ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός: Ενίσχυση εμβολιασμών κατά μετάλλαξης Δέλτα - Ποια κίνητρα εξετάζει η κυβέρνηση

AP Photo/Yorgos Karahalis

Εν μέσω της ανησυχίας που έχει αρχίσει να δημιουργείται για το ενδεχόμενο η μετάλλαξη Δέλτα να προκαλέσει νέα «έκρηξη» της πανδημίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, η κυβέρνηση διαμορφώνει στρατηγική για την αντιμετώπιση της κατάστασης σε δύο μέτωπα: αφενός μέσω ελέγχου και επιτήρησης τοπικών εξάρσεων -ήδη υπάρχει κινητοποίηση για την Κρήτη-, αφετέρου μέσω της ενίσχυσης των εμβολιασμών. Εκεί εντάσσεται και η επιλογή του πρωθυπουργού να αναφερθεί σήμερα εκ νέου στον σχεδιασμό για τα κίνητρα για εμβολιασμένους.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, ρωτήθηκε εαν θα δοθούν περαιτέρω διευκολύνσεις στους εμβολιασμένους. «Λίγη υπομονή μέχρι την επόμενη εβδομάδα» απάντησε.

Ο πρωθυπουργός εξήγησε περαιτέρω το σκεπτικό για τα κίνητρα στους εμβολιασμένους: «Αφού φτάνουμε στο σημείο που όσοι είναι πρόθυμοι να εμβολιαστούν θα έχουν κάνει το εμβόλιο, πρέπει να προσεγγίσουμε συμπολίτες μας που δεν έχουν πάρει την απόφαση. Είμαι αισιόδοξος ότι θα πετύχουμε τους στόχους μας». Έκανε, δε, αναφορά στην εμβολιαστική κάλυψη ειδικών ομάδων όπως των κατάκοιτων που θα εμβολιαστούν με μονοδοσικό εμβόλιο.

Σε ερώτηση αν είναι εφικτός ο στόχος να μην ξανακλείσει ό,τι ανοίγει ή αν είναι ανοικτό το ενδεχόμενο νέου lockdown το φθινόπωρο ή το χειμώνα, είπε πως ο στόχος είναι απόλυτα εφικτός και εξαρτάται από όλους μας.

«Πιστεύω ότι θα φτάσουμε στο στόχο μας. Έχω εμπιστοσύνη την κρίση των Ελλήνων πολιτών. Καταλαβαίνω τους ανθρώπους που εξέφρασαν αρχικό ενδοιασμό για το εμβόλιο. Τους ζητώ να δουν τα στατιστικά στοιχεία, να δουν ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό» σημείωσε.

«Έχω μεγάλη δυσκολία με εκείνους που θεωρούν ότι θα μπορούσαν να εμβολιαστούν αλλά περιμένουν να κάνουν οι άλλοι το εμβόλιο. Είναι συμπεριφορά που δεν θέτει σε κίνδυνο μόνο το κοινωνικό σύνολο αλλά πρώτα τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Αυτή τη στιγμή υπάρχει επιλογή και ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη απέναντι στον εαυτό του και την οικογένειά του», πρόσθεσε.

Σημείωσε επίσης ότι θα εξακολουθούμε να έχουμε «διαρκή επιτήρηση για να εντοπίσουμε τοπικές εξάρσεις και να τις ελέγξουμε» και επανάλαβε ότι απέναντι στη μετάλλαξη Δ ή την οποιαδήποτε μετάλλαξη υπάρχει μία απάντηση και είναι ο εμβολιασμός.

«Οι εμβολιασμένοι είναι ασφαλείς. Όσοι είναι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν και είναι πιθανό η διασπορά της πανδημίας να αφορά μόνο ανεμβολίαστους πληθυσμούς», συνέχισε τονίζοντας την ανάγκη να εντείνουμε τους ρυθμούς εμβολιασμού.

«Απευθύνομαι στους νέους αλλά και στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας που δεν έχουν εμβολιαστεί. Θέλω να σας ζητήσω να δείτε τα στατιστικά στοιχεία από τα νοσοκομεία μας. Σχεδόν όλοι όσοι έχουν νοσηλευτεί, διασωληνωθεί και δυστυχώς κάποιοι έχουν χάσει τη ζωή τους, ήταν μεγαλύτερης ηλικίας και δεν είχαν εμβολιαστεί. Αν είχαν εμβολιαστεί θα είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να αποφύγουν αυτή τη δυσάρεστη και ενίοτε τραγική εξέλιξη», υπογράμμισε.

Τι προβλέπει ο σχεδιασμός των κινήτρων

Σε αυτό το πλαίσιο, τα κίνητρα για να εμβολιαστούν εκείνοι που μέχρι τώρα δεν το έχουν πράξει, πρόκειται να ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Ήδη, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς έχει ανακοινώσει ότι από τη Δευτέρα 28 Ιουνίου οι πλήρως εμβολιασμένοι εργαζόμενοι, 15 ημέρες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους, δεν θα έχουν πλέον την υποχρέωση να διενεργούν self test για να προσέλθουν στην εργασία τους.

Από την υποχρέωση διενέργειας self test από τη Δευτέρα 28 Ιουνίου θα εξαιρεθούν και οι αθλούμενοι σε γυμναστήρια. Για την επιβεβαίωση του εμβολιασμού, αρκεί το σχετικό πιστοποιητικό.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα περαιτέρω κίνητρα που θα ανακοινωθούν από την κυβέρνηση θα σχετίζονται κυρίως με την εστίαση, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό.

Ειδικότερα, εξετάζεται να η ελεύθερη πρόσβαση των πλήρως εμβολιασμένων σε πολιτιστικά γεγονότα, αθλητικούς χώρους, καθώς και σε εσωτερικούς χώρους καταστημάτων και χώρων εστίασης.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στη διαδικασία αυτή αναμένεται να υπάρξει ενεργή συμμετοχή των επιχειρηματιών. Για παράδειγμα, οι ιδιοκτήτες χώρων εστίασης θα μπορούν να επιλέγουν να έχουν ως θαμώνες μόνο πλήρως εμβολιασμένους πολίτες. Σε αυτήν την περίπτωση, η επιχείρηση θα μπορεί να λειτουργεί στο 100% της πληρότητάς της και οι θαμώνες να αισθάνονται πιο ασφαλείς. Το ίδιο μπορεί να εφαρμοστεί και στην περίπτωση κινηματογράφων, θεάτρων, συναυλιών, γηπέδων ή άλλων παρόμοιων επιχειρήσεων.

Για το ενδεχόμενο αυτό έχει προϊδεάσει και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. Σήμερα, μιλώντας στο Newsbomb.gr επισήμανε ότι «τον χειμώνα σε κλειστό θέατρο ή εστιατόριο δεν θα μπαίνει κανένας μη εμβολιασμένος».

Πάντως, η εφαρμογή του σχεδίου για τα κίνητρα για εμβολιασμένους δεν φαίνεται ότι θα καθυστερήσει. Αναμένεται να ανακοινωθούν εντός της επόμενης εβδομάδας και να υλοποιηθούν μέσα στο καλοκαίρι. Άλλωστε στόχος της κυβέρνησης παραμένει εντός του καλοκαιριού να έχει δημιουργηθεί το «τείχος ανοσίας» έναντι του κορωνοϊού και προκειμένου να επιτευχθεί, θα χρειαστεί να αυξηθούν οι εμβολιασμοί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης