Τσίπρας - Ευρωσοσιαλιστές: Το φλερτ έγινε… μόνιμη σχέση
Τελικά το φλερτ του Αλέξη Τσίπρα με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία εξελίσσεται σε σταθερή σχέση.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει πια μονιμοποιήσει τη θέση του ως παρατηρητής στις προπαρασκευαστικές συναντήσεις του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES), όπως αυτή που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες την Πέμπτη. Η είδηση όμως βγήκε την Παρασκευή στο Βερολίνο, όπου για πρώτη φορά ο κ. Τσίπρας συμμετείχε στη συνάντηση των Ευρωσοσιαλιστών ηγετών. Η «πρώτη» του κ. Τσίπρα στη συνάντηση κορυφής της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, δεν αφήνει αμφιβολίες ότι για τις προθέσεις των δύο πλευρών.
Οι στοχεύσεις
Από τη μια μεριά, οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές βλέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ μια δύναμη ανανέωσης του ευρωπαϊκού προοδευτικού χώρου. Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το δεύτερο ισχυρότερο προοδευτικό κόμμα στην Ευρώπη, μετά το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Πορτογαλίας.
Από την άλλη, ο Αλέξης Τσίπρας στέλνει σήμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει την ηγεμονία στο χώρο του Κέντρου, Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας δεν θέλει να προσχωρήσει πλήρως στην ευρωπαϊκή σοσιαλιστική οικογένεια, αλλά να παίξει τον ρόλο του γεφυροποιού στην κατεύθυνση (σε πρώτη φάση) μιας συμμαχίας Σοσιαλιστών-Πρασίνων-Αριστεράς, καθώς και (σε δεύτερη φάση) της ανασύνθεσης του ευρωπαϊκού προοδευτικού χώρου. Δεν είναι τυχαίο ότι πριν συμμετάσχει στις διαδικασίες του PES, ο κ. Τσίπρας «πήρε την ευλογία» των συμπροέδρων του Die Linke (Κόμμα της Αριστεράς), Susanne Hennig-Wellsow και Janine Wissler.
Ένα άλλο μοντέλο
Ο Αλέξης Τρίπρας προσέρχεται στα ευρωπαϊκά προοδευτικά φόρουμ με μια γραμμή που διατυπώνει στην Ελλάδα και φαίνεται ότι βρίσκει απήχηση στο εξωτερικό. Πρόκειται για μια γραμμή που συμπυκνώνεται στο σύνθημα «δίκαιη ανάπτυξη». Έχοντας αναφορά τόσο στην πανδημία όσο και στην πολιτική Μπάιντεν, ο κ. Τσίπρας καλεί τους ευρωπαϊκές προοδευτικές δυνάμεις να προβάλουν ένα εναλλακτικό οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο, στους αντίποδες της πολιτικής πρότασης της Ευρωπαϊκής Δεξιάς.
Η δήλωση
Είναι χαρακτηριστικά άλλωστε όσα δήλωσε στη συνάντηση των Ευρωσοσιαλιστών ηγετών:
«Ο κόσμος μετά την πανδημία αλλάζει. Η εδώ και τέσσερις δεκαετίες κυριαρχία του νεοφιλελεύθερου μοντέλου έχει αρχίσει πια να κλονίζεται. Η πανδημία αλλά και η κλιματική κρίση μας αναγκάζουν να ξαναδούμε και να ξαναθυμηθούμε ξεχασμένες προτεραιότητες και ανάγκες.
Την ανάγκη πάνω από όλα να στηρίξουμε τη δημόσια Υγεία, με σταθερά και δυνατά, ισχυρά συστήματα Υγείας και κοινωνικής Πρόνοιας.
Την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση που απειλεί να καταστρέψει τον πλανήτη.
Την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε τη διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής που έχει επιφέρει η ραγδαία όξυνση των ανισοτήτων τα τελευταία χρόνια.
Σε αυτό το πλαίσιο, είναι κρίσιμο παντού στην Ευρώπη να ενισχυθούν οι προοδευτικές δυνάμεις που μπορούν να δώσουν απαντήσεις στα κρίσιμα αυτά ζητήματα και να καλύψουν τις βασικές κοινωνικές ανάγκες που έχουν προκύψει.
Η πιθανότητα να προκύψει προοδευτική κυβέρνηση σε μία κρίσιμη χώρα, όπως η Γερμανία το επόμενο διάστημα, θα είναι κρίσιμη για την επόμενη μέρα της Ευρώπης. Όπως επίσης, η κρισιμότητα αυτή αφορά και την Ελλάδα. Την Ελλάδα που έχει ανάγκη να κοιτάξει μπροστά. Σε μια Ευρώπη και έναν κόσμο που αλλάζει, να μην μείνουμε προσηλωμένοι στις συνταγές του χθες, που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία και την καταστροφή».