Μετά το lockdown: Η νέα ατζέντα, ο συσχετισμός, οι συγκρούσεις και οι… κάλπες
Ανανεώθηκε:
Με το lockdown να έχει ουσιαστικά λήξει, έχουμε πια μπει σε μια νέα πολιτική συγκυρία.
Θα ήταν υπερβολή ο ισχυρισμός ότι έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα. Ωστόσο, η ατζέντα έχει σαφώς διαφοροποιηθεί. Η διαχείριση της πανδημίας έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα, ενώ το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην οικονομία. Και όταν λέμε οικονομία δεν εννοούμε μόνο το πόσο γρήγορα θα έρθει η ανάκαμψη για να καλυφθούν οι απώλειες της πανδημίας, αλλά και τα εργατικά δικαιώματα έτσι όπως αυτά αναδεικνύονται μέσα από την αντιπαράθεση για το νομοσχέδιο Χατζηδάκη.
Το πόσο ασταθής παραμένει η κατάσταση φαίνεται από το ότι το ζήτημα της εγκληματικότητας μετατράπηκε σε μείζον σημείο πολιτικής αντιπαράθεσης. Κυριολεκτικά από το «πουθενά» η Νέα Δημοκρατία βρέθηκε να βάλλεται σε ένα πεδίο (αυτό της αποτελεσματικότητας της Αστυνομίας), στο οποίο μέχρι τώρα έμοιαζε να παίζει χωρίς αντίπαλο.
Ο συσχετισμός
Οι δημοσκοπήσεις δεν είναι προβλέψεις εκλογικών τάσεων, αλλά «φωτογραφίες» της τρέχουσας κατάστασης των κοινωνικών τάσεων. Κατά συνέπεια, «διαβάζοντας» τες, δεν θα πρέπει να στεκόμαστε στις λεπτομέρειες των αριθμών, αλλά να παρατηρούμε τη γενική εικόνα, την οποία μάλιστα πρέπει να την τοποθετούμε στη «χρονοσειρά» των ερευνών, ώστε να κάνουμε τις αναγκαίες συγκρίσεις.
Ιδιαίτερα για την περίοδο της πανδημίας, πρέπει να έχουμε στο νου αυτό που επισημαίνουν οι δημοσκόποι, δηλαδή ασφαλή πολιτικά συμπεράσματα θα εξαχθούν μετά την επιστροφή στην κανονικότητα. Η πανδημία είναι μια περίοδος «παγώματος» του πολιτικού χρόνου.
Η γενική εικόνα λοιπόν των δημοσκοπήσεων είναι ότι η Νέα Δημοκρατία διατηρεί ένα καθαρό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Έχει πέσει από το πολύ υψηλό σημείο που βρέθηκε τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2020, αλλά παραμένει σταθερά μπροστά. Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι βρίσκεται πιο κάτω από το αποτέλεσμα του Ιουλίου του 2019. Ωστόσο, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι τα τελευταία χρόνια το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ υποεκτιμάται στις δημοσκοπήσεις.
Οι πρόωρες εκλογές
Στην Ελλάδα η συζήτηση για τις πρόωρες εκλογές ξεκινάει την επομένη των εκλογών -παρ’ όλο που διαχρονικά οι πολίτες δηλώνουν ότι επιθυμούν την ολοκλήρωση των τετραετιών. Μιλώντας στη συνεδρίαση του Διαγραμματειακού Οργάνου της Νέας Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν για μια ακόμα φορά κατηγορηματικός:
«Το έχω πει και το εννοώ οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.»
Βεβαίως, οι διαψεύσεις ουδέποτε σταμάτησαν τα εκλογικά σενάρια διότι οι πρόωρες εκλογές δεν προαναγγέλλονται.
Όποτε και αν γίνουν πάντως οι εκλογές, θα έχουν ένα βασικό στοιχείο αβεβαιότητας και ρίσκου. Πρόκειται ουσιαστικά για εκλογές δύο γύρων. Οι πρώτες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική και οι δεύτερες με ενισχυμένη -με την αυτοδυναμία να κινείται στην περιοχή του 37% με 40%. Δεδομένου, Μιας και κατά πάσα πιθανότητα θα προεξοφληθεί πως από τις πρώτες εκλογές δεν θα προκύψει κυβέρνηση, θα πάμε σε μια «χαλαρή» ψήφο που ενδεχομένως θα θυμίζει ευρωεκλογές. Η χαλαρή ψήφος πάντοτε επιφυλάσσει απρόοπτα.
Οι αντιπαραθέσεις
Το πρώτο μεγάλο πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ στη νέα συγκυρία θα είναι το νομοσχέδιο Χατζηδάκη. Από τα επιχειρήματα των δύο στρατοπέδων μπορούμε να συμπεράνουμε τη γενική γραμμή τους για το επόμενο διάστημα.
Από τη μια μεριά, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να πείσει ότι νομοθετεί με βάση τις επιταγές της εποχής και την πραγματική κατάσταση της οικονομίας.
Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να περάσει τη γραμμή ότι η κυβέρνηση εκτελεί συμβόλαια για τα μεγάλα συμφέροντα, σε βάρος της κοινωνικής πλειονότητας.
Να δούμε τι θα πουν και οι πολίτες.