ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απεργία: Γιατί η κυβέρνηση βλέπει ήττα αντιπολίτευσης και συνδικάτων

Απεργία: Γιατί η κυβέρνηση βλέπει ήττα αντιπολίτευσης και συνδικάτων
(AP Photo/Michael Varaklas)

Στραμμένοι στα ποσοστά συμμετοχής κατά την χθεσινή απεργία είναι οι κυβερνητικοί προβολείς, που σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου δεν φωτίζουν απλώς την υποσκέλιση του πολιτικού κάβου.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, αντιπολίτευση και συνδικάτα προσθέτουν στο παλμαρέ τους μια κινητοποίηση με αρνητικό πρόσημο, η υποστήριξη των ισχυρισμών ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο δεν αποτυπώθηκε και στις απεργιακές παρουσίες.

Όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές, η απεργία της Πέμπτης απέδειξε ότι αλλού βρίσκονται οι συνδικαλιστικές ηγεσίες και αλλού ο κόσμος και πρόσθεταν δηκτικά ότι:

«Η ταλαιπωρία που επεφύλαξαν τα συνδικάτα στους πολίτες ήταν αντιστρόφως ανάλογη με τη συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία».

Οι αριθμοί της απεργίας αποδεικνύουν, κατά το Μέγαρο Μαξίμου, το αληθές των κυβερνητικών λόγων.

Σύμφωνα με αυτούς, και με φόντο της κανονικής λειτουργίας των καταστημάτων του λιανεμπορίου και της εστίασης, στον τραπεζικό κλάδο λιγότεροι από δυο στους εκατό των εργαζομένων απέργησαν ενώ στα ίδια επίπεδα ή και κατά περίπτωση μηδενική, ήταν η συμμετοχή στα σούπερ μάρκετ.

Ούτε ένας απεργός δεν κατεγράφη στις αερομεταφορές, ενώ στις ΔΕΚΟ τα ποσοστά συμμετοχής διαμορφώθηκαν ως εξής:

  • *3,58% στη ΔΕΗ,
  • *4,75% στην ΕΥΔΑΠ,
  • *2,54%, στον ΔΕΔΔΗΕ
  • *15,28% στα ΕΛΤΑ και
  • *8,80%. στην ΕΥΑΘ

Σχεδόν ένας στους πέντε εργαζόμενους (19,3%) στη ΣΤΑΣΥ, υπό την αιγίδα της οποίας λειτουργεί το Μετρό, συμμετείχε στις χθεσινές κινητοποιήσεις.

Το συγκεκριμένο ποσοστό σε απόλυτους αριθμούς μεταφράζεται σε 470 απεργούς σε σύνολο 2.436 εργαζόμενων, ενώ αντίθετα κανονικά στις θέσεις τους προσήλθαν 1.226 εργαζόμενοι, ενώ 52 άτομα είχαν οριστεί ως προσωπικό ασφαλείας.

Τα υπόλοιπα 649 άτομα απουσίαζαν με άλλες αιτιολογίες (άδειες ασθένειας, ειδικού σκοπού κλπ).

Από την κυβέρνηση παρέπεμπαν στις σχετικές διατάξεις του νέου πλαισίου που μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, όπως υποστηρίζεται μετά την προκήρυξη και την πραγματοποίηση απεργιών με μικρή συμμετοχή δεν θα παραλύουν ΜΜΜ και ΔΕΚΟ.

Όπως υπενθύμιζαν, το άρθρο του νομοσχεδίου για τις απεργίες προβλέπει προσωπικό ασφαλείας που να διασφαλίζει την παροχή ενός μίνιμουμ (33%) επιπέδου υπηρεσιών σε κρίσιμους κλάδους, όπως η υγεία, οι συγκοινωνίες και η αποκομιδή.

Επιπρόσθετα κατά την κυβέρνηση υπάρχουν πρόνοιες που υποχρεώνουν τη συνδικαλιστική οργάνωση που προκηρύσσει τις κινητοποιήσεις να προστατεύει το δικαίωμα των εργαζομένων που δεν συμμετέχουν στην απεργία, να προσέρχονται και να αποχωρούν ελεύθερα και ανεμπόδιστα από την εργασία τους, χωρίς την άσκηση σωματικής ή ψυχολογικής βίας σε βάρος τους από οιονδήποτε.

Σε αντίθετη περίπτωση, η απεργία μπορεί να διακοπεί.

Όπως υπενθυμίζουν οι ίδιες πηγές ενημέρωσης, προϋπόθεση για τη συλλογική διαπραγμάτευση και την κήρυξη απεργίας αποτελεί η εγγραφή των συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων σε ηλεκτρονικό μητρώο για λόγους αξιοπιστίας.

Καθιερώνεται δε, σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Η απόλυση των συνδικαλιστών θα επιτρέπεται στο εξής για βιαιοπραγίες σε βάρος συναδέλφου ή σεξουαλική παρενόχληση.

Παράλληλα, στην κυβέρνηση κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αναμασά ατεκμηρίωτα συνθήματα του παρελθόντος κάνοντας τυφλή αντιπολίτευση.

Σημειώνουν δηκτικά ότι επιλέγοντας την ανέξοδη σύγκρουση για το εργασιακό νομοσχέδιο, απορρίπτει:

  • Την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, πάγιο αίτημα της ΓΣΕΕ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η «μαύρη» ή η υποδηλωμένη εργασία, καθώς και οι απλήρωτες υπερωρίες
  • Την άδεια πατρότητας 14 ημερών, τη γονική άδεια για δύο μήνες που θα δικαιούνται και οι δύο γονείς, πληρωμένη από τον ΟΑΕΔ, την πενθήμερη άδεια φροντιστή, τις ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας για γονείς παιδιών έως 12 ετών και την απαγόρευση απόλυσης πατέρα για έξι μήνες από τη γέννηση του κάθε παιδιού του
  • Τη θέσπιση δικαιώματος του εργαζομένου να «αποσυνδέεται» ψηφιακά από τη δουλειά του
  • Την αναβάθμιση της Επιθεώρησης Εργασίας σε Ανεξάρτητη Αρχή
  • Την υποχρέωση του εργοδότη να προλαμβάνει, να σταματά και να αντιμετωπίζει περιστατικά βίας ή παρενόχλησης, να ενημερώνει τους εργαζομένους σχετικά με τους κινδύνους, τα μέτρα, τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους, να συντρέχει τις δημόσιες αρχές κατά την εξέταση συναφών καταγγελιών
  • Την αύξηση της αποζημίωσης απόλυσης για τους εργατοτεχνίτες και την εξίσωσή τους με εκείνη των υπαλλήλων

    Κλιμακώνουν μάλιστα την επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και τα συνδικάτα, χαρακτηρίζοντας τους ισχυρισμούς για κατάργηση του οκτάωρου χονδροειδές και παντελώς ανεδαφικό ψέμα.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση το άρθρο 55 του νομοσχεδίου διασφαλίζει το οκτάωρο, το οποίο θωρακίζεται μέσα από την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας και το αναβαθμισμένο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.

Σημειώνουν δε εμφατικά, ότι δεν θα ήταν η δυνατή η κατάργηση του οκταώρου σε μία χώρα της ΕΕ, όταν υπάρχουν σαφείς προβλέψεις στον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη και κατοχύρωσή του στην εθνική νομοθεσία.

Οι αιτιάσεις περί πληρωμής με ρεπό, αποτελούν κατά την κυβέρνηση, το μεγαλύτερο ψέμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως εξηγούν κυβερνητικές πηγές από την αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρείται η σύνδεση της διευθέτησης του χρόνου εργασίας με τις υπερωρίες.

Για το σκέλος των υπερωριών η κυβερνητική απάντηση που δίνεται μονότονα είναι ότι διατηρούνται και πλέον διαμορφώνονται στον ευρωπαϊκό μέσο όρο όσον αφορά στον αριθμό που επιτρέπεται

Από την άλλη, η διευθέτηση σύμφωνα με την κυβέρνηση ισχύει σε όλη την Ευρώπη.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, η διευθέτηση προσφέρεται από το 54% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και επιπλέον εφαρμοζόταν αυθαίρετα, χωρίς καμία εποπτεία, στην Ελλάδα και επί ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης εξηγούσαν ότι με τον νέο νόμο δίνεται απλώς η δυνατότητα στον εργαζόμενο, αν τον εξυπηρετεί, να το ζητήσει μόνος του, είτε σε επιχειρήσεις όπου δεν υπάρχουν σωματεία είτε για λόγους συμφιλίωσης της επαγγελματικής και προσωπικής του ζωής.