ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εργασιακό νομοσχέδιο: Ένταση στη Βουλή και ενστάσεις αντισυνταγματικότητας από ΣΥΡΙΖΑ - ΚΚΕ

Εργασιακό νομοσχέδιο: Ένταση στη Βουλή και ενστάσεις αντισυνταγματικότητας από ΣΥΡΙΖΑ - ΚΚΕ
Φωτογραφία Αρχείου INTIME/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σε υψηλούς τόνους ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση του εργασιακού νομοσχεδίου με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΚΚΕ να καταθέτουν ενστάσεις αντισυνταγματικότητας σε σειρά διατάξεων, οι οποίες απορρίφθηκαν από την πλειοψηφία.

«Με βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου προκρίνεται η ατομική σύμβαση εργασίας ως εργαλείο επιβολής όρων εργασίας από τον εργοδότη στον εργαζόμενο και αποκλείεται συγχρόνως η συλλογική σύμβαση εργασίας ως παράγοντας διάπλασης των όρων εργασίας», είπε μεταξύ άλλων η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου από τον ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο αυταρχικό, αντεργατικό και αντισυνταγματικό. Εκ μέρους του ΚΚΕ ο Θανάσης Παφίλης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θέλει να περιορίσει το συνδικαλιστικό κίνημα. «Κατοχυρώνετε τη βαρβαρότητα, οι κατακτήσεις και τα δικαιώματα δεν έγιναν με λουλούδια αλλά με σκληρούς αγώνες», είπε.

Να απορριφθούν ως αβάσιμες οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας ζήτησε ο Γιάννης Μπούγας από τη ΝΔ. «Η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής σε μια έκθεση 57 σελίδων δεν αναφέρει αντισυνταγματικότητα για καμία ρύθμιση. Η ανακοίνωση της ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων νομίζω έχει πιο πολύ πολιτικό παρά επιστημονικό χαρακτήρα», είπε και σημείωσε ότι εκτός από το δικαίωμα στην απεργία υπάρχει και το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην εργασία και στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας.

Την απόσυρση όλων των διατάξεων που δεν αφορούν στις διεθνείς συμβάσεις για την προστασία των εργαζομένων, ζήτησε από το ΚΙΝΑΛ ο Γιώργος Μουλκιώτης.

Κριτική στην κυβέρνηση για το συζητούμενο νομοσχέδιο άσκησαν όλα τα κόμματα.

«Γιατί ένα φιλεργατικό κόμμα αρνείται την επέκταση της προστασίας από απολύσεις; Μήπως γιατί, αν η προστασία είχε θεσπιστεί νωρίτερα, δεν θα μπορούσε να κάνει απολύσεις στο «Κόκκινο»; Απολύσεις εργαζομένων που ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούσε να τους επιβάλλει μειώσεις μισθών 20% και αυτοί αντέδρασαν;», διερωτήθηκε ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Μαραβέγιας.

Για διατάξεις που δίνουν το τελειωτικό χτύπημα σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις, έκανε λόγο η Μαρία Αθανασίου από την Ελληνική Λύση, ενώ η Μαρία Απατζίδη από το ΜέΡΑ 25 κάλεσε τους βουλευτές της ΝΔ να «μην συνεργήσουν στο έγκλημα, να σώσουν τους εαυτούς τους, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο».

Ήδη από την περασμένη εβδομάδα ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης είχε αφήσει σαφώς να εννοηθεί πως η ΝΔ θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία ώστε να πάρει κάθε κόμμα ξεκάθαρη θέση σε μια σειρά ευεργετικών διατάξεων, όπως η άδεια στους νέους πατέρες, ή η προστασία από φαινόμενα βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης στους χώρους εργασίας.

«Είστε αντιπολίτευση ό,τι να 'ναι. Σε έναν τελικό ψέματος θα κατατροπώνατε τον αντίστοιχο Τσιτσιπά», απάντησε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης κάνοντας λόγο για πλήρη διαστρέβλωση του περιεχομένου των διατάξεων του νομοσχεδίου και αναχρονιστικές απόψεις. «Αν είστε αδιάβαστοι και γκαφατζήδες να κοιτάξετε τον εαυτό σας, καλύπτετε συνδικαλιστικές που βιαιοπραγούν και παρενοχλούν σεξουαλικά..», είπε και πρόσθεσε:«Εσείς είστε με τους εργατοπατέρες, εμείς είμαστε με την κοινωνία, εσείς είστε με την καθυστέρηση κι εμείς με Ευρώπη, εσείς είστε με την αντίδραση κι εμείς με την πρόοδο».

Την ίδια ώρα, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 πέραν από την κριτική στην κυβέρνηση εξαπέλυσαν κριτική και στον ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας υποκριτική την στάση του, λέγοντας ότι επί ημερών του ψηφίστηκαν αντεργατικές διατάξεις. Για «εύκολη και εκ του ασφαλούς κριτική» έκανε λόγο η αξιωματική αντιπολίτευση, υποστηρίζοντας ότι την περίοδο 2015 -2019 έγιναν και θετικά βήματα για τους εργαζόμενους.

Την Τετάρτη αναμένεται η ψήφιση του νομοσχεδίου και το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, καθώς έχουν εγγραφεί στον κατάλογο των ομιλητών 219 βουλευτές.