ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Κανόνες στη «ζούγκλα» της εργασίας – Διευρύνεται η λίστα επιχειρήσεων που θα λειτουργούν

Μητσοτάκης: Κανόνες στη «ζούγκλα» της εργασίας – Διευρύνεται η λίστα επιχειρήσεων που θα λειτουργούν
INTIME

Για 10 τολμηρές τομές που δρομολογούνται και που κάνουν διαφανείς τις σχέσεις εργαζόμενου και εργοδότη μίλησε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για τα εργασιακά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως το νέο νομοσχέδιο βάζει κανόνες στη ζούγκλα της εργασίας και πως η απεργία διαχωρίζεται από την παρανομία. 

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός εξαπέλυε δριμύτατες επιθέσεις εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του Κινήματος Αλλαγής ενώ κλείνοντας κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου.

«Απευθύνομαι στην αντιπολίτευση. Και σήμερα επιμένετε να μην μιλάτε για τα άρθρα του νομοσχεδίου. Σας ρωτώ κ. Τσίπρα και κ. Γεννηματά. Θα ψηφίσετε την ψηφιακή κάρτα, που καταργεί την μαύρη και την υποδηλωμένη εργασία; Θα ψηφίσετε την επαγγελματική αποκατάσταση και ασφάλιση των ταχυμεταφορών; Θα ψηφίσετε την εξίσωση εργατοτεχνιτών με υπαλλήλους; Θα ψηφίσετε τους λόγους απαγόρευσης της απόλυσης; Θα πείτε ναι ή όχι στην καθιέρωση της άδειας πατρότητας; Θα αρνηθείτε την απαγόρευση απόλυσης του νέου πατέρα. Τελικά συμφωνείτε ή διαφωνείτε ότι όποιος εργάζεται από απόσταση έχει το δικαίωμα να αποσυνδέεται όταν τελειώνει το ωράριο εργασίας του; θα σας διευκολύνω. Καταθέτω αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για όλα τα άρθρα. Για να καταδειχθεί η υποκρισία σας, εκτός εάν επιλέξετε τον δρόμο αποχώρησης από την αίθουσα, που μας έχετε συνηθίσει τελευταία» όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του απαντώντας στην επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, λέγοντας ότι για τα ευρύτερα θέματα εκτός του νομοσχεδίου επιφυλάσσεται να απαντήσει στην δευτερολογία του, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος της διαδικασίας εμβολιασμού.

Ωστόσο έκανε το εξής σχόλιο:

«Άκουσα ένα κρεσέντο μηδενισμού, αφορισμού, αναμάσημα ξεπερασμένων κλισέ. Όλα μαύρα στη χώρα. Όλα μαύρα στο νομοσχέδιο. Είχα την εντύπωση πως δεν άκουγα εσάς κυρία Γεννηματά αλλά τον κύριο Τσίπρα. Να σας δώσω μια φιλική συμβουλή. Μεταξύ του πρωτότυπου και του αντίγραφου, πάντα το πρωτότυπο θα διαλέγουν οι πολίτες».

Συνέχισε λέγοντας πως σήμερα στην Ελλάδα, η απασχόληση ενός στους τέσσερις εργαζόμενους δεν δηλώνεται ή δηλώνεται μερικώς, με αποτέλεσμα να αμείβεται λιγότερο και να στερείται την ασφάλιση που δικαιούται.

«Το 63% των διαφορών στους χώρους εργασίας αφορά την καταβολή δεδουλευμένων και απλήρωτες υπερωρίες. 600.000 εργατοτεχνίτες εξακολουθούν να θεωρούνται κατώτεροι των υπαλλήλων, ενώ επαγγελματίες σε υπηρεσίες που είναι διαδεδομένες, όπως οι ταχυμεταφορές δεν έχουν ακόμα ούτε εργασιακό πλαίσιο, ούτε ειδική προστασία», είπε.

Σημείωσε δε, πως απουσιάζουν δικαιώματα όπως το να ορίζει κάποιος τον χρόνο δουλειάς του με βάση τις ανάγκες της ζωής του.

Παράλληλα, έθιξε το θέμα της τηλεργασίας ενώ τόνισε πως τα τελευταία χρόνια μειώνεται η εργασία σε νέους και γυναίκες.

Μιλώντας για το θέμα της απεργίας είπε πως «εργαζόμενοι και μη αναστατώνονται, οι οποίες αν και συχνά κηρύσσονται παράνομες τελικά γίνονται από λίγους σε βάρος των πολλών».

Έφερε ως παράδειγμα την προηγούμενη απεργία λέγοντας πως η πρωτεύουσα παρέλυσε γιατί το αποφάσισαν ένας ή δύο στους 10 εργαζόμενους. Μάλιστα, έκανε λόγο για «νόμο ζούγκλας».

Στη συνέχεια είπε πως ο νέος νόμος έρχεται να αλλάξει αυτή την κατάσταση, πρώτη φορά μετά το 1982. «Θέτει κανόνες στη ζούγκλα και ξεπερνά τον μεσαίωνα», είπε χαρακτηριστικά.

«10 τολμηρές τομές»

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «10 τολμηρές τομές που δρομολογούνται στο παρόν νομοσχέδιο».

«Τομές, που βοηθούν επιτέλους την ελληνική οικονομία και κοινωνία να συναντηθούν με τον ταχύ βηματισμό της υπόλοιπης Ευρώπης και την εποχή μας» συμπλήρωσε να αναφέρθηκε στις συγκεκριμένες τομές:

«Τομή πρώτη η ψηφιακή κάρτα εργασίας που θα χτυπά ο εργαζόμενος, και παράλληλα θα χτυπά την αδήλωτη εργασίας και την εισφοροδιαφυγή. Πρόκειται για πάγιο αίτημα της ΓΣΕΕ και όντως εφαρμόστηκε πιλοτικά από το ΠΑΣΟΚ αλλά τώρα θα εφαρμοστεί καθολικά» επισήμανε ο πρωθυπουργός και συνέχισε αναφερόμενος στο ΣΕΠΕ:

«Γιατί άραγε είναι κακό η Επιθεώρηση Εργασίας να παύει να υπάγεται στον κάθε υπουργό και να γίνεται Ανεξάρτητη Αρχή; Μήπως σπάμε κάποια μαγαζάκια, για αυτό ενοχλείστε;», διερωτήθηκε.

«Εξίσωση των εργατοτεχνιτών με τους υπαλλήλους ως προς την αποζημίωση για λόγους απόλυσης» συνέχισε ο Κυρ. Μητσοτάκης, λέγοντας επίσης ότι:

«Πρόκειται για διάταγμα του 1920 που προέβλεπε ότι για τους πρώτους η αποζημίωση θα αφορούσε λίγα μεροκάματα ενώ για τους δεύτερους τις ετήσιες αποδοχές τους. Έπρεπε να περάσουν 101 χρόνια για να τελειώσει αυτή η αδικία. Και όλα αυτά από μία κεντροδεξιά κυβέρνηση που αποδεικνύεται πιο προοδευτική από πολλές άλλες».

Ακόμη αναφέρθηκε στην άδεια πατρότητας: «Το νέο νομοσχέδιο θεσπίζει για πρώτη φορά άδεια πατρότητας 14 ημερών με αποδοχές».

Αναφέρθηκε δε, και στις προβλέψεις του νομοσχεδίου για την οικογένεια.

«Μεγαλύτερη ακόμη και από το 10ήμερο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας» επισήμανε για να συμπληρώσει:

«Ο νέος πατέρας θα προστατεύεται από απόλυση για 6 μήνες. Απαγορεύεται η απόλυση εγκύου ή νέας μητέρας».

Σημείωσε πως αφορά και τις παρένθετες μητέρες αλλά και όσες έχουν προχωρήσει σε υιοθεσία.

Αναφερόμενος στη συνέχεια στις ρυθμίσεις που φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι:

«Όταν υπάρξει τηλεργασία θα συνοδεύεται από το δικαίωμα της αποσύνδεσης. Ο εργοδότης δεν θα μπορεί να απασχολεί τον εργαζόμενο μετά το πέρας του ωραρίου. Υπάρχουν και οι τεχνικές λεπτομέρειες, που θα το κάνουν πραγματικότητα. Στο εξής θα λειτουργούν Κυριακή και στην Ελλάδα όσες επιχειρήσεις λειτουργούν και στην υπόλοιπη Ευρώπη και δη στις Μεσογειακές χώρες. Η αμοιβή τους θα προσαυξάνεται κατά 75% και θα υπάρχει έξτρα ημέρα ξεκούρασης την επόμενη εβδομάδα».

«Η απεργία διαχωρίζεται από την παρανομία»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε ξανά στις προβλέψεις του νομοσχεδίου για τις απεργίες:

«Το δημόσιο συμφέρον είναι το συμφέρον όλων. Με το νέο πλαίσιο όταν μία απεργία απορρίπτεται από το δικαστήριο δεν θα μπορεί να επιστρέφει από το παράθυρο με άλλη απόφαση δευτεροβάθμιου σωματείου. Με λίγα λόγια, η απεργία διαχωρίζεται από την παρανομία. Και ναι, σε οργανισμούς κοινής ωφέλειας θα υπάρχει προσωπικό ασφαλείας», συμπλήρωσε.

«Τα μπλόκα στους καταπέλτες των πλοίων μετατρέπονται σε καταπέλτη της κοινωνίας έναντι των εχθρών τους» συνέχισε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός για να συμπληρώσει:

«Συμπέρασμα: συζητούμε για ένα νομοσχέδιο πραγματικά εκσυγχρονστικό. Το νομοσχέδιο στον πυρήνα του είναι φιλεργατικό και βαθιά αναπτυξιακό».

«Οι συνδικαλιστές πρέπει να αγωνίζονται για τους ανασφαλείς και τους επισφαλείς και όχι για να είναι οι ίδιοι ασφαλείς» επεσήμανε ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε λέγοντας:

«Κάποιος μπορεί να μας κατηγορήσει ότι αργήσαμε να προχωρήσουμε στη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση. Ωστόσο, έπρεπε να μελετηθεί καλά και να εκδηλωθεί στο σωστό χρόνο. Ήταν άλλωστε στο προεκλογικό μας πρόγραμμα. Για να θυμηθώ και μία ρήση του Τζον Κένεντυ: τη στέγη για την βροχή την φτιάχνεις όταν έχει λιακάδα».

Για τα κούριερ και τα ντελίβερι σημείωσε πως πλέον «θα έχουν προστατευτικά κράνη και οχήματα μετακίνησης από τις εταιρείες τους. Θα έχουν ασφάλιση και όσοι το επιθυμούν συνδικαλιστική εκπροσώπηση».

Για τις υπερωρίες είπε πως η νόμιμη επιπλεόν απασχόληση αυξάνεται σε 150 ώρες ετησίως, με τις ανάλογες προσαυξήσεις. 'Οταν θα υπάρχει υπέρβαση του ορίου, οι υπερωρίες θα αποζημιώνονται κατά 120% του κανονικού ωρομισθίου.

Για την τηλεργασία ανέφερε πως: «Αυτή θα γίνεται υποχρεωτική μόνο για λόγους δημόσιας υγείας με τη σχετική υποδομή να βαραίνει τον εργοδότη. Όποτε κι αν συμβαίνει, θα την συνοδεύει το δικαίωμα στην αποσύνδεση όπως συμβαίνει στη Γαλλία και τη Γερμανία. Ο εργοδότης δεν θα μπορεί να απασχολεί, να ενοχλεί με διαρκή e-mail των εργαζομένων από απόσταση εκτός του ωραρίου του. Προβλέπονται μάλιστα και οι τεχνικές διαδικασίες ώστε ηλεκτρονική επικοινωνία εργοδότη εργαζόμενου να ολοκληρώνεται αυτόματα μετά το πέρας της εργασίας».

Ο πρωθυπουργός απάντησε στη συνέχεια στα όσα ακούγονται για το νομοσχέδιο, κάνοντας λόγο για fake news: «Επειδή λοιπόν πολλοί μύθοι διακινήθηκαν και πολλή δημαγωγία, απαντώ με λίγα λόγια στα fake news, που ακούστηκαν: Μύθος πρώτος: καταργείται το 8ώρο. Όποιος το υποστηρίζει καταργεί την ελληνική γλώσσα και την κοινωνική και πολιτική λογική, καθώς η προστασία του αναφέρεται ρητά στο άρθρο 55 και μπορεί να γίνει πραγματικότητα μόνον εάν ένα κράτος φύγει από την Ευρώπη» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Τα νέα προβλήματα δε λύνονται με γέρικα επιχειρήματα» συνέχισε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός «Με το νομοσχέδιο αναμετρώνται οι δυνάμεις της πραγματικά προοδευτικής σκέψης με τις δυνάμεις της συντήρησης» τόνισε και επισήμανε ότι «Κάθε πρόοδος προϋποθέτει τολμηρές αλλαγές και είναι γνωστό πως πάντα οι αλλαγές θα έχουν πολλούς εχθρούς».

Κυρ. Μητσοτάκης: Σας καλώ να ψηφίσετε το νομοσχέδιο ώστε να αποκτήσει η χώρα μας ένα σύγχρονο εργασιακό πλαίσιο

Κλείνοντας την ομιλία του στη Βουλή, στη συζήτηση του εργασιακού νομοσχεδίου, ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στον Μιχάλη Παπαγιαννάκη, ηγετικό στέλεχος της ΕΑΡ και του Συνασπισμού της Αριστεράς.

«Η σκέψη του Μιχάλη Παπαγιαννάκη συναντιέται με τις περισσότερες διατάξεις του νομοσχέδιου» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και απευθυνόμενος προς την μεριά της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε:

«Αναρωτιέμαι που πήγε η σκέψη αυτής της φωτισμένης Αριστεράς. Σας καλώ να ψηφίσετε το νομοσχέδιο, γιατί θα αναγκαστείτε να το κάνετε ώστε να αποκτήσει η χώρα μας ένα σύγχρονο εργασιακό πλαίσιο, απελευθερώνοντας τις δυνάμεις της παραγωγής και οπλίζοντας με νέα δύναμη τους εργαζομένους της χώρας μας».