ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κικίλιας για AstraZeneca: Κανονικά η β' δόση του εμβολίου όπως γίνεται σε πάνω από 20 χώρες

AP Photo / Dita Alangkara

Μήνυμα υπέρ της συνέχισης των εμβολιασμών έναντι της Covid 19 και με τη δεύτερη δόση του σκευάσματος της AstraZeneca έστειλε την Τρίτη από το Λουξεμβούργο ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μετά και την σύσταση που έκανε τη Δευτέρα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για παύση χορήγησης του συγκεκριμένου εμβολίου στους πολίτες ηλικίας κάτω των 60 ετών.

Ο κ. Κικίλιας υπενθύμισε, ειδικότερα ότι «άνω από 20 χώρες συστήνουν η δεύτερη δόση να γίνει κανονικά από όσους έχουν κάνει την πρώτη».

Από το Λουξεμβούργο, όπου παρίσταται στη συνεδρίαση των υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογράμμισε όιτι «η Εθνική Αρχή Εμβολιασμών είναι μια επιτροπή με εξαίρετους επιστήμονες που κάνει τη δουλειά με αφοσίωση και καθήκον και μετά από μελέτη επιστημονικών δεδομένων».

«Γνωρίζετε ότι εκατομμύρια Ευρωπαίοι έχουν κάνει το εμβόλιο της Astrazeneca όπως και χιλιάδες Έλληνες και έχουν προστατευθεί από τον κορωνοϊό», πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας.

Ανέφερε δε ότι «πάνω από 20 χώρες έτσι κι εμείς συστήνουν η β΄ δόση να γίνει κανονικά αφού έχει απειροελάχιστες ανεπιθύμητες παρενέργειες».

Κατά τον ίδιο, «το πρόγραμμα εμβολιασμού κυλάει σε ικανοποιητικό βαθμό και μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε το τείχος ανοσίας που θέλουμε για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα που αξίζουν οι Έλληνες και οι Ευρωπαίοι».

Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα οι πολίτες για τους οποίους εκκρεμεί η δεύτερη δόση του εμβολίου της Astrazeneca είναι περίπου 500.000.

Αναλυτικά η δήλωση του Βασίλη Κικίλια

Πηγή: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

«Η Εθνική Αρχή Εμβολιασμών είναι μια Επιτροπή με εξαιρετικούς επιστήμονες που κάνει τη δουλειά της με αφοσίωση, με καθήκον και με τα επιστημονικά δεδομένα. Γνωρίζετε ότι εκατομμύρια Ευρωπαίοι έχουν κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca, εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες και έχουν προστατευθεί από τη νόσο και αυτοί και οι οικογένειές τους.

Πάνω από 20 ευρωπαϊκές χώρες, όπως και εμείς, συστήνουν τώρα και η δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca να γίνει κανονικά, μιας και έχει απειροελάχιστες ανεπιθύμητες ενέργειες. Εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας με επιστημονικό τρόπο.

Το πρόγραμμα εμβολιασμού κυλάει σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό και σύντομα, μέσα στο καλοκαίρι, θα έχουμε χτίσει το πολυπόθητο τείχος ανοσίας που χρειαζόμαστε και θέλουμε για να επιστρέψουμε σιγά-σιγά σε μια κανονικότητα, την οποία αξίζουν να έχουν όλοι οι Έλληνες και όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες».

Η σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για το AstraZeneca

Τη νέα σύσταση για τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca σε πολίτες άνω των 60 ετών ανακοίνωσε τη Δευτέρα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία και τη στρατηγική της εθνικής εκστρατείας εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού.

«Στην παρούσα φάση που τα επίπεδα διασποράς του ιού είναι μέτρια προς χαμηλά με σταθερή τάση περαιτέρω μείωσης, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται τον εμβολιασμό με πρώτη δόση AstraZeneca σε άτομα άνω των 60 ετών, στα οποία το όφελος υπερτερεί σαφώς του κινδύνου θρόμβωσης» ανακοίνωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου,τονίζοντας ότι οι συστάσεις μπορεί συνεχώς να επικαιροποιούνται.

«Θα πρέπει να γίνει η υπενθύμιση ότι παραμένει η σύσταση για τη δεύτερη δόση στα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με πρώτη δόση AstraZeneca, δεδομένου ότι ο κίνδυνος αυτής της σπάνιας ανεπιθύμιτης ενέργειας είναι εξαιρετικά σπάνιος μετά τη δεύτερη δόση, συγκεκριμένα 1,3 περισταστικά ανά ένα εκατομμύριο δόσεις εμβολίων».

Σύμφωνα με την καθηγήτρια, εξαιρούνται τα άτομα που έχουν εκδηλώσει σοβαρές παρενέργειες, όπως θρομβώσεις, ή ειδικά ιατρικά προβλήματα. Η επιτροπή επισημαίνει επίσης ότι οι συστάσεις μπορεί να επικαιροποιούνται συνεχώς με βάση τα νέα δεδομένα. Το σκεπτικό και τα δεδομένα της απόφασης αναρτώνται στην σελίδα του υπουργείου emvolio.gov.gr.

H κυρία Θεοδωρίδου τόνισε επίσης ότι κανένα εμβόλιο δεν έχει ενοχοποιηθεί για μείωση της αναπαραγωγικής ικανότητας και διευκρίνισε ότι ένα ζευγάρι που με διάφορες τεχνικές προσπαθεί να τεκνοποιήσει, δεν χρειάζεται να περιμένει 2 με 3 μήνες μετά το εμβόλιο για να πάρει την ανάλογη θεραπεία καθώς σε 7 ημέρες μετά τον εμβολιασμό μπορεί να ξεκινήσει τη διαδικασία.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ενδεχόμενο κάποιοι που έχουν κάνει την πρώτη δόση με AstraZeneca να θελήσουν να κάνουν δεύτερη δόση με άλλο εμβόλιο, η κυρία Θεοδωρίδου απάντησε ότι η σύσταση γίνεται για να κάνει καλύτερα τα πράγματα και όχι για να τα χειροτερέψει.

«Αυτό το πρόγραμμα του mix-n-match είναι κάτι το οποίο έχει υιοθετηθεί σε μικρή κλίμακα σε ορισμένες χώρες, αλλά δεν ξέρουμε ακόμα με ακρίβεια και σε βάθος χρόνος το ανοσολογικό αποτέλεσμα του συνδυασμού των εμβολίων»

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλέστηκε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους,ο αριθμός των ακυρώσεων για τη δεύτερη δόση της AstraZeneca είναι 1,89%.

«Η ακύρωση αυτή δεν είναι εξαιρετικά μεγαλύτερη σε σχέση με τα άλλα εμβόλια», ανέφερε.

«Η απόφαση αυτή της Επιτροπής στηρίχθηκε κατά κύριο λόγο στο επιδημιολογικό φορτίο που είναι χαμηλό και άρα αλλάζουν τα όρια ηλικίας. Με βάση αυτά, όσοι έχουν προγραμματισμένο ραντεβού πρώτης δόσης Astrazeneca ηλικίας κάτω των 60 ετών θα λάβουν ένα ενημερωτικό SMS για την απόφαση της Επιτροπής και τη σύσταση, αν θέλουν να αλλάξουν εμβόλιο», σημείωσε.

«Να πούμε ότι -και το τονίζω αυτό- είναι σύσταση και όχι απαγόρευση. Δηλαδή αν κάποιος πολίτης επιθυμεί να κάνει το εμβόλιο της Astrazeneca, αυτό επιτρέπεται».

Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις θρόμβωσης με θρομβοπενία ή άλλα περιστατικά θρομβώσεων που έχουν περιγραφεί στην απόφαση της Επιτροπής, θα μπορεί ο θεράπων ιατρός από 21 Ιουνίοθ να κάνει αίτηση για αλλαγή της δεύτερης δόσης.

Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερα από ένα εκατομμύρια εμβολιασμοί με AstraZeneca. Έως χθες, Κυριακή, έχουν ήδη γίνει οι 270.000 δεύτερες δόσεις και δεν έχει αναφερθεί κανένα θρομβωτικό περιστατικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη χώρα μας, μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί επτά περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων, τρία εκ των οποίων θανατηφόρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης