Τσίπρας: Δίκαιη ανάπτυξη και αντι-ΝΔ μέτωπο
Στη συνέντευξή του στην Όλγα Τρέμη στο Newsbomb ο Αλέξης Τσίπρας επιβεβαίωσε δύο βασικές επιλογές σε σχέση με την πολιτική γραμμή της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Οι δύο αυτές επιλογές έχουν να κάνουνε τόσο με την προγραμματική πρόταση όσο και με την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε ό,τι άφορα το πρόγραμμα, η βασική έννοια γύρω την οποία οικοδομείται η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η δίκαιη ανάπτυξη. Η Κουμουνδούρου έχει πάρει πια αποστάσεις από τη ρητορεία περί τέταρτου Μνημονίου. Αποδεχόμενη ότι το επόμενο διάστημα θα σημειωθεί θετικός ρυθμός ανάπτυξης και θα αποφευχθεί η κρίση χρέους λόγω της ρύθμισης του χρέους που αποφάσισε το Eurogroup το 2018, η αξιωματική αντιπολίτευση προτάσσει το ζήτημα της κοινωνικής δικαιοσύνης. Υποστηρίζει πως δεν είναι αυτονόητη η διάχυση των οφελών της ανάπτυξης σε όλη την κοινωνία. Γι’ αυτό «σημαία» του ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα θα είναι η «δίκαιη ανάπτυξη». Δηλαδή, το πώς θα διοχετευτούν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς και το πώς θα διαμορφωθούν οι προτεραιότητες συνολικά της οικονομικής πολιτικής ώστε να μην επωφεληθούν μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις.
Δίκαιη ανάπτυξη
Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε μεταξύ άλλων:
«Πιστεύω ότι το θέμα της δικαιοσύνης παραμένει επίκαιρο και κυρίαρχο, διότι εάν η ανάπτυξη αφορά εν τέλει κάποιους λίγους επιχειρηματικούς ομίλους και όχι τη μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, αν δεν αφορά τον επιχειρηματία το μικρομεσαίο, εάν δεν αφορά τον εργαζόμενο που θα χάσει το 8ωρο και θα δουλεύει 10ωρο με απλήρωτες υπερωρίες. Αν δεν αφορά τον ελεύθερο επαγγελματία που βλέπει πολύ μεγάλες δυσκολίες τα τελευταία δυο χρόνια. Αν δεν αφορά τον καταστηματάρχη ο οποίος δεν έχει ρευστότητα και πρόσβαση στις τράπεζες, τότε ποιους αφορά;»
Προσέθεσε δε ότι:
«Το κρίσιμο ερώτημα της επόμενης μέρας, είναι αν η χώρα θα κυβερνηθεί με τις συνταγές του χθες, αυτές που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία. Αυτές που λένε ιδιωτικοποιήσεις, λιγότερο κοινωνικό κράτος, μειώσεις των μισθών, εργασιακή αβεβαιότητα και ελαστικοποίηση, ανταγωνισμός με άλλες χώρες στο όνομα του χαμηλότερου μισθού, ποιος θα έχει χαμηλότερο μισθό για ν’ ανταγωνιστεί στην οικονομία.»
Το αντι-ΝΔ μέτωπο
Σε ό,τι αφορά την τακτική, ο κ. Τσίπρας κατέστησε σαφές ότι επενδύει στο αντι-ΝΔ μέτωπο. Αυτό σημαίνει από τη μια μεριά άνοιγμα σε όλες τις «προοδευτικές δυνάμεις» για προγραμματικές συγκλίσεις. Από την άλλη, είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πιέσει τους… «απρόθυμους» μέσω της απειλής μιας νέας κυβέρνησης της Δεξιάς. Είναι χαρακτηριστικά όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας:
«Θα συγκυβερνήσουμε με όλες τις δυνάμεις εκείνες οι οποίες αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικές δυνάμεις. Κι όταν έρθει η ώρα της κρίσης, αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα, δεν θ’ αφήσουν χαμένη την ευκαιρία και δεν θ’ αφήσουν στο όνομα των ψηφοφόρων τους και του δημοκρατικού κόσμου την ευκαιρία να πάει χαμένη και η Δεξιά να πάρει μια ακόμα τετραετία, με όρους σκληρούς για την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας.»
Το ΚΙΝΑΛ
Αναφορικά με το ΚΙΝΑΛ, ο κ. Τσίπρας ήταν πολύ προσεκτικός και απέφυγε τους ηγεμονισμούς. Επιβεβαίωσε τόσο την προγραμματική σύγκλισή του με τον Γιώργο Παπανδρέου όσο και την απόκλισή του με τον Ανδρέα Λοβέρδο. Τόνισε όμως ότι:
«Θα σεβαστώ απολύτως την εσωτερική αυτονομία επί της διαδικασίας αυτού του χώρου, αλλά περιμένω κι εγώ να δω τις πολιτικές και προγραμματικές αντιπαραθέσεις. Αν στις προγραμματικές θέσεις θα υπάρξουν συγκλίσεις για την προοδευτική διακυβέρνηση.
Η προοδευτική διακυβέρνηση δεν μπορεί να είναι μια υπόθεση παρασκηνίου. Πρέπει να είναι μια υπόθεση σύγκλισης πάνω στις προγραμματικές θέσεις για το πώς θα κυβερνηθεί η χώρα την επόμενη μέρα. Άρα περιμένω να δω μ’ ενδιαφέρον αυτές τις εξελίξεις.»