Ραντεβού Μητσοτάκη - Ερντογάν: Αυστηρά μηνύματα και απαντήσεις στη διγλωσσία της Άγκυρας
Ανανεώθηκε:
Να περιορίσει τα περιθώρια των τουρκικών ελιγμών και ταυτόχρονα να πιέσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μην απεκδυθεί το δυτικό «κοστούμι» λίγα εικοσιετράωρα πριν από τα κρίσιμα ραντεβού στο ΝΑΤΟ, επιδιώκει η ελληνική διπλωματία.
Η πρώτη κίνηση στόχευσε απευθείας στο μεταναστευτικό.
Ο ορισμός της Τουρκίας ως ασφαλούς χώρας για την συντριπτική πλειονότητα των εξεταζόμενων από τις ελληνικές υπηρεσίες αιτήσεων ασύλου, που συνιστούν επί του συνόλου των κατατιθέμενων, εκείνες των καταγόμενων από Συρία, Αφγανιστάν, Μπαγκλαντές και Σομαλία, αποτελεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα για την αποφασιστικότητα της Αθήνας να απομακρύνει από τη διπλωματική σκακιέρα, τα γεωπολιτικά πιόνια που ευθέως -και στο ανώτατο επίπεδο- έχει καταγγείλει την Άγκυρα ότι χρησιμοποιεί.
Η συγκεκριμένη ενέργεια θεωρείται από την κυβέρνηση ότι θωρακίζει το νομικό οπλοστάσιο της Αθήνας και το κυριότερο:
«Είναι ένα ακόμα βήμα για την πλήρη και απαρέγκλιτη εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας, που υποχρεώνει τη γείτονα χώρα να μην επιτρέπει τη δράση των κυκλωμάτων των λαθροδιακινητών και τη διέλευση στην Ελλάδα», όπως τόνιζε ο υπουργός Μετανάστασευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.
Σχεδόν ταυτόχρονα ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, από την Κάσο και τις επετειακές εκδηλώσεις από το ολοκαύτωμα του 1824, εξέπεμπε αυστηρό σήμα αποτροπής:
«Οποιοσδήποτε, οποτεδήποτε θεωρήσει ότι μπορεί να επιβουλεύεται ελληνική γη θα βρίσκει απέναντι του ομόθυμα τον ελληνισμό. Καμία παραχώρηση στην κυριαρχία μας. Θα είμαστε ενωμένοι σαν μια γροθιά», τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης.
Στον αντίποδα η Τουρκία κλιμάκωνε την εφαρμογή της στρατηγικής της διγλωσσίας ενόψει του σαρανταοκταώρου «φωτιά» στο συμμαχικό τερέν.
«Η ίδια η Ελλάδα είναι μια επεκτατική χώρα. Ξεκίνησαν από το 1821 και έφτασαν στο σημερινό σημείο» λέει συγκεκριμένα και προσθέτει «όποιος αμφιβάλλει να κοιτάξει το χάρτη από το 1821 μέχρι και σήμερα», ήταν η εμπρηστική τοποθέτηση του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας, Χολουσί Ακάρ.
Τη… σκυτάλη από τον Χουλουσί Ακάρ περί ελληνικού επεκτατισμού πήρε στη συνέχεια ο υπουργός Ενέργειας της κυβέρνησης Ερντογάν.
Ο Φατίχ Ντονμέζ, δίνοντας συνέχεια στο προ ημερών φιρμάνι του Τούρκου Προέδρου, ανέφερε σε συνέντευξή του σχετικά με τις τουρκικές γεωτρήσεις:
«Το Γιαβούζ είναι σε συντήρηση για της διαδικασίες πιστοποίησης όπως προβλέπεται κάθε 4-5 χρόνια, και όταν τελειώσουν οι εργασίες, πρώτα ο Θεός θα ξεκινήσει της γεωτρήσεις».
Τα κελεύσματα που περιλαμβάνονται στα συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά και τις σαφείς κόκκινες γραμμές της Αθήνας υπενθύμισε στον Φατίχ Ντονμέζ, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη:
«Εμείς προσδοκούμε και προσβλέπουμε σε αποκλιμάκωση και πράξεων και λόγων. Προφανώς έχουμε πολλές διαφωνίες με την τουρκική πλευρά. Ακριβώς επειδή διαφωνούμε πρέπει να συζητάμε και πρέπει να μένουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας» είπε χαρακτηριστικά η ίδια.
Άρωμα… Αθήνας και προφανή στόχευση στην ενίσχυση του δυτικού προφίλ του Ταγίπ Ερντογάν είχε όμως η παρέμβαση του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας σε γαλλική εφημερίδα.
Στο άρθρο του στην εφημερίδα L’ Opinion ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε σε σαφώς πιο μετριοπαθές ύφος ότι:
«Στην Ανατολική Μεσόγειο, οι διαφορές με τον Έλληνα γείτονά μας αποτελούν πλέον αντικείμενο ενός ήρεμου διαλόγου μέσω διαφόρων μηχανισμών με την Αθήνα».
Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Νίκος Δένδιας, προσθέτει ακόμη μια ψηφίδα στο διαρκώς αναπτυσσόμενο μωσαϊκό των σχέσεων που η ελληνική διπλωματία καλλιεργεί συστηματικά με τον Αραβικό Κόσμο.
Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος μεταβαίνει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Σεΐχη Abdullah bin Zayed Al Nahyan.
Αυτή θα είναι η τέταρτη επίσκεψη του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας στα Εμιράτα από ανάληψης καθηκόντων του, επικυρώνοντας τους ιδιαίτερα στενούς δεσμούς ανάμεσα στην Ελλάδα και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Στο επίκεντρο των συνομιλιών αναμένεται να βρεθεί η διμερής στρατηγική συνεργασία, στη συνέχεια της υπογραφής της Συμφωνίας σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας τον περασμένο Νοέμβριο, οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο υπό το φως της πρόσφατης επίσκεψης του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα, καθώς και οι ευρύτερες εξελίξεις στην Μέση Ανατολή και τον Κόλπο.