Νίκος Δένδιας: Στο Λουξεμβούργο την Δευτέρα για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ
Ανανεώθηκε:
Στο Λουξεμβούργο θα μεταβεί τη Δευτέρα 21 Ιουνίου ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, προκειμένου να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.
Στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονται οι σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας ενόψει του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Λατινική Αμερική, καθώς και το Ιράκ, με τον υπουργό Εξωτερικών του οποίου προβλέπεται γεύμα εργασίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
Αναμένεται, επίσης, να υιοθετηθούν νέες κυρώσεις για τη Λευκορωσία μετά τις πρόσφατες εξελίξεις. Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός θα συμμετάσχει σε πρωινό εργασίας, στο περιθώριο του Συμβουλίου, με την ηγέτη της Λευκορωσικής αντιπολίτευσης, κα Τσιχανούσκαγια.
Υπενθυμίζεται πως σε συνάντηση που είχε ο Νίκος Δένδιας με την υπουργό Εξωτερικών του Βελγίου την προηγούμενη Τετάρτη, συμφώνησαν στην ανάγκη υιοθέτησης διττής προσέγγισης έναντι της Τουρκίας από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αιρεσιμότητα και αναστρεψιμότητα, συμφώνησαν ο υπουργός Εξωτικών, Νίκος Δένδιας, και η αναπληρώτρια πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, Σόφι Βίλμες, κατά τη συνάντησή τους στην Αθήνα -με την τελευταία να εκφράζει απόλυτη συμφωνία και στήριξη προς την Ελλάδα στα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου.
«Άλλωσε αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει τις ευρωτουρκικές σχέσεις το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με την αιρεσιμότητα και αναστρεψιμότητα που προβλέπεται αν η Τουρκία διολισθήσει πάλι σε αυθαίρετες ενέργειες» υπογράμμισε ο κ. Δένδιας κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν από κοινού μετά τη συνάντηση.
Ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε πως ενημέρωσε τη Βελγίδα ομόλογό του για τις συναντήσεις του με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αλλά και για τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και «γενικά το επίπεδο και τα προβλήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων».
«Έσπασε μεν ο πάγος, αλλά με την Τουρκία παραμένουν πολύ μεγάλες, πολύ σημαντικές διαφορές» τόνισε.
Όσον αφορά το Κυπριακό υπενθύμισε ότι η Ελλάδα «πάντοτε υποστηρίζει το πλαίσιο όπως αυτό προβλέπεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και το Διεθνές Δίκαιο και θεωρεί απολύτως εκτός συζήτησης το ζήτημα της τουρκικής αντίληψης περί δύο κρατών».
«Ελπίζουμε ότι και στο Κυπριακό, όπως και σε όλα τα άλλα θέματα, η Τουρκία θα επιλέξει την οδό της διεθνούς έννομης τάξης και συνεργασίας» επισήμανε.
Ο κ. Δένδιας επανέλαβε ακόμη τη θέση της Ελλάδας ότι θα πρέπει να αναχωρήσουν από τη Λιβύη όλες οι ξένες δυνάμεις και οι μισθοφόροι «άμεσα πριν από τις εκλογές».
Συζητήθηκε ακόμη το θέμα των Δυτικών Βαλκανίων και της προοπτικής τους για το ευρωπαϊκό μέλλον, με τον κ. Δένδια να τονίζει πως «δεν μπορούμε να αφήσουμε μια μαύρη τρύπα στο κέντρο της Ευρώπης».
Ερωτηθείς σχετικά με το μεταναστευτικό, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι είναι ευρωπαϊκό ζήτημα.
«Το ότι είμαστε στα σύνορα δεν σημαίνει πως είναι σε διαφορετική θέση από τις άλλες χώρες», σημείωσε και τόνισε πως πρέπει να υπάρχει «μια κοινή ευρωπαϊκή στάση».
Ανέφερε ακόμη ότι πολλές φορές προωθούνται πλοία στα ελληνικά παράλια από την Τουρκία την ίδια και πρόσθεσε:
«Εμείς είμαστε χώρα-μέλος της ΕΕ. Τηρούμε απολύτως το ευρωπαϊκό κεκτημένο και σεβόμαστε απολύτως τα ανθρώπινα δικαιώματα και σε καμία περίπτωση δεν διακινδυνεύουμε ανθρώπινες ζωές. Σε καμία περίπτωση όμως δεν επιτρέπουμε επίσης να μας εκβιάζουν χρησιμοποιώντας ανθρώπινες ζωές, ούτε να εκβιάζεται η ΕΕ με τις ανθρώπινες ζωές».