Νομοσχέδιο Χατζηδάκη: Crash test για το πολιτικό σκηνικό
Η αυριανή γενική απεργία θα αποτελέσει τον πρώτο δείκτη για το πού οδηγούνται οι πολιτικές εξελίξεις στη μετά-lockdown περίοδο.
Από τη συμμετοχή στην απεργία και τις διαδηλώσεις θα αποκτήσουμε μια πρώτη εικόνα για το αν υπάρχει και πόση είναι η κοινωνική δυσαρέσκεια για το νομοσχέδιο Χατζηδάκη. Το στοίχημα είναι μεγάλο για τα συνδικάτα που έχουν σηκώσει πολύ ψηλά τον πήχη της αντιπαράθεσης, σε μια στιγμή που η κρίση τους συνδικαλιστικού κινήματος είναι πιο βαθιά από ποτέ.
Επιπλέον, θα δούμε αύριο αν το «πεζοδρόμιο» μπορεί να δημιουργήσει μεγάλης σημασίας πολιτικά γεγονότα, μετά από μια εξαετία μεγάλης ύφεσης των κοινωνικών κινημάτων.
Η κεντρική πολιτική σύγκρουση
Ωστόσο η σύγκρουση για το νομοσχέδιο Χατζηδάκη δεν είναι μόνο κοινωνική. Έχει πάρει χαρακτηριστικά crash test για κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Ένα crash test που αφορά το πώς θα διαμορφωθεί η κεντρική πολιτική ατζέντα, το αν θα διατηρήσει η κυβέρνηση το προφίλ της, καθώς και το ποιες θα είναι οι σχέσεις μεταξύ των κομμάτων. Συγκεκριμένα τα ερωτήματα είναι:
-Θα πείσει η κυβέρνηση ότι νομοθετεί με γνώμονα τον εκσυγχρονισμό και τη διαμορφωμένη πραγματικότητα, κάτι που εντέλει ωφελεί τους πολλούς;
-Θα περάσει η ατζέντα της αντιπολίτευσης που θέλει να αναδείξει τα ζητήματα της κοινωνικής δικαιοσύνης και θέλει να ταυτίσει την κυβέρνηση με τα συμφέροντα των λίγων;
-Θα εμπεδωθεί στην κοινωνία η εικόνα μιας κυβέρνησης η οποία έχει απέναντι της το σύνολο της αντιπολίτευσης;
-Θα μπει το πολιτικό κλίμα σε μια φάση πραγματικής όξυνσης, μετά την περίοδο του lockdown, όπου παρά τις λεκτικές κορώνες, τα πολιτικά πράγματα κύλαγαν μάλλον υποτονικά;
Η σύγκρουση στη Βουλή
Οι τόνοι έχουν πια σηκωθεί πολύ και στη Βουλή. Ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, από το βήμα του κοινοβουλίου επιχείρησε να αντιστρέψει την κριτική περί κοινωνικής αναλγησίας, λέγοντας ότι:
«Πόσο φιλεργατικό είναι να στερούμε τη δυνατότητα από τις μητέρες που το θέλουν, να δουλεύουν λίγο παραπάνω Δευτέρα-Πέμπτη και να κάθονται την Παρασκευή και να πληρώνονται, για να βλέπουν τα παιδιά τους; Να τον χαίρονται τον φιλεργατισμό τους στον ΣΥΡΙΖΑ!»
Τηλεπωλητής
Από τη μεριά του, ο Νάσος Ηλιόπουλος χαρακτήρισε τον Κωστή Χατζηδάκη τηλεπωλητή. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ έγραψε στο Facebook:
«Ο κ. Χατζηδάκης το τελευταίο διάστημα έχει ανοίξει μια νέα πόρτα στην καριέρα του: αυτή του τηλεπωλητή. Εμφανίζεται παντού χωρίς αντίλογο, για να μας "πουλήσει" τα απλήρωτα 10ωρα. Με επιχείρημα ότι έτσι ένας εργαζόμενος-γονιός θα έχει παραπάνω χρόνο με την οικογένεια του. […]
Το μόνο που θέλει να κάνει ο κ. Χατζηδάκης με το νομοσχέδιο είναι να νομιμοποιήσει τα απλήρωτα 10ωρα και να βάλει πλάτη στους εργοδότες που δεν επιθυμούν κανόνες και έλεγχο.»
Η Γεννηματά
Σε περιοδεία της στα ΕΛΠΑ η Φώφη Γεννηματά είπε ότι το νομοσχέδιο Χατζηδάκη:
-Καταργεί εργασιακά δικαιώματα, μας επιστρέφει στην εποχή των ατομικών συμβάσεων.
-Αφαιρεί το δικαίωμα της συλλογικής σύμβασης για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας – Στην πράξη καταργείται το οχτάωρο.
-Η ψηφιακή κάρτα που είναι δικό μας νομοθέτημα και που τη διεκδικεί η ΓΣΕΕ, φαίνεται ότι θα δοκιμαστεί πειραματικά.
-Πλέον οι εργαζόμενοι που θα δικαιώνονται στα δικαστήρια, που παράνομα θα έχουν απολυθεί, δεν θα επαναπροσλαμβάνονται
-Υπονομεύει και υποβαθμίζει τους ελέγχους, μετατρέποντας την Επιθεώρηση Εργασίας, το Σώμα των Επιθεωρητών Εργασίας σε μία ανεξάρτητη αρχή.
-Χτυπά τις συνδικαλιστικές ελευθερίες: Δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τις απεργίες και δεν υπάρχει πια σοβαρή προστασία των συνδικαλιστών.
Για τα σκουπίδια
«Το νομοσχέδιο είναι για τα σκουπίδια, δεν είναι βάση για συζήτηση, πρέπει να αποσυρθεί», επισήμανε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ1.
Πρόσθεσε πως σήμερα, στην εποχή του 5G, που η παραγωγικότητα της εργασίας έχει απογειωθεί και ο πλούτος που παράγεται είναι αμύθητος, ο χρόνος εργασίας όχι δεν θα έπρεπε να αυξάνεται, αλλά θα μπορούσε να μειωθεί, να έχουμε 35ωρο - 5ήμερο - 7ωρο.
Αντίθετα η κυβέρνηση αυξάνει τις ώρες εργασίας από 8 σε 10 ώρες για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων και πατώντας πάνω σε νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων, επιφέρει καίρια χτυπήματα στα εργασιακά δικαιώματα του σταθερού ημερήσιου χρόνου, των μισθών, των υπερωριών, των συλλογικών διαπραγματεύσεων, της απεργίας κ.ά.
Ένα ζόμπι
Σε ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25 αναφέρει ότι:
«Ένα ζόμπι περιπλανάται στην Ελλάδα. Το ζόμπι του αντεργατικού και αναχρονιστικού νομοσχεδίου του κ. Χατζηδάκη. Ένα πτώμα που αρνείται να δεχτεί ότι έχει πεθάνει και ταφεί, η σαπισμένη ιδέα ότι «η ελαστικοποίηση της εργασίας αποτελεί αναπτυξιακό εργαλείο».
Το ότι ο κύριος Χατζηδάκης περιφέρει στη Βουλή αυτό το πτώμα ως δήθεν εκσυγχρονιστικό και το ακόμα χυδαιότερο, ως «φιλεργατικό», απλά υπενθυμίζει ότι ο ίδιος δεν έχει βιώσει τον κόσμο της εργασίας ούτε για μια μέρα της ζωής του.»