ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Και μετά; Για ποιες ομάδες εργαζόμενων εξετάζεται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός

ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Το άνοιγμα της πλατφόρμας εμβολιασμού και για την ηλικιακή ομάδα 25-29 αύριο, Πέμπτη, φουντώνει ακόμη περισσότερο τις συζητήσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ορισμένων ομάδων πολιτών.

Το… δρόμο άνοιξε χθες ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αναφέρθηκε σε ενδεχόμενα προνόμια των εμβολιασμένων από το φθινόπωρο, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Βουλή.

Μάλιστα, το παράδειγμα που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός ήταν ενδεικτικό:

«Και βέβαια ουδείς το φθινόπωρο θα μπορεί να απαγορεύσει, παραδείγματος χάρη, σε έναν επιχειρηματία της εστίασης να πει, ότι δέχεται στο μαγαζί του μόνο εμβολιασμένους συμπολίτες μας».

Μέχρι στιγμής, μόνο όσοι υπηρετούν στην ΕΜΑΚ της Πυροσβεστικής είναι υποχρεωμένοι να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού, μετά από σχετική απόφαση που εκδόθηκε από τον Αρχηγό του Σώματος Στέφανο Κολοκούρη.

Το ερώτημα, ωστόσο, που γεννάται είναι ποιες ομάδες επαγγελματιών θα υποχρεωθούν σε εμβολιασμό –εάν φυσικά το μέτρο αυτό προκριθεί από την κυβέρνηση.

Η τελική απάντηση θα δοθεί το φθινόπωρο, αφότου αποκτήσουν πρόσβαση στα εμβόλια όλες οι ηλικιακές ομάδες και αφότου θα μελετηθεί προσεκτικά το πόρισμα της Επιτροπής Βιοηθικής, που αναμένεται να παραδοθεί μέσα στα επόμενα 24ωρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ωστόσο, για το Μαξίμου είναι σαφές πως μετά τον γύρο των φθινοπωρινών διαβουλεύσεων θα πρέπει να μπει οριστικά ένα τέλος στην ακροβασία που θέτει σε κίνδυνο το τείχος ανοσίας και απειλεί να πυροδοτήσει ένα νέο κύκλο έξαρσης της πανδημίας.

«Η κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπόψη τη γνωμάτευση της, θα αποφασίσει με ευαισθησία, αλλά και με σαφή προτεραιότητα στη δημόσια υγεία» είπε σχετικά με την Επιτροπή Βιοηθικής ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο φόντο της δημόσιας συζήτησης αλλά και των διαβουλεύσεων που θα μπουν στην τελική φάση τους το ερχόμενο φθινόπωρο εκτιμάται ότι θα ανακύψουν και άλλα μοντέλα – ΕΜΑΚ σε συγκεκριμένους τομείς κρατικής μηχανής.

Άλλωστε η σχετική συζήτηση ήδη σοβεί στους κόλπους κι άλλων επίλεκτων τμημάτων και ευρύτερα στα Σώματα Ασφαλείας.

Αναπόφευκτα, στο κάδρο της υποχρεωτικότητας θεωρείται μπαίνουν και άλλες ειδικότητες στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα και ειδικά αυτές που αφορούν στην κατηγορία «front service», δηλαδή στην εξυπηρέτηση των πολιτών.

Στην ίδια τροχιά, εκτός από τους υγειονομικούς και του εργαζόμενους στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, φαίνονται ότι θα βρεθεί και το ευμεγέθες δυναμικό, που στελεχώνει την εκπαιδευτική κοινότητα, σε όλες τις βαθμίδες.

Τι λένε οι ειδικοί

Υπέρ της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού συγκεκριμένων ομάδων πολιτών έχουν ταχθεί τις περασμένες ημέρες και αρκετοί ειδικοί.

Μιλώντας στο CNN Greece χθες, ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος δήλωσε πως προσωπικά δεν «βλέπει» προνόμια για τους εμβολιασμένους αλλά «καθολική υποχρεωτικότητα, γιατί όσο χαϊδεύουμε τα αφτιά του ιού, τόσο αγριεύει».

«Το να μιλάμε για προνόμια είναι, κατά τη γνώμη μου, ολίγον αστείο. Όταν θεσπίζεται η υποχρεωτικότητα του κράτους για τη ζώνη ασφαλείας, δεν σου λέει κανείς ότι θα έχεις δωρεάν πάρκινγκ. Είναι υποχρεωτικό να φοράς ζώνη, τελεία και παύλα. Από εκεί και πέρα υπάρχουν ποινές», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Υποχρεωτικότητα από έναν άνθρωπο πολύ μεγάλης δημοκρατικής ευαισθησίας όπως είμαι εγώ, έχει να κάνει με την αγριότητα αυτής της πανδημίας, έχει να κάνει με τις μεταλλάξεις και τη δυνατότητα αυτού του ιού να καταστρέφει και την υγεία και την οικονομία. Εάν, γρήγορα, δεν τον εξοντώσουμε και δεν τον εξολοθρεύσουμε με το μοναδικό όπλο που έχουμε στα χέρια μας και είναι ο εμβολιασμός χωρίς μασημένα λόγια και χωρίς να στρογγυλεύουμε την αλήθεια, τότε υπάρχει πρόβλημα. Πρέπει από την πολιτεία να επιβληθεί ο υποχρεωτικός καθολικός εμβολιασμός, για να τελειώνουμε μια καλή τον ιό», σημειώνει ο κ. Καπραβέλος.

Με τη σειρά της, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Αθηνά Λινού είπε στο CNN Greece

«Το ζήτημα δεν είναι απλά ηθικό. Θα πρέπει όλοι οι άνθρωποι που έρχονται σε επαφή με ασθενείς να εμβολιάζονται και θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός ή να βρεθούν άλλου είδους θέσεις απασχόλησης για τους ανθρώπους αυτούς. Προσωπικά, δεν είμαι υπέρ των αστυνομικών μέτρων, αλλά δεν μπορεί κάποιος να βρίσκεται σε επαφή ούτε με ευάλωτους ανθρώπους ούτε με ασθενείς, όταν και ο ίδιος είναι ευάλωτος. Επομένως, θα πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα. Γενικά οι γιατροί, ακόμη και με άλλα εμβόλια, δεν είναι πάντα εύκολο να εμβολιαστούν, αλλά όταν υπάρχει κίνδυνος και για τους ίδιους – κυρίως για τους ίδιους – αλλά και για τους ασθενείς τους, πρέπει να βρεθεί μια λύση. Αν αρνηθούν συνειδητά να εμβολιαστούν και έχουν το εμβόλιο και υπάρχει το εμβόλιο της επιλογής τους, τότε πρέπει να τοποθετηθούν σε κάποια άλλη δουλειά».

Ζήτημα επαγγελματικής ηθικής ήγειρε κατά τη διάρκεια δηλώσεών του στο CNN Greece και ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος:

«Δεν μου αρέσει ο όρος “υποχρέωση”. Στη δημόσια υγεία πρέπει να μιλάμε για ηθική υποχρέωση και θεωρώ σωστή τη θέση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, ότι είναι ηθικά ανεπίτρεπτο να υπάρχουν ακόμη και τώρα ανεμβολίαστοι υγειονομικοί. Υπάρχει ένα ηθικό ζήτημα, όταν πλησιάζεις έναν ευάλωτο άνθρωπο και υπάρχει ο κίνδυνος να τον κολλήσεις, τότε έχεις ένα ηθικό θέμα. Το αντίστοιχο είναι όταν κάποιος γιατρός δεν φοράει γάντια ή δεν πλένει τα χέρια του για να πλησιάσει τους αρρώστους. Δεν είναι θέμα υποχρεωτικότητας, αλλά επαγγελματικής δεοντολογίας: Όποιος επαγγελματίας πλησιάζει ευάλωτους ανθρώπους, τότε πρέπει στο πλαίσιο της επαγγελματικής του δεοντολογίας να προφυλάσσει τους ασθενείς και τους γύρω του κι άρα πρέπει να εμβολιαστεί».

Διαβάστε επίσης:

Λινού, Βατόπουλος και Καπραβρέλος στο CNN Greece για προνόμια και υποχρέωση εμβολιασμού

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης