ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπουργικό: Τα μηνύματα Μητσοτάκη για νέο ασφαλιστικό, παιδεία – Τα «φώτα» στο νομοσχέδιο Χρυσοχοΐδη

Υπουργικό: Τα μηνύματα Μητσοτάκη για νέο ασφαλιστικό, παιδεία – Τα «φώτα» στο νομοσχέδιο Χρυσοχοΐδη
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να δώσει πρόσθετη ώθηση στο μεταρρυθμιστικό momentum και πριν καλά-καλά «κρυώσει» το πολιτικό...«αίμα» από το εργασιακό νομοσχέδιο, να ξεδιπλώσει άμεσα κεντρικές προγραμματικές δεσμεύσεις, που θα στριμώξει – όπως εκτιμάται από την πλειοψηφία- την αντιπολίτευση και ειδικά τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ξεχωρίζουν στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για το νέο Επικουρικό Ταμείο αλλά και το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, στο οποίο μεταξύ των ρυθμίσεων περιλαμβάνεται και για το σύστημα αξιολόγησης των εκπαιδευτικών.

Το ασφαλιστικό των νέων

Για το ασφαλιστικό η κυβερνητική στόχευση είναι να γίνει νόμος του κράτους μέσα στο καλοκαίρι.

Με την ψήφιση του θα κλείσουν βασικές εκκρεμότητες του νομοθετικού έργου αλλά και των οδηγιών για άμεση αντιμετώπιση χρονιζόντων ζητημάτων, που έχουν οι επιτελείς της οδού Σταδίου, ώστε να ανοίξει -εντός του προσεχούς φθινοπώρου- ο δρόμος για την εμβληματική παρέμβαση που αφορά στην επαγγελματική κατάρτιση.

Γύρω από το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, όπως προαναφέρθηκε, είναι αναμενόμενο και ευκρινές ότι θα διαγραφεί ένας νέος κύκλος αντιδράσεων, όμως κατά την κυβερνητική ανάλυση θα αυξήσει και τον βαθμό της αρνητικής έκθεσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και των κομμάτων στην πτέρυγα της ελάσσονος.

Είναι νωπή, άλλωστε, σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, η στάση που τηρήθηκε εντός της ολομέλειας, κατά την ψήφιση του εργασιακού νομοσχεδίου, με την θετική ψήφο σε 55 άρθρα.

Στον «πυρήνα» του νέου συστήματος επικουρικής ασφάλισης, που θα έχει κεφαλαιοποιητικό χαρακτήρα και θα τεθεί σε ισχύ από την 1/1/2022, βρίσκεται η δημιουργία ενός ατομικού «κουμπαρά», στον οποίο θα γίνεται μια διπλή αποταμίευση, για όλους τους νέους ασφαλισμένους, έως 35 ετών.

Μια γραμμή τροφοδοσίας, θα προέρχεται από τις εισφορές – εργοδοτικές και μη- που θα καταβάλλονται καθ’ όλη τη διάρκεια του εργασιακού βίου των ασφαλισμένων.

Η πρόβλεψη για την κρατική εγγύηση και καταβολή της επικουρικής ασφάλισης τουλάχιστον στο ύψος του κεφαλαίου που αντιστοιχεί στις εισφορές των ασφαλισμένων και θα αποδίδονται στον νέο φορέα, αποτελεί τη δικλείδα ασφαλείας για τη δεύτερη γραμμή τροφοδοσίας του ατομικού «κουμπαρά».

Αυτή θα συνδέεται με τα μερίσματα από την επένδυση των εισφορών σε συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια, τα οποία οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να επιλέγουν.

Ο νέος φορέας θα έχει την πλήρη ευθύνη για τη διαχείριση των συγκεκριμένων κεφαλαίων, ενώ η τοποθέτησή του θα τελεί υπό την αυστηρή εποπτεία των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών.

Στο νέο μοντέλο εντάσσονται, όσοι μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι, «γράψουν» το πρώτο ένσημο τους από το ερχόμενο έτος και υπόκεινται σε καθεστώς επικουρικής ασφάλισης.

Από την άλλη θα είναι προαιρετικό για την κατηγορία των ασφαλισμένων, που δεν είναι υπόχρεοι στο προαναφερθέν καθεστώς ή είναι ήδη ενταγμένοι στο υφιστάμενο σύστημα.

Επιπλέον το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης δεν θα επιφέρει μεταβολές στο ύψος των εισφορών.

Η παρέμβαση του υπουργείου Παιδείας

Επί τάπητος στην τηλεδιάσκεψη του υπουργικού συμβουλίου θα τεθεί και το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.

Η πτυχή της αξιολόγησης είναι σαφές ότι θα ανατροφοδοτήσει την ένταση όμως είναι ταυτόχρονα ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση όπως έχει διατυπωθεί με ευκρίνεια δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει από την θέσπιση του συγκεκριμένου πλαισίου.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός μάλιστα αναφερόμενος πριν από έναν χρόνο στο ζήτημα και αντικρούοντας τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης κατά τη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες Διατάξεις», είχε πει χαρακτηριστικά:

«Δεν μπορώ να καταλάβω τι φοβάστε και τι έχει να φοβηθεί ο εκπαιδευτικός, όταν του εμπιστευόμαστε ότι πολυτιμότερο έχουμε: τη γνώση των παιδιών μας».

Σε κάθε περίπτωση πάντως στόχος της κυβέρνησης, όπως ανέφεραν πηγές προς το CNN Greece, δεν είναι να επηρεαστεί η εύθραυστη συγκυρία στην οποία διεξάγονται οι Πανελλαδικές Eξετάσεις.

Άλλωστε, ο κορμός του νομοσχεδίου περιλαμβάνει σημαντικές ρυθμίσεις που αφορούν στην απελευθέρωση των δυνατότητων λειτουργίας των εκπαιδευτικών μονάδων.

Με ενδιαφέρον πάντως αναμένεται η συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο επί του νομοσχεδίου που θα παρουσιάσει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και θα αφορά στην αναδιοργάνωση των υπηρεσιών της Ελληνική Αστυνομίας.

Έρχεται άλλωστε σε μια περίοδο κατά την οποία πυκνώνουν οι επικρίσεις κατά της κυβερνητικής αποτελεσματικότητας στα θέματα της ασφάλειας, που επίσης βρίσκονταν στην προμετωπίδα των προεκλογικών δεσμεύσεων της Νέας Δημοκρατίας.

Αναλυτικά τα θέματα που θα μπουν στο τραπέζι της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου είναι τα ακόλουθα:

-Εισήγηση από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον Αναπληρωτή Υπουργό Θεόδωρο Σκυλακάκη με θέμα: H κατάσταση και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας - Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής

-Παρουσίαση από την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση του σχολείου και την ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, τον Υφυπουργό Παναγιώτη Τσακλόγλου και την Υφυπουργό Δόμνα Μιχαηλίδου των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) Ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά, β) Νομοσχέδιο για την παιδική προστασία

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Νίκο Παπαθανάση των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) Αναπτυξιακός νόμος: Ελλάδα 2.0, β) Εκσυγχρονισμός του δικαίου ανταγωνισμού και ενσωμάτωση της Οδηγίας 2019/1

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη του νομοσχεδίου για τη διάρθρωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας και την οργάνωση και λειτουργία της Αστυνομικής Ακαδημίας

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον Υφυπουργό Απόστολο Βεσυρόπουλο του νομοσχεδίου για την ενσωμάτωση των Οδηγιών 2017/2455, 2019/1995, σχετικά με τον φόρο προστιθέμενης αξίας κατά την εξ αποστάσεως πώληση αγαθών και παροχή υπηρεσιών

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα του νομοσχεδίου για τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας

-Ενημέρωση από τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκο Παπαθανάση για το νέο Πάρκο «Ανδρέας Λεντάκης» στον χώρο της ΠΥΡΚΑΛ

-Ενημέρωση από τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη για τα Ευρωπαϊκά Ταμεία Μετανάστευσης 2021-2027

-Εισήγηση από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα για την έγκριση Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων

-Εισήγηση από τον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Στέλιο Πέτσα, σχετικά με την τροποποίηση Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου 42/30.9.2020 ως προς τον προγραμματισμό προσλήψεων έτους 2021

-Εισήγηση από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα σχετικά με την επιλογή Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας και Προέδρου του Αρείου Πάγου

-Εισήγηση από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα σχετικά με την επιλογή Προέδρου και Αντιπροέδρων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους

-Εισήγηση από τον Υπουργός Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Στέλιο Πέτσα σχετικά με την πρόταση για την επιλογή Διοικητή Εθνικής Αρχής Διαφάνειας

-Εισήγηση από τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια σχετικά με τον καθορισμό της ετήσιας χορηγίας του Δημοσίου προς τις Ιερές Μονές του Αγίου Όρους

-Εισήγηση από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσο για τον απολογισμό και προγραμματισμό του κυβερνητικού έργου: α) Παρουσίαση απολογισμού α’ εξαμήνου 2021, β) Έγκριση στόχων 2022, γ) Έγκριση αναθεωρήσεων Ενοποιημένου Σχεδίου Δράσης, δ) Παρουσίαση και έγκριση του αναθεωρημένου Σχεδίου Ελλάδα Μπροστά 2.0.