ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελληνοτουρκικά: Η πικρή διπλωματία της Αθήνας και τα ζαχαρωτά του μπαϊραμιού που σερβίρει ο Ερντογάν

ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Αδειάζει η άμμος στην κλεψύδρα για τις ευρωπαϊκές εξετάσεις της 24ης Ιουνίου από τις οποίες θα περάσει η Τουρκία με την ελληνική διπλωματία να υπενθυμίζει στην Άγκυρα ότι το θετικό βήμα που έγινε με το ραντεβού Μητσοτάκη - Ερντογάν δεν απενεργοποιεί την επιτήρηση της συμπεριφοράς της από τις Βρυξέλλες.

Ο Νίκος Δένδιας την Πέμπτη έχοντας δίπλα του την Βελγίδα υπουργό Εξωτερικών, επανέλαβε ότι οι διαφορές παραμένουν και εξέφρασε την ελπίδα του ότι:

«Και στο Κυπριακό και στα ανοιχτά θέματα ελπίζουμε ότι θα επιλέξει το δρόμο της διεθνούς έννομης τάξης και της συνεργασίας…».

Στα λεγόμενα του υπουργού Εξωτερικών, υπερθεμάτισε η Σοφί Βιλμές, υπενθυμίζοντας, μεταξύ άλλων, τον αναστρέψιμο χαρακτήρα που έχει η υλοποίηση της λεγόμενης θετικής ατζέντας στις ευρωτουρκικές σχέσεις:

«Υπάρχουν προϋποθέσεις. Η ουσιαστική πρόοδος εξαρτάται από την τουρκική συμπεριφορά», ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια της κ. Βιλμές.

Στον αντίποδα, η Άγκυρα, με… μπροστάρη τον Ταγίπ Ερντογάν επιμένει στις απευθείας επαφές με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθιστώντας ξεκάθαρη την επιδίωξη να αφαιρέσει από την ελληνική φαρέτρα τη σύνδεση των ελληνοτουρκικών σχέσεων με τις ευρωτουρκικές:

«Συμφωνήσαμε τα προβλήματα να τα αναθέσουμε στους αντιπροσώπους μας, τον κ. Ιμπραήμ (σ.σ. Καλίν) και στην κα Ελένη (σ.σ. Σουρανή). Η συνάντησή μας για τους άλλους ήταν σαν ζαχαρωτό μπαϊραμιού», δήλωνε στους Τούρκους δημοσιογράφους, πρόεδρος Ερντογάν στην πτήση της επιστροφής από το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν.

«Για να γίνει μια τέτοια συνάντηση θα πρέπει να υπάρχει και αντικείμενο συζήτησης… Είναι πολύ θετική η ενεργοποίηση όλων των διμερών διαύλων επικοινωνίας», ήταν το πρώτο σήμα που εξέπεμψε η Αθήνα, μέσω της κυβερνητικής εκπροσώπου, Αριστοτελίας Πελώνη.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, έδινε στην απέναντι πλευρά ξεκάθαρα στοιχεία της ελληνικής ανάγνωσης και ανάλυσης:

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν είναι σε καμία περίπτωση μία κυβέρνηση αντιτουρκική. Θα ευχόμασταν και ευχόμαστε να βρούμε ένα modus vivendi με την Τουρκία. Για να μπορέσει όμως να επιτευχθεί αυτό θα έπρεπε και η Τουρκία να διανύσει μία πολύ μεγάλη απόσταση και λυπάμαι να σας πω ότι παρατηρώντας τον τελευταίο καιρό και από τη συνομιλία που είχαμε ότι η απόσταση της Τουρκίας από το βέλτιστο σημείο σύγκλισης ή με την Ελλάδα ή με την Ευρώπη και τις δυτικές δυνάμεις μάλλον διευρύνεται παρά θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε ότι είναι σε μία πορεία σύγκλισης», είπε ο Νίκος Δένδιας κατά την παρέμβαση του σε διαδικτυακή εκδήλωση, το απόγευμα της Πέμπτης.

Προειδοποιήσεις προς την Τουρκία ενόψει της επικείμενης Συνόδου Κορυφής απηύθυνε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Στην τηλεδιάσκεψη με τον Σαρλ Μισέλ και ακόμη τρεις ευρωπαίους ηγέτες ξεκαθάρισε ότι η συνέχιση των τετελεσμένων στα Βαρώσια θα πλήξει τις προοπτικές επανέναρξης των διαπραγματεύσεων και ζήτησε ευρωπαϊκή αντίδραση σε τουρκική πρόκληση επί της θαλάσσης ή επί του εδάφους.

Εν τω μεταξύ στη διεξαγωγή ακόμη ενός γύρου συζητήσεων για τη θετική ατζέντα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μετά τα ραντεβού της Άγκυρας και της Καβάλας, συμφώνησαν Κώστας Φραγκογιάννης και Σεντάτ Ονάλ στη συνάντηση τους στην Αττάλεια την περασμένη Τετάρτη στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης