Μητσοτάκης για συνάντηση με Ερντογάν: Οι διαφορές παραμένουν, ο διάλογος είναι πάντα σημαντικός
Ανανεώθηκε:
Το μήνυμα ότι αν και οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών παραμένουν, ο διάλογος είναι πάντα σημαντικός, έστειλε για τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Συγκεκριμένα, στην ανάρτησή του στο twitter ο πρωθυπουργός αναφέρει: «Συνάντηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ σήμερα. Αν και οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών μας παραμένουν, η Ελλάδα και η Τουρκία είναι γείτονες και η συνεργασία σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος είναι προς όφελος όλων. Συνεπώς, ο διάλογος είναι πάντα σημαντικός.»
«Έσπασε ο πάγος»
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν νωρίτερα πως ο πάγος έσπασε και οι κ.κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν συμφώνησαν να αφήσουν πίσω την ένταση του 2020, παρά τις πολύ σημαντικές διαφορές, που υφίστανται μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, είναι πως οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία θα πρέπει να μείνουν ανοιχτοί, παρά τις διαφορετικές και συγκρουόμενες μεταξύ τους θέσεις που έχουν οι δύο χώρες. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως η αποκλιμάκωση έργων και λόγων από την πλευρά της Τουρκίας είναι το διαρκές ζητούμενο, προκειμένου να καταστεί εφικτή μία σταδιακή βελτίωση.
H συνάντηση διήρκεσε 50 λεπτά και υπήρξε καταγραφή και αμοιβαία κατανόηση, ώστε να μην επαναληφθεί εντός του 2021 η ένταση του 2020. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, επισημάνθηκε η ανάγκη να προωθηθεί η «θετική ατζέντα» στα 25 σημεία που είχε καταγράψει κατά τις επαφές του ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης.
Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι έγινε κατανοητό πως η βελτίωση σχέσεων των σχέσεων θα γίνει βήμα-βήμα, θα παραμένουν μεγάλες, ωστόσο διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας, όπως για παράδειγμα στο προσφυγικό, αρκεί να αποφευχθούν οι προκλήσεις. Ένα βήμα προς τη θετική κατεύθυνση, σημειώνουν, θα ήταν η αποδοχή της επιστροφής των 1.450 αιτούντων ασύλου, των οποίων η αίτηση έχει τελεσίδικα απορριφθεί.
Ερντογάν: Απ’ ευθείας συνομιλίες με την Ελλάδα, «δεν χρειαζόμαστε τρίτους»
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κατ' ιδίαν χωρίς μεταφραστές. Ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε να του κάνει μετάφραση ο μυστικοσύμβουλός του Ιμπραχίμ Καλίν και έτσι από την ελληνική πλευρά τον κ. Μητσοτάκη συνόδευσε η διπλωματική σύμβουλός του Ελένη Σουρανή.
Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ότι «η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».
«Η Ελλάδα έρχεται να επενδύσει αυξημένους πόρους στις εξοπλιστικές της ικανότητες έτσι ώστε να είναι ακόμη πιο συνεπής στις συμμαχικές της υποχρεώσεις» επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.
«Η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και σταθερά δαπανούσε άνω του 2% του ΑΕΠ της στις αμυντικές της δαπάνες. Καθώς εξέρχεται ισχυρότερη από την οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας, είναι έτοιμη να κάνει αυξημένες επενδύσεις στις στρατιωτικές της δυνατότητες και ως εκ τούτου να φανεί ακόμη πιο συνεπής στις υποχρεώσεις της έναντι της Συμμαχίας», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την ομιλία του στο συνέδριο «NATO 2030» που διοργάνωσε το Brussels Forum στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας, δήλωσε:
«Πιστεύω ότι η ενεργοποίηση των διαύλων διαλόγου μεταξύ ημών και του γείτονά και συμμάχου μας, της Ελλάδας, εξυπηρετεί τη σταθερότητα και την ευημερία της περιοχής μας, όπως και τη λύση διμερών ζητημάτων» δήλωσε.
Ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι η χώρα του σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, τη δικαιοσύνη και την νομιμότητα, καθώς και τα αμοιβαία δικαιώματα και συμφέροντα στις σχέσεις της με τους γείτονές της.