! Θα πλήξει συνολικά τους φορολογούμενους, που θα πληρώσουν ένα τεράστιο κόστος μετάβασης άνω των 56 δις ευρώ.»
Η κ. Ξενογιαννακοπούλου επίσης θέτει το θέμα του ρίσκου για τις ασφαλιστικές εισφορές: «Τι θα συμβεί σε περιπτώσεις που οι «επενδύσεις» εκτεθειμένες στον «κίνδυνο των αγορών» δεν ευδοκιμήσουν; Οι συνταξιούχοι, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, θα λαμβάνουν πίσω τις εισφορές, που έχουν δώσει με εξασφάλιση αρνητικής απόδοσης, θα παίρνουν πίσω δηλαδή, τις εισφορές τους. Όμως αυτό σημαίνει, μειωμένη επικουρική σύνταξη!»
Τέλος, επισημαίνει: «Από τις τριάντα χώρες που επιχείρησαν από το 1981 να κεφαλαιοποιήσουν και να ιδιωτικοποιήσουν τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση, είτε εν μέρει είτε στο σύνολο της, οι δεκαοκτώ από αυτές προχώρησαν σε εκ νέου μεταρρύθμιση επιστρέφοντας σε διανεμητικό σύστημα συντάξεων.»
Αναλυτικά η συνέντευξη της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου στο CNN Greece:
-Ποια είναι τα βασικά σημεία διαφωνίας σας με το νέο σύστημα Επικουρικής Ασφάλισης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση;
-Η επίθεση της κυβέρνησης Μηστοτάκη στην κοινωνική πλειονότητα συνεχίζεται. Μετά το αντεργατικό νομοσχέδιο, προχωρά στην ιδιωτικοποίηση της Επικουρικής Ασφάλισης, ενώ προεκλογικά το διέψευδε. Άλλο ένα μεγάλο ψέμα της ΝΔ προς των ελληνικό λαό, που θα κληθεί να πληρώσει το κόστος.
Πρόκειται για αντιμεταρρύθμιση, που αναιρεί τον χαρακτήρα του δημόσιου κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος και τον διανεμητικό του χαρακτήρα, και καταλύει την αρχή της «αλληλεγγύης των γενεών». Θα πλήξει του σημερινούς και μελλοντικούς συνταξιούχους. Θα πλήξει τους νέους ασφαλισμένους κάτω των 35 ετών, καθώς οι ασφαλιστικές τους εισφορές θα γίνουν αντικείμενο χρηματιστηριακού τζόγου και επενδυτικού ρίσκου! Θα πλήξει συνολικά τους φορολογούμενους, που θα πληρώσουν ένα τεράστιο κόστος μετάβασης άνω των 56 δις ευρώ.
Πρόκειται για βίαιη αναδιανομή προς όφελος λίγων ιδιωτικών συμφερόντων. Εν μέσω πανδημίας και κρίσης, η κυβέρνηση πλήττει το δημόσιο συμφέρον, προκειμένου να εξασφαλίσει τεράστια κέρδη σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες. Αποστερεί τους πόρους του Προϋπολογισμού από τη στήριξη των εργαζομένων και των ανέργων, της πραγματικής οικονομίας και του Κοινωνικού κράτους.
Η αλληλεγγύη των γενιών
-Γιατί υποστηρίζετε ότι το Ασφαλιστικό της κυβέρνησης καταργεί την αλληλεγγύη των γενιών;
-Στο σημερινό ασφαλιστικό σύστημα, που διέπεται από την αρχή της προστασίας και της αλληλεγγύης των γενεών και έχει διανεμητικά χαρακτηριστικά, οι εισφορές των εργαζομένων πληρώνουν τις σημερινές συντάξεις.
Η κυβέρνηση προωθεί ένα κεφαλαιοποιητικό σύστημα για την επικουρική ασφάλιση, που θα την διαχειρίζονται ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Οι εισφορές των νέων ασφαλισμένων δεν θα καλύπτουν πλέον τις σημερινές συντάξεις, δημιουργώντας ένα κενό 56 δις ευρώ για την χρηματοδοτική κάλυψη της καταβολής των συντάξεων, που θα υποχρεωθεί να καλύψει ο Κρατικός Προϋπολογισμός, δηλαδή οι φορολογούμενοι!
Το κόστος
-Αναφέρατε 56 δισεκατομμύρια κόστος του νέου συστήματος. Πώς προκύπτει αυτό;
-Όπως αναγκάστηκε να παραδεχθεί ο κ.Τσακλόγλου, το «κόστος μετάβασης» από το διανεμητικό στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα υπολογίζεται στα 56 δις ευρώ! Με το σχέδιο της κυβέρνησης αφαιρούνται οι εισφορές από το δημόσιο σύστημα επικουρικής ασφάλισης, με τις οποίες μέχρι σήμερα χρηματοδοτούνται οι σημερινοί και μελλοντικοί συνταξιούχοι επικουρικής ασφάλισης του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος, και θα αναλάβει τη χρηματοδότηση τους ο Κρατικός Προύπολογισμός. Αυτό είναι το κόστος μετάβασης, που θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του δημόσιου χρέους και την υπονόμευση της μακροχρόνιας βιωσιμότητάς του.
Το ρίσκο
-Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι όταν ο νέος ασφαλισμένος συνταξιοδοτηθεί θα λαμβάνει επικουρική σύνταξη βασισμένη στο ποσό των εισφορών του και στην απόδοση των επενδύσεών του χαρτοφυλακίου των εισφορών του. Εσείς γιατί μιλάτε για τζόγο;
-Τι θα συμβεί σε περιπτώσεις που οι «επενδύσεις» εκτεθειμένες στον «κίνδυνο των αγορών» δεν ευδοκιμήσουν; Οι συνταξιούχοι, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, θα λαμβάνουν πίσω τις εισφορές, που έχουν δώσει με εξασφάλιση αρνητικής απόδοσης, θα παίρνουν πίσω δηλαδή, τις εισφορές τους. Όμως αυτό σημαίνει, μειωμένη επικουρική σύνταξη!
Στην χρηματιστηριακή κρίση του 2008, τα αντίστοιχα ταμεία στις ΗΠΑ έχασαν τεράστια ποσά, κλήθηκαν να καλύψουν οι φορολογούμενοι και οι συνταξιούχοι, με περικοπές των παροχών τους. Ο νέος ασφαλισμένος θα τοποθετεί τις εισφορές του στον «ατομικό κουμπαρά» υπό το βάρος της αβεβαιότητας του επενδυτικού κινδύνου. Η κυβέρνηση τζογάρει τη ζωή των επόμενων γενεών, τον κόπο και τον ιδρώτα των εργαζομένων και των ασφαλισμένων.
Οι διεθνείς πρακτικές
-Η κυβέρνηση όμως λέει ότι ο ίδιο σύστημα ακολουθείται στα περισσότερα κράτη του κόσμου.
-Η αλήθεια είναι διαφορετική. Από τις τριάντα χώρες που επιχείρησαν από το 1981 να κεφαλαιοποιήσουν και να ιδιωτικοποιήσουν τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση, είτε εν μέρει είτε στο σύνολο της, οι δεκαοκτώ από αυτές προχώρησαν σε εκ νέου μεταρρύθμιση επιστρέφοντας σε διανεμητικό σύστημα συντάξεων.
Αποδείχθηκε ότι το μοντέλο της κεφαλαιοποίησης είχε μεγαλύτερο κόστος μετάβασης από το αρχικά εκτιμημένο, αυξημένο ρίσκο από τη λειτουργία των αγορών και της οικονομίας, υψηλό κόστος διαχείρισης και απέδωσε τελικά χαμηλές συντάξεις εξ αιτίας των χαμηλών αποδόσεων. Η κυβέρνηση της ΝΔ εν μέσω κρίσης και αβεβαιότητας φέρνει ένα αποτυχημένο νεοφιλελεύθερο μοντέλο και, ταυτόχρονα, ανοίγει την κερκόπορτα για μελλοντική συνολική κεφαλαιοποίηση του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.
Το κεφαλαιοποιητικό σύστημα
-Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιτίθεται σε κάθε μορφή κεφαλαιοποιητικού ασφαλιστικού συστήματος;
Ναι, διότι συστατικό στοιχείο της πολιτικής μας είναι η εγγύηση του δημόσιου, υποχρεωτικού και καθολικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης με αναδιανεμητικό χαρακτήρα, που υπηρετεί την διαγενεακή αλληλεγγύη και την κοινωνική δικαιοσύνη.
Υπό το βάρος της επικράτησης των νεοφιλελεύθερων απόψεων το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης αντιμετωπίζεται περισσότερο ως ένας οικονομικός θεσμός και λιγότερο ως θεσμός που επιτελεί κοινωνική λειτουργία. Ο δημόσιος χαρακτήρας του ασφαλιστικού συστήματος αποτελεί σαφή διαχωριστική γραμμή από τις νεοφιλελεύθερες δυνάμεις. Για τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία είναι προτεραιότητα και δέσμευση η διασφάλιση της επάρκειας και βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης.