ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερντογάν: «Οι δίαυλοι διαλόγου με την Ελλάδα εξυπηρετούν τη σταθερότητα»

Kevin Lamarque/Pool via AP

Στα ελληνοτουρκικά αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την ομιλία του στο συνέδριο «NATO 2030» που διοργάνωσε το Brussels Forum στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι η χώρα του σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, τη δικαιοσύνη και την νομιμότητα, καθώς και τα αμοιβαία δικαιώματα και συμφέροντα στις σχέσεις της με τους γείτονές της.

«Πιστεύω ότι η ενεργοποίηση των διαύλων διαλόγου μεταξύ ημών και του γείτονά και συμμάχου μας, της Ελλάδας, εξυπηρετεί τη σταθερότητα και την ευημερία της περιοχής μας, όπως και τη λύση διμερών ζητημάτων» δήλωσε.

Ο κ. Ερντογάν υποστήριξε ότι η Τουρκία εφαρμόζει «μια εποικοδομητική και ενεργή πολιτική, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες που προτάσσουν την ανθρώπινη διάσταση. Από το Ιράκ έως το Αφγανιστάν, από τον Καύκασο έως τα Βαλκάνια, από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι τη Μεσόγειο και την Αφρική, πρωτοπορούμε και συμβάλλουμε σε όλες τις πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην εδραίωση της σταθερότητας».

Παράπονα

Το μεγαλύτερο, ωστόσο, μέρος της βιντεοσκοπημένης ομιλίας του Τούρκου προέδρου ήταν αφιερωμένη στη διατύπωση παραπόνων από την πλευρά της Τουρκίας σε ζητήματα που ίδια χαρακτηρίζει τρομοκρατία και τα οποία, όπως υποστήριξε ο κ. Ερντογάν, την άφησαν οι σύμμαχοί της στο ΝΑΤΟ να αντιμετωπίσει μόνη της.

«Δυστυχώς, δεν λάβαμε την υποστήριξη και την αλληλεγγύη που περιμέναμε από τους συμμάχους και τους εταίρους μας στον αγώνα μας ενάντια σε κάθε μορφή τρομοκρατίας. Στη Συρία, το Ιράκ και την Τουρκία, είδαμε ότι η ηγεσία της τρομοκρατικής οργάνωσης, της οποίας τα χέρια είναι βαμμένα στο αίμα αντιμετωπίζεται και δέχεται στήριξη στο υψηλότερο επίπεδο ως νόμιμος συνομιλητής». Η αναφορά του αυτή ήταν μία σαφής αιχμή κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες στηρίζουν τις κουρδικές δυνάμεις στη βόρεια Συρία και διεξάγουν από κοινού στρατιωτικές επιχειρήσεις.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα σύνορα της Τουρκίας είναι και τα σύνορα του ΝΑΤΟ» συνέχισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να προσθέσει: «Γνωρίζουμε ότι έχουμε αναλάβει μια σημαντική ευθύνη για την ασφάλεια της Ατλαντικής Συμμαχίας και πράττουμε αναλόγως».

Ο κ. Ερντογάν χαρακτήρισε τους Κούρδους μαχητές του PKK στην Τουρκία και του PYD στη βόρεια Συρία τρομοκράτες, όπως και τα μέλη του Ισλαμικού Κράτους και τους Γκιουλενιστές, εναντίον τον οποίων η Τουρκία έχει ανοικτά μέτωπα κατά της τρομοκρατίας. «Είμαστε ο μόνος σύμμαχος του ΝΑΤΟ που πολέμησε με το Ισλαμικό Κράτος και θυσίασε ως μάρτυρες τους νεαρά παιδιά του» ανέφερε.

Τι αποφασίζουν οι σύμμαχοι για την Τουρκία

Οι αρχηγοί κρατών του ΝΑΤΟ που συμμετέχουν στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες αναμένεται να λάβουν μια σειρά αποφάσεων, μεταξύ των οποίων και για τις σχέσεις των συμμάχων με την Τουρκία.

Η δήλωση των ηγετών είναι πιθανό να περιλαμβάνει αναφορά σε αυξημένες διαβουλεύσεις μεταξύ των συμμάχων και να επιδιώκει μεγαλύτερη υπευθυνότητα όταν πρόκειται για εσωτερικές συγκρούσεις.

«Δεσμευόμαστε να ενισχύσουμε τις διαβουλεύσεις όταν απειλείται η ασφάλεια ή η σταθερότητα ενός συμμάχου ή όταν διακυβεύονται οι θεμελιώδεις αξίες και αρχές μας», πιθανότατα θα αναφέρεται στο τελικό κείμενο.

Το απόσπασμα δεν διευκρινίζει εάν αυτές αναφέρονται σε εξωτερικές ή εσωτερικές απειλές, πράγμα που θα σήμαινε βασικά και τα δύο, δεδομένης της πρόσφατης κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.

Μια άλλη παράγραφος πρόκειται να καλέσει όλες τις ξένες δυνάμεις να αποσυρθούν από τη Λιβύη, για την οποία η Άγκυρα έχει διατυπώσει αντιρρήσεις καθώς θέλει να διατηρήσει τα στρατεύματά της στη χώρα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Ενώ η Γαλλία έχει αντιταχθεί σε ένα τέτοιο σενάριο, η αμερικανική πλευρά παρέμεινε ασαφής, ενδεχομένως για λόγους ισορροπίας με την Τουρκία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης