ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Mετωπική προσωπική σύγκρουση Τσίπρα-Μητσοτάκη στις δευτερολογίες

Εurokinissi/ Γιώργος Κονταρίνης

Σε πολύ υψηλούς τόνους συνεχίστηκε η αντιπαράθεση μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη στις δευτερολογίες τους στη Βουλή. Μάλιστα, η αντιπαράθεσή τους ήταν σε προσωπικό επίπεδο με τον κ. Τσίπρα να καλεί εντόνως τον κ. Μητσοτάκη να ανακαλέσει και τον πρόεδρο της ΝΔ να του υποδεικνύει επανειλλήμενα να καθήσει κάτω. Οι δύο πολιτικοί εμφανίστηκαν ανυποχώρητοι στις θέσεις τους και μάλιστα ανέβασαν του τόνους και σε προσωπικό επίπεδο.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός θεωρώντας πως ο κ. Μητσοτάκης δεν απάντησε στις αιτιάσεις του για παρεμβάσεις προηγούμενων κυβερνήσεων στη Δικαιοσύνη σχολίασε. «Αντί να απαντήσετε, δεν είπατε για την ταμπακιέρα για τη διαπλοκή, για το ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης με τη Siemens. Οι κυβερνήσεις 2012-2015 παρενέβησαν στη δικαιοσύνη με αντισυνταγματικές διατάξεις. Άκουσα το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι να λένε πως αυτές τις παρεμβάσεις πρέπει να τις άρουμε. Πράγματι θα φροντίσουμε το επόμενο διάστημα να το κάνουμε αυτό».

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας έκανε εκτεταμένη αναφορά στην κριτική που άσκησε ο κ. Μητσοτάκης στα πεπραγμένα της κυβέρνησης του.

«Ο κύριος Μητσοτάκης προσπάθησε να δημιουργήσει την εικόνα πως για όλα τα δεινά ευθύνεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ευθύνεται για όλα τα δεινά ενώ, οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έχουν καμιά ευθύνη. Προσπάθησε να παρουσιάσει την ψευδή εικόνα πως τα πάντα έχουν καταστραφεί στην χώρα τους τελευταίους 15 μήνες. Η έκθεση του ΟΟΣΑ διαψεύδει τον κύριο Μητσοτάκη.Εσείς μέσα σε τρία χρόνια φέρατε μέτρα 63 δις και λέτε πως ο ΣΥΡΙΖΑ τα κατέστρεψε όλα σε 15 μήνες.

Δεν ισχυρίζομαι πως η κατάσταση στην ελληνική κοινωνία είναι παραδεισένια. Όμως από την άλλη πλευρά το να δημιουργείται η κατάσταση πως εμείς πήγαμε να δημιουργήσουμε καταστροφή στην οικονομία ενώ εσείς τα πηγαίνατε περίφημα είναι ψευδές».

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας σχολιάζοντας το αίτημα του κ. Μητσοτάκη για εκλογές σχολίασε πως «όποιος βιάζεται σκοντάφτει. Εσείς βιάζεστε επειδή βλέπετε πως ο κλοιός γύρω από την διαπλοκή σφίγγει. Είναι χιλιοπαιγμένο το παραμύθι της παρένθεσης αλλά ο δράκος ψόφησε. Ξεχάστε το, η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση τετραετίας».

Eπέμεινε στην παραίτηση Τσίπρα ο Μητσοτάκης

Συνέχισε την προσωπική αντιπαράθεση ο κ. Μητσοτάκης με τον πρωθυπουργό στη δευτερολογία του. Παράλληλα έκανε εκτεταμένη αναφορά στα πεπραγμένα της κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα.

«Η πραγματικότητα είναι αδυσώπητη κ. Τσίπρα. Όταν εισηγούμασταν εμείς τις μεταρρυθμίσεις του ΟΟΣΑ εσείς τις καταδικάζατε ως νεοφιλελεύθερες. Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η χώρα πηγαίνει σε λάθος κατεύθυνση» είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε:

«Αλλά και ο κ. Γκουρία έγινε αγαπημένος σας συνομιλητής μετά την κα Μέρκελ. Αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα κ. Τσίπρα. Όλες οι δημοσκοπήσεις πιστεύουν ότι η 9 στους 10 ότι η χώρα πάει στη λάθος κατεύθυνση. Ας υποθέσουμε ότι διαφωνούμε στην ερμηνεία για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης αυτούς τους 15 μήνες.

Σας προτείνω κ. Τσίπρα μία έντιμη συμφωνία. Εμείς θα ψηφίσουμε για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής η οποία θα διερευνήσει τα δάνεια στα κανάλια και τα κόμματα. Εσείς θα ψηφίσετε όμως την εξεταστική επιτροπή για τα capital controls και την υπογραφή του τρίτου μνημονίου. Για να μάθουμε πραγματικά την αλήθεια. Να κληθεί ο κ. Βαρουφάκης να μάθουμε αν υπήρχε σχέδιο Β. Κατανοώ τη μεγάλη ανάγκη την οποία έχετε να υπερασπιστείτε στελέχη σας. Όπως τον κ.Καρανίκα. Το πρόβλημα είναι ότι τον προσλάβατε στη γραμματεία πολιτικού σχεδιασμού».

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για μια διορισμούς ανθρώπων των ΜΜΕ σε κυβερνητικές θέσεις φέρνωντας μάλιστα παράδειγματα από συγκεκριμένα έντυπα που μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ απέκτησαν εκτεταμένη πρόσβαση σε κρατική διαφήμιση.

Tέλος επέμεινε στη θέση του για παραίτηση της κυβέρνησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης