Κοντοζαμάνης: Το ΕΣΥ άντεξε περισσότερο από όσο περιμέναμε
Ανανεώθηκε:
«Το σύστημα υγείας άντεξε, αντέχει, προσαρμόστηκε στις ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας και τολμούμε να πούμε ότι άντεξε περισσότερο και από όσο περιμέναμε», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.
Συνέχισε λέγοντας πως: «Είδαμε πιο πλούσια και πιο οργανωμένα συστήματα υγείας να καταρρέουν κατά την διάρκεια της πανδημίας, ενώ το δικό μας σύστημα κατάφερε και βγαίνει αλώβητο από αυτή την περιπέτεια».
Μιλώντας κατά την διάρκεια εκδήλωσης, στο πλαίσιο του περιφερειακού συνεδρίου ανάπτυξης, που συνδιοργανώνουν στην Πάτρα, η εφημερίδα «Πελοπόννησος» και η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, είπε πως «καταφέραμε όλο αυτό το διάστημα να ενισχύσουμε το ΕΣΥ, τόσο σε οικονομικούς, όσο και σε ανθρώπινους πόρους και σε υποδομές, ενώ έχει δημιουργηθεί μία μεγάλη παρακαταθήκη σε συγκεκριμένους τομείς» και εξήγησε:
«Αναφέρομαι κυρίως στον τομέα των μονάδων εντατικής θεραπείας, όπου όχι μόνο καταφέραμε και ανοίξαμε κλειστές μονάδες, στις οποίες υπήρχε ο εξοπλισμός αλλά δεν υπήρχε το προσωπικό, αλλά δημιουργήσαμε και νέες, όπου πρώτα τις στελεχώσαμε και μετά τις ανοίξαμε και λειτούργησαν κατά την διάρκεια της πανδημίας».
Παράλληλα, ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, τόνισε ότι «καταφέραμε και διαπιστώσαμε τόσο τα αδύναμα σημεία του συστήματος, γιατί όλα τα χρόνια μιλάμε για ελλείψεις και στρεβλώσεις στο ΕΣΥ, όσο και τα δυνατά του σημεία, τα οποία μας έχουν δώσει τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα».
Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά σε αυτό το σημείο, «τώρα είναι ευκαιρία για μία νέα επανεκκίνηση στο ΕΣΥ» και πρόσθεσε:
«Υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο και είμαι βέβαιος ότι πράγματα τα οποία είχαμε σχεδιάσει και λόγω της πανδημίας δεν καταφέραμε να τα ξεκινήσουμε, θα μπορέσουμε να τα υλοποιήσουμε πολύ γρήγορα».
«Αναφέρομαι κυρίως σε δράσεις ψηφιακής υγείας, διότι πιστεύω ακράδαντα ότι το σύστημα έκανε ψηφιακό άλμα την περίοδο της πανδημίας με νέες υπηρεσίες, όπως η άυλη συνταγογράφηση, αλλά και με την εξυπηρέτηση συμπολιτών μας, που δεν μπορούσαν να προσέλθουν για να έχουν υπηρεσίες υγείας», εξήγησε.
Τώρα, συνέχισε, «έχουμε την επόμενη μέρα στο ΕΣΥ, έτσι ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε πράγματα, τα οποία πρέπει να υλοποιήσουμε» και πρόσθεσε: «Μην ξεχνάμε ότι το ΕΣΥ έχει συμπληρώσει τα συντάξιμα χρόνια του από ιδρύσεώς του το 1983 και τώρα αντιμετωπίζουμε ένα μεγάλο κύμα συνταξιοδότησης τόσο του ιατρικού, όσο και του νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού. Άρα είναι ένα σημείο καμπής η συγκεκριμένη περίοδος, έτσι ώστε να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε πιο γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις που έχουμε ανάγκη».
Επίσης, ο Βασίλης Κοντοζαμάνης σημείωσε ότι «το ΕΣΥ δεν είναι μόνο οι προσλήψεις, αλλά ένα σύνολο δράσεων» και συμπλήρωσε:
«Για τις προσλήψεις δεν έχει σημασία μόνο ο αριθμός, αλλά έχει σημασία και η ποιότητα. Δηλαδή, να εκτιμήσουμε τις ανάγκες μας. Τώρα, για παράδειγμα, χρειαζόμαστε νέες ιατρικές ειδικότητες, οι οποίες δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα. Χρειαζόμαστε εξειδικευμένο προσωπικό και παράλληλα πρέπει να εκπαιδεύσουμε και να καταρτίσουμε περαιτέρω το προσωπικό, το οποίο εισέρχεται στο ΕΣΥ. Χρειαζόμαστε ένα στρατηγικό σχεδιασμό για το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού και αυτό κάνουμε, για να εκτιμήσουμε τις μελλοντικές ανάγκες. Άλλωστε, βλέπουμε ότι τα συστήματα υγείας και οι υγειονομικές ανάγκες αλλάζουν σε παγκόσμια επίπεδο και χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πανδημία».
Αναφερόμενος στο ανθρώπινο δυναμικό, ο Βασίλης Κοντοζαμάνης είπε ότι «ενώ στην αρχή της πανδημίας είχαμε προγραμματίσει 2.000 προσλήψεις επικουρικού προσωπικού, πλέον έχουμε ξεπεράσει τις 10.000 προσλήψεις και αυτό έδωσε ανάσα στο ΕΣΥ».
Ταυτόχρονα τόνισε ότι «μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ενισχύσαμε το ΕΣΥ με μόνιμες θέσεις ιατρικού προσωπικού, δηλαδή με περισσότερες από 2.500 νέες θέσεις και μάλιστα προχωράμε στο επόμενο χρονικό διάστημα και σε επιπλέον προκήρυξη».
Μιλώντας για τις μονάδες εντατικής θεραπείας, είπε ότι «έγινε σημαντική δουλειά» και εξήγησε: Θυμίζω ότι παραλάβαμε 177 κλίνες σε μονάδες εντατικής θεραπείας που δεν λειτουργούσαν και τώρα είναι πλήρως λειτουργικές, ενώ υπάρχει και το πρόγραμμα το οποίο εξελίσσεται, διότι συνεχίζουμε να αυξάνουμε και να επεκτείνουμε τις μονάδες εντατικής θεραπείας, οι οποίες θα παραμείνουν στο ΕΣΥ και μετά την πανδημία».
Άλλωστε, όπως πρόσθεσε, «μην ξεχνάμε ότι σε κάθε χειμερινή περίοδο, με την έξαρση της γρίπης, είχαμε τεράστιες αναμονές για μονάδες εντατικής θεραπείας, ενώ σήμερα είναι πάρα πολύ μικρή έως ελάχιστη και με την πανδημία, η αναμονή σε μονάδα εντατικής θεραπείας, για μη Covid περιστατικά».
Επανερχόμενος στο θέμα των αλλαγών στο ΕΣΥ, ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, είπε ότι «πρέπει να υπάρξουν μεγάλες αλλαγές, ώστε να διασφαλίσουμε τη συνέχεια στον τομέα της φροντίδας του ασθενή, δηλαδή από την πρώτη του επαφή στο σύστημα, που είναι η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, μέχρι το πώς θα γίνει η παραπομπή στο νοσοκομείο και στην συνέχεια οι μετανοσοκομειακές υπηρεσίες που πρέπει να προσφέρουμε, όπως είναι η αποκατάσταση και η ανακουφιστική φροντίδα».
«Όλα αυτά», όπως σημείωσε, «είναι η συνέχεια αυτής της φροντίδας που λείπει, η οποία είναι κατακερματισμένη όλα αυτά τα χρόνια στη χώρα μας» και συμπλήρωσε: «Ξέρουμε πώς θα το κάνουμε και θα το κάνουμε. Δεν θα ανακαλύψουμε τον τροχό, γιατί όλοι γνωρίζουμε και αναγνωρίζουμε ότι το σύστημα υγείας ξεκινούσε και τελείωνε στο νοσοκομείο. Αυτό πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει».