ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοντιάδης στο CNN Greece: Το Σύνταγμα επιτρέπει δυσμενείς επιπτώσεις για όσους δεν εμβολιάζονται

Κοντιάδης στο CNN Greece: Το Σύνταγμα επιτρέπει δυσμενείς επιπτώσεις για όσους δεν εμβολιάζονται
ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Το ζήτημα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τον κορωνοϊό και των κυρώσεων σε βάρος όσων δεν εμβολιάζονται, συζητιέται έντονα τις τελευταίες μέρες.

Η συζήτηση έγινε πιο έντονη μετά από τη δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη ότι ένας εργοδότης θα μπορεί να απολύσει εργαζόμενο που αρνείται να εμβολιαστεί. Ωστόσο, στο briefing η Αριστοτελία Πελώνη πήρε αποστάσεις από τη δήλωση του κ. Γεωργιάδη. Συγκεκριμένα, η κυβερνητική εκπρόσωπος δήλωσε:

«Δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Να σας θυμίσω, επίσης, ότι ο Πρωθυπουργός έθεσε πολύ σαφώς το πλαίσιο για το συγκεκριμένο ζήτημα, στην τοποθέτησή του στη Βουλή, την περασμένη Τρίτη.

Αφορά τον εμβολιασμό των υγειονομικών και των εργαζομένων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, ζήτημα για το οποίο η Κυβέρνηση αναμένει τη γνωμοδότηση της Επιτροπής Βιοηθικής, για να λάβει τις αποφάσεις της, ζυγίζοντας τα πράγματα με την απαιτούμενη κοινωνική ευαισθησία.

Σε κάθε περίπτωση, όπως αντιλαμβάνεστε, αυτή είναι μια ζωηρή συζήτηση, με ενδιαφέρον, η οποία θα απασχολήσει αναπόφευκτα -απασχολεί και άλλες χώρες- και στην οποία κατατίθενται όλες οι απόψεις».

Οι προβλέψεις του Συντάγματος

Το CNN Greece έθεσε στον Ξενοφώντα Κοντιάδη το ερώτημα αν το Σύνταγμα επιτρέπει την υποχρεωτικότητα του εμβολισμού, καθώς και το να έχουν αρνητικές επιπτώσεις όσοι αρνούνται να εμβολιαστούν. Ο κ. Κοντιάδης είναι καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου και πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου.

Ο γνωστός συνταγματολόγος μας είπε ότι:

Α) Το Σύνταγμα δεν επιτρέπει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό υπό την απειλή ποινικών κυρώσεων. Δηλαδή, γενικά δεν μπορεί να υποχρεωθεί ένας πολίτης να εμβολιαστεί αν δεν το επιθυμεί.

Β) Ωστόσο, μπορούν να υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις σε όρους αρνούνται τον εμβολιασμό. Ο κ. Κοντιάδης αναφέρθηκε, μάλιστα, και στην απόφαση 2317/2020 του Συμβουλίου της Επικρατείας, σχετικά με τις εγγραφές στους παιδικούς σταθμούς των παιδιών που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις

Έχει ενδιαφέρον το ποιες θεωρεί ο Ξενοφώντας Κοντιάδης συνταγματικά επιτρεπτές αρνητικές επιπτώσεις για όσους αρνούνται να εμβολιαστούν. Κατ’αρχάς μπορεί να υπάρξουν περιορισμοί πρόσβασης, κάτι που ήδη βλέπουμε. Για παράδειγμα, για να ταξιδέψουμε πρέπει είτε να έχουμε εμβολιαστεί είτε να προσκομίσουμε αρνητικό τεστ.

Για ομάδες όμως εργαζομένων όπως οι υγειονομικοί, των οποίων η άρνηση να εμβολιαστούν μπορεί να θέσει σε κίνδυνο άλλους πολίτες, επιτρεπτή θα μπορούσε να είναι ακόμα και η απόλυση υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Σε κάθε περίπτωση, οι όποιες επιπτώσεις πρέπει να διέπονται από την αρχή της αναλογικότητας. Η δε μορφή τους δεν πρέπει να είναι η πλέον σκληρή όταν υπάρχουν άλλες εναλλακτικές.