Τσίπρας: Πατριωτική στάση η επιδίωξη έντιμης λύσης με την Τουρκία
Ανανεώθηκε:
Στη συνέντευξή του στην Όλγα Τρέμη στο Newsbomb ο Αλέξης Τσίπρας έκανε εκτενή αναφορά στα ελληνοτουρκικά.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε για μια ακόμα φορά τη διαφωνία του με την τακτική της κυβέρνησης. Μάλιστα έκανε ένα βήμα παραπάνω. Για πρώτη φορά είπε ότι η επιδίωξη λύσης με την Τουρκία δεν είναι απλώς ευκταία, αλλά είναι η ενδεδειγμένη κίνηση για την υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντος.
Η διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνηση έγκειται στο τι επιδιώξουμε στον διάλογο με την Τουρκία, κάτι που διαμορφώνει το είδος του διαλόγου που θα γίνει. Η κυβέρνηση δεν θεωρεί ότι δεν είναι εφικτή η λύση με την Τουρκία -τουλάχιστον όσο είναι ο Ερντογάν στα πράγματα. Επομένως, ο όποιος διάλογος αποσκοπεί στην αποφυγή της έντασης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Από την άλλη, η αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμά ότι η το μεγάλο οικονομικό στρίμωγμα του Ερντογάν σε συνδυασμό με την αλλαγή στάσης των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία, ανοίγουν ένα (μικρό) παράθυρο ελπίδας. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν δεν καταλήξει, ένα σοβαρό πλαίσιο διαλόγου μπορεί ως ένα βαθμό να λειτουργήσει δεσμευτικά για την Άγκυρα.
Η επιχειρηματολογία
Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρηματολογεί υπέρ του διαλόγου με σκοπό την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με βάση το εθνικό συμφέρον και όχι την ανάγκη για την ειρήνη και την ύφεση. Κατά συνέπεια, οι επιλογές της κυβέρνησης δεν επιτελούν το εθνικό συμφέρον, αφού δεν «βλέπουν» τη Χάγη σε εύλογο χρόνο.
Είναι χαρακτηριστικά όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρα στη συνέντευξη στο Newsbomb:
«Μια σοβαρή πατριωτική στάση είναι να επιδιώκει έντιμη λύση, χωρίς παραχωρήσεις -με κόκκινες γραμμές προφανώς-, χωρίς παραχωρήσεις των εθνικών συμφερόντων, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Οποιαδήποτε άλλη ψευτοπατριωτική, ψευτοτσαμπουκάδικη στάση, όπως αυτές που δήθεν μας αναφέρουν αυτοί οι οποίοι κάνουν κατά καιρούς τα λιοντάρια αλλά όταν έρχεται η κρίσιμη ώρα είναι κότες, είναι όρνιθες, δεν είναι πατριωτική στάση. Μακάρι η Τουρκία να αναγκαζόταν να πάει σε μια τέτοια διαδικασία. Θέλει ν’ αποφύγει τη Χάγη όπως ο διάολος το λιβάνι.»
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ακόμα:
«Εγώ νομίζω ότι χάνουμε μια μεγάλη ευκαιρία τώρα που η Τουρκία θέλει όχι την ενταξιακή της προοπτική πια, αλλά την ειδική σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θέλει δηλαδή να ξαναξεκινήσει η διαπραγμάτευση για την τελωνειακή ένωση.»
Το πολιτικό κόστος
Έχει επίσης ενδιαφέρον το ότι ο κ. Τσίπρας επανέλαβε πως είναι έτοιμος να στηρίξει την κυβέρνηση σε επιλογές οι οποίες ενδεχομένως έχουν πολιτικό κόστος, αλλά είναι επωφελείς για τη χώρα. Μάλιστα, έθεσε ως παράδειγμα της στάσης του τη Συμφωνία των Πρεσπών. Συγκεκριμένα, ανέφερε:
«Μιλάτε σ’ εμένα που έφαγα όλο το πολιτικό κόστος με τη Συμφωνία των Πρεσπών που μου έλεγαν ότι είναι μια προδοτική συμφωνία και τώρα όλοι σπεύδουν να την τηρήσουν και να την τιμήσουν. Διότι, ξέρετε κάτι; Και η δημαγωγία και ο λαϊκισμός έχουν ένα όριο. Και η πολιτική δικαίωση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο σ’ αυτές τις περιπτώσεις.»
Προσέθεσε ότι:
«Έχω αποδείξει από την πολιτική μου διαδρομή ότι βάζω το συμφέρον της χώρας στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής πάνω από το μικροκομματικό συμφέρον. Θεωρώ λοιπόν, προς όφελος της χώρας και του ελληνικού λαού, την προοπτική μιας έντιμης λύσης στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Διότι η χώρα μας, μια μικρή χώρα -οι συσχετισμοί δεν είναι συσχετισμοί υπέρ ημών απέναντι στην Τουρκία-, άρα ο βασικός μας σύμμαχος είναι το Διεθνές Δίκαιο.»