ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«ΝΑΤΟ 2030» - Παναγιωτόπουλος: Υποστηρίζει η Ελλάδα τη νέα γενιά επιχειρησιακών σχεδίων

«ΝΑΤΟ 2030» - Παναγιωτόπουλος: Υποστηρίζει η Ελλάδα τη νέα γενιά επιχειρησιακών σχεδίων
Φωτογραφία αρχείου ΥΠΕΘΑ/ ΔΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Η διαδικασία «ΝΑΤΟ 2030» καθώς και οι αμυντικές δυνατότητες μεταξύ των Συμμάχων εξετάστηκαν, μεταξύ άλλων, στη θερινή σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, στην οποία συμμετείχε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων, που έλαβαν χώρα σήμερα, Τρίτη, μέσω τηλεδιάσκεψης, η προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Άμυνας στη συζήτηση τέθηκε επί τάπητος η διαδικασία «ΝΑΤΟ 2030» για την οποία ο Ν. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι η χώρα μας υποστηρίζει την υλοποίηση νέας γενιάς επιχειρησιακών σχεδίων, που θα καλύπτουν όλη την Ευρώπη, και θα λαμβάνουν υπόψη και νέες εστίες ανησυχίας των νότιων Συμμάχων, όπως η τρομοκρατία και το φαινόμενο των μαζικών μεταναστευτικών ροών.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας υποστήριξε τους φιλόδοξους στόχους που αναμένεται να εγκρίνει η Συμμαχία, όσον αφορά στη συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών στην ανθεκτικότητα κρίσιμων κρατικών δομών και υπηρεσιών, και στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην ασφάλεια.

Όσο για τις επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες, ο Ν.Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι η χώρα μας θα υποστηρίξει τις σχεδιαζόμενες πρωτοβουλίες που θα έχουν στόχο την πολυμερή συνεργασία σε νέα προγράμματα αμυντικών δυνατοτήτων μεταξύ Συμμάχων.

Εκτίμησε, δε, ότι ο σαφής προσανατολισμός του ΝΑΤΟ στις ονομαζόμενες «αναδυόμενες τεχνολογίες» προσφέρει νέες ευκαιρίες εξωστρέφειας στην αμυντική βιομηχανία των χωρών της Συμμαχίας και ειδικά σε νεοφυείς επιχειρήσεις.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε την υποστήριξη της χώρας μας στην προοπτική επέκτασης του συμμαχικού συστήματος διανομής καυσίμων στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι οι υποδομές στην Βόρειο-Ανατολική Ελλάδα προσφέρουν σημαντικές και οικονομικά βιώσιμες επιλογές για την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος.