Βαρώσια: Εφαρμογή των ψηφισμάτων του OHE χωρίς άλλη καθυστέρηση ζητά η Κύπρος
Ανανεώθηκε:
Την αναγκαιότητα μεγαλύτερης λογοδοσίας όσον αφορά την μη εφαρμογή και συμμόρφωση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, επισήμανε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβης Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου, υπογραμμίζοντας ότι επείγει η εφαρμογή των ψηφισμάτων για τα Βαρώσια.
Μιλώντας στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με θέμα την ετήσια Έκθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το 2020, ο κ. Χατζηχρυσάνθου σημείωσε ότι η παράμετρος που αφορά στη μεγαλύτερη λογοδοσία δεν μπορεί να απουσιάζει από την έκθεση.
Ο ίδιος επισήμανε ότι ο λόγος που παραμένει για τόσα χρόνια το Κυπριακό στην ατζέντα του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι πρωτίστως η μη εφαρμογή των πολυάριθμων σχετικών ψηφισμάτων που υιοθετήθηκαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας.
Υπέδειξε δε τις τρέχουσες ενέργειες επί του εδάφους που στοχεύουν στη διάβρωση και ακύρωση των εν λόγω ψηφισμάτων, μέσω της απόπειρας δημιουργίας νέων τετελεσμένων.
Τόνισε επ' αυτού ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας οφείλει να αποτρέψει τέτοιες εξελίξεις, τόσο μέσω της επιβολής των ψηφισμάτων του, όσο και καθιστώντας υπόλογους εκείνους που τα παραβιάζουν.
Και υπογράμμισε ότι η πιο άμεση ενέργεια που χρειάζεται να γίνει από το Συμβούλιο Ασφαλείας αυτή την περίοδο είναι η εφαρμογή των ψηφισμάτων του για τα Βαρώσια, χωρίς άλλη καθυστέρηση.
Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη επισήμανε ορισμένες από τις διεθνείς προκλήσεις που χρήζουν της αυξημένης προσοχής του Συμβουλίου Ασφαλείας, σημειώνοντας ότι ο κύκλος της βίας και της μη λογοδοσίας θα μπορούσε να σταματήσει αν σχετικές υποθέσεις που δεν επιλύονται ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας, παραπέμπονταν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
Ξεκινώντας την παρέμβασή του, ο κ. Χατζηχρυσάνθου, αφού πρώτα ευχαρίστησε τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας για την παρουσίαση της Έκθεσης, επεσήμανε ότι η μορφή της παραμένει αμετάβλητη, παρά τις προηγηθείσες συζητήσεις για προσαρμογή της στις εκφρασθείσες προσδοκίες της ολομέλειας του Οργανισμού και, συγκεκριμένα, για μια πιο στρατηγική ανασκόπηση της εκπλήρωσης των όρων εντολής του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας.
Υπογράμμισε την αναγκαιότητα μη ανταγωνιστικής συνεργασίας και συνέργειας μεταξύ του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης για την επίτευξη του πρωταρχικού ρόλου του ΟΗΕ υπέρ της ειρήνης και ασφάλειας, ως επίσης και βελτίωσης στον τρόπο που το ΣΑ προσεγγίζει τα κράτη-μέλη που εμπλέκονται άμεσα στα θέματα της ατζέντας του, καθώς και με αυτά που φιλοξενούν ειρηνευτικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ.