ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρύ "κατηγορώ" Τσίπρα στις προηγούμενες κυβερνήσεις για τη δικαιοσύνη

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επίθεση στην αντιπολίτευση και εκτεταμένες αναφορές στα πεπραγμένα των προηγούμενων κυβερνήσεων στον τομέα της δικαιοσύνης εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας. Επιπλέον ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την σύσταση εξεταστική επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ. 

Ο πρωθυπουργός μιλώντας για την κατάσταση στη δικαιοσύνη έκανε «λόγο για το σύστημα παραθεσμικής εξουσίας που όχι μόνο δεν εκάμφθη αλλά θέριεψε την περίοδο της κρίσης.

Η Νέα Δημοκρατία νομίζει πως θα κερδίσει θόρυβο. Δεν πρόκειται για αφέλεια, προκειταί για θράσος και αλαζονεία,.

Μέσα στη βιασύνη και την αλαζονεία σας μόνοι σας ανοίγετε το κουτί της Πανδώρας. Προκαλείται την τύχη σας, γιατί θα ειπωθούν πολλά.

Θέλω να εξηγήσω την αντίληψη μας για μια ανεξάρτητη και ισχυρή και προστατευμένη δικαστική εξουσία.

Οι παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη δεν είναι μόνο πολιτικές αλλά και παρεμβάσεις από την οικονομική ελίτ.

Όσο και αν πολιτικοί επιχειρηματίες και λειτουργοί της δικαιοσύνης λένε το κλισέ πως έχουν εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνης, όλοι γνωρίζουν και διαισθάνονται πως η δικαιοσύνη είναι ένας βαθύτατος ταλαιπωρημένος θεσμός.

Πολυνομία και κακονομία που δεν είναι αποτελέσματα ανικανότητας αλλά είναι αποτελέσματα μιας βαθιάς γνώσης του τρόπου που λειτουργεί το νομικό σύστημα. Αποτέλεσμα μιας βαθιάς μελέτης των νομομαθών πολιτικών του συστήματος εξουσίας που θέλησαν να «ανοίξουν » τις τρύπες του συστήματος. Είναι μια μελετημένη τεχνολογία εξουσίας

Είναι χαρακτηριστικό οτι η χώρα μας έχει φτάσει να έχει το δεύτερο μεγαλύτερο χρόνο για την διεξαγωγή δίκης.

Θα αξιοποιήσουμε κάθε νόμιμο και πρόσφορο μέσο για να αποδίδεται δικαιοσύνη που να είναι τυφλή και άτεγκτη.

Όσον αφορά την υπόθεση Παπαγγελόπουλου ο πρωθυπουργός έκανε λόγο όχι για παρέμβαση αλλά αποκατάσταση της δικαιοσύνης.

«Μιλήσατε για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη επικαλούμενοι μία συζήτηση τυο κ. Παπαγγελόπουλου με την κ. Τσατάνη . Για την εν λόγω υπόθεση διεξάγεται πειθαρχική έρευνα για παραλείψεις που οδήγησαν στο αρχείο τρεις σημαντικές υποθέσεις.Ποιος ζήτησε να γίνει η συνάντηση. Ο Παπαγγελόπουλος ή η εισαγγελέας;

Πως έφτασε αυτή η υπόθεση στην Τσατάνη, και αφαιρέθηκαν από τον εισαγγελέα διαφθοράς προκειμένου να φτάσουν στην Τσατάνη.

Για το ζήτημα Βγενόπουλου έχει διαμαρτυρηθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης της Κύπρου. Έχουμε συγκεκριμένες καταγγελλίες που οφείλουν να διερευνηθούν. Στελέχη και της σημερινής αντιπολίτευσης ζητούν διερεύνηση σε βάθος. Καταθέτω την επιστολή του κ. Τσιρώνη, πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ που κάνει συγκεκριμένες αναφορές και του κ. Σηφουνάκη προς τη σημερινή πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Αν μη τι άλλο αξίζουν μία επίσημη απάντηση.\

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτεταμένα σε διάφορες νομοθετικές πρωτοβουλίες της προηγούμενης κυβέρνησης οι οποίες για τον ίδιο συνιστούν παράδειγματα παρέμβασης στη δικαιοσύνη.

Θέλει πολύ μεγάλο θράσος να μιλάτε για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη σας θυμίζω τι σημαίνει αντισυνταγματική και με τη βούλα παρέμβαση. Με τον νόμο 4024/2011, ΟΣΚ τερματίστηκαν οι διώξεις για μισθολογικές υπερβάσεις. Απαλλαγή διοικήσεων όλων των τοπικών αυτοδιοικήσεων. Δεν συνιστά δωροδοκία η υλική παροχή για ένδειξη ευγνωμοσύνης.

Απαλλάχθηκαν από κάθε ευθύνη τα μέλη τραπεζών για την επαναγορά ομολόγων, ανεστάλησαν οι διώξεις διοικητικών συμβουλίων δημόσιων επιχειρήσεων που ιδιωτικοποιούνται, απαλλαγή ΛΑΡΚΟ για πώληση περιουσιακών στοιχείων, σταμάτησαν οι διώξεις για τα δ.σ. των αγροτικών συνεταιρισμών.

Καταργήθηκε ουσιαστικά το αρθρο 263 του ποινικού κώδικα που προέβλεπε πως στελέχη δημοσίων ή δημοτικών επιχειρήσεων σε περίπτωση δωροληψίας ή άλλων αδικημάτων τιμωρούνται με κακουργηματικού χαρακτήρα ποινές,

Με την κατηγορία αυτή ήταν υπόδικη στελέχη επιχειρήσεων και μη κυβερνητικών οργανώσεων που λάβαιναν χρηματοδοτήσεις από το δημόσιο.

Τα στελέχη θα τιμωρούνται με χαμηλότερες ποινές και αφού ίσχυσε για λίγες μέρες καταργήθηκε με το αιτιολογικό πως ψηφίστηκε κατά λάθος. Η ύπαρξη του νόμου για μερικές μέρες έδινε το δικαίωμα στους κατηγορούμενους να δικάζονται με το ευνοϊκότερο καθεστώς.

Εκτός από τη χώρα χρεοκοπήσατε και τα κόμματα σας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα τα χρέη της ΝΔ είναι πάνω από 210 εκατ. ευρώ. Τα 197 αφορούν δάνεια από τράπεζες που έχουν ληφθεί με την έωλη εξασφάλιση των κρατικών χρηματοδοτήσεων".

Η 13η παρέμβαση σκόπευε στον έλεγχο του ίδιου του εκλογικού αποτελέσματος. Ευθεία παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο με τροπολογία του κ. Αθανασίου λίγο πριν τις εκλογές. Έλεγε η ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ότι η αιφνιδιαστική τροποποίηση ελάχιστες ημέρες πριν τις εκλογές δημιουργεί ερωτηματικά. Η καθιέρωση δύο σταυρών αντί για έναν δημιούργησε την υπόνοια για άτυπες συμμαχίες και να διευκολύνει την εκλογή ορισμένου υποψηφίου έστω και ως αναπληρωματικού μέλους. Αυτή η παρέμβαση εξυπηρέτησε ποια άραγε σκοπιμότητα»;

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε πως στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης θα επιδιώξει την κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Τέλος ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε αυτό που αποκάλεσε το «σκάνδαλο των σκανδάλων» την υπόθεση της Siemens. H πρώτη κυβέρνηση επιχείρησε να περάσει τον συμβιβασμό από τη Βουλή και υποχώρησαν. Όμως η συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου δεν είχε τέτοιες αναστολές. Έτσι επιχειρήθηκε να ξεπλυθεί τόσο το πολιτικό προσωπικό όσο και η ίδια η εταρεία. Το ποσό που πλήρωσε η γερμανική εταιρεία ήταν μόλις 200 εκατ. ευρώ όταν η εξεταστική επιτροπή υπολόγισε τη ζημιά στα 2 δισ.

Μάλιστα ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση προτίθεται να συστήσει επιτροπή διεκδικώντας επαναδιαπραγμάτευση με τη Siemens. Σας καλώ κ. Μητσοτάκη να συμμετάσχετε. Άλλωστε οι σχέσεις σας με πρόσωπα της συγκεκριμένης εταιρίας μπορεί να φανούν χρήσιμες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης