ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης: Ατομικός «κουμπαράς» με επένδυση των εισφορών

Νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης: Ατομικός «κουμπαράς» με επένδυση των εισφορών
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Στην πρωινή συνεδρίαση υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το Yπουργικό Συμβούλιο άναψε το πράσινο φως στην μεταρρύθμιση του συστήματος επικουρικής ασφάλισης. 

Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου προβλέπει τη βαθμιαία μετατροπή του υπάρχοντος συστήματος, από αναδιανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό κατά το Σουηδικό μοντέλο, που αποτελούσε, όπως επισήμανε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο πρωθυπουργός, κεντρική προεκλογική δέσμευση, της Νέας Δημοκρατίας.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης «απαντά στα προβλήματα του καιρού μας. Στις επιφυλάξεις που έχουν σήμερα οι νέοι εργαζόμενοι να ασφαλιστούν. Στη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού, που το απειλεί η δημογραφική υποχώρηση και βέβαια στην ανάγκη να υπάρχει διαγενεακή αλληλεγγύη αλλά και στην ίδια τη συρρίκνωση της επικουρικής σύνταξης σε σχέση με τον κύριο μισθό που, δυστυχώς, είναι κάτι το οποίο διαρκεί εδώ και χρόνια».

Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου

Με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου το οποίο επεξεργάστηκε ο υφυπουργός Εργασίας, Πάνος Τσακλόγλου, κατά την κυβέρνηση επιχειρείται μια διαρθρωτική αλλαγή μακρόπνοου χαρακτήρα, στο επίκεντρο του οποίου βρίσκονται οι μελλοντικές επικουρικές συντάξεις της νέας γενιάς, χωρίς όπως υποστηρίζεται, να τίθενται σε κίνδυνο οι συντάξεις του υφιστάμενου συστήματος.

Κατά τον νομοθέτη, βασική καινοτομία του νέου συστήματος επικουρικής ασφάλισης είναι ότι για κάθε νεοεισερχόμενο στην αγορά εργασίας από 1.1.22 και προαιρετικά για όσους είναι κάτω των 35 ετών, θα δημιουργηθεί ένας ατομικός λογαριασμός, στον οποίο θα σωρεύονται οι ασφαλιστικές του εισφορές («ασφαλιστικός κουμπαράς»), οι οποίες στη συνέχεια θα επενδύονται με βάση προκαθορισμένους, αυστηρούς κανόνες και διαδικασίες. Πρόκειται για μια πολυδιάστατη, όπως χαρακτηρίζεται, μεταρρύθμιση με στόχο:

-Την μείωση του δημογραφικού κινδύνου που απειλεί τα εισοδήματα των μελλοντικών συνταξιούχων.

-Την εξασφάλιση υψηλότερων επικουρικών συντάξεων στους μελλοντικούς συνταξιούχους.

-Την μετατροπή του ασφαλιστικού συστήματος σε μοχλό της ανάπτυξης της οικονομίας.

-Την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των νέων ασφαλισμένων στο δημόσιο συνταξιοδοτικό σύστημα και την παροχή ισχυρών κινήτρων για νόμιμη εργασία.

Για τον σκοπό αυτό θα συσταθεί Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης. To ταμείο αυτό θα είναι δημόσιο. Θα λειτουργεί στα πρότυπα Δημόσιων Ταμείων κεφαλαιοποιητικού χαρακτήρα που έχουν φτιαχτεί εδώ και δεκαετίες σε χώρες, που φημίζονται για την αποτελεσματικότητα του κοινωνικού τους κράτους, όπως η Δανία, η Ολλανδία και η Σουηδία.

Η προτεινόμενη μεταρρύθμιση περιλαμβάνει επίσης δύο σημαντικές κρατικές εγγυήσεις. Το Κράτος εγγυάται αφενός την απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων του υφιστάμενου συστήματος και αφετέρου ότι η επικουρική σύνταξη του νέου κεφαλαιοποιητικού συστήματος θα αντιστοιχεί τουλάχιστον στις εισφορές, που κατέβαλε ο ασφαλισμένος σε πραγματικούς όρους.