Συνάντηση Δένδια - Τσαβούσογλου: Οι 24+1 θεματικές για την οικονομική συνεργασία Ελλάδας - Τουρκίας
Ανανεώθηκε:
Ένας ευρύς κατάλογος προγραμμάτων οικονομικής συνεργασίας εγκρίθηκε τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια της συνάντησης μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, και του Τούρκου ομολόγου του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Αθήνα.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τον συγκεκριμένο κατάλογο είχαν επεξεργαστεί ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Σεντάτ Ονάλ, στην Καβάλα, στις 29 Μαΐου.
Ο κατάλογός περιλαμβάνει συνολικά 25 θέματα (15 που είχε προτείνει η ελληνική πλευρά, 8 που είχε προτείνει η τουρκική, η αμοιβαία αναγνώριση των εθνικών πιστοποιητικών κατά του COVID-19, καθώς και θέματα που άπτονται περιβαλλοντικής συνεργασίας, τα οποία τέθηκαν για πρώτη φορά προς συζήτηση κατά την συνάντηση των αρμοδίων Υφυπουργών στην Καβάλα).
Οι τομείς ενδιαφέροντος είναι οι εξής:
- Οικονομική – επιχειρηματική συνεργασία (7 θεματικές),
- Μεταφορές – τηλεπικοινωνίες (7 θεματικές), Τεχνολογία (2 θεματικές),
- Ενέργεια (1 θεματική),
- Τουρισμός (1 θεματική),
- Ναυτιλία (3 θεματικές),
- Εκπαίδευση (1 θεματική),
- Κοινωνική Ασφάλιση (1 θεματική),
- Υγεία (1 θεματική) και
- Περιβάλλον (1 θεματική).
Οι θεματικές ενότητες προτεραιοποιήθηκαν βάσει δυνητικού χρονοδιαγράμματος υλοποίησης.
Μάλιστα, κατά τις ίδιες πηγές, συμφωνήθηκε όπως υπάρξει νεότερη συνάντηση των δυο υφυπουργών προκειμένου να συζητηθεί σε βάθος οδικός χάρτης της κάθε θεματικής.
Οι «κόκκινες γραμμές» της Αθήνας
Την ίδια ώρα και με δεδομένη πλέον την επικείμενη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου, η Αθήνα προχώρησε σε μια πρώτη αποτίμηση των επαφών που είχαν οι κύριοι Δένδιας και Τσαβούσογλου στην Αθήνα.
Διπλωματικές πηγές υπογράμμισαν ότι «οι κύριοι Δένδιας και Τσαβούσογλου είχαν μια ειλικρινή και εφ' όλης της ύλης συζήτηση, με τις επαφές τους να διεξάγονται σε φιλικό κλίμα και να διακατέχονται από μια ειλικρινή ανταλλαγή θέσεων και απόψεων».
Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε εκτενώς τόσο στις διμερείς σχέσεις όσο και στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, υπογραμμίζοντας ότι οι σχέσεις αυτές είναι αλληλένδετες.
Επεσήμανε ότι έχουν γίνει συγκρατημένα βήματα διαλόγου όπως η επανάληψη των διερευνητικών επαφών, οι πολιτικές διαβουλεύσεις, η τηλεδιάσκεψη για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και πιο πρόσφατα η συνάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη με τον Τούρκο ομόλογό του Σεντάτ Ονάλ, στην οποία συζητήθηκαν θέματα διμερούς συνεργασίας στους οικονομικούς και εμπορικούς τομείς. Οι δύο υπουργοί ενέκριναν έναν κατάλογο για το θέμα αυτό.
Κατά τα λοιπά,. ο Νίκος Δένδιας επανέλαβε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη τάσσεται υπέρ ενός εποικοδομητικού διαλόγου με την Τουρκία, πάντα, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε το απαράδεκτο της εμμονής στο «casus belli», εφόσον η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο, κάτι που επανέλαβε και ο ίδιος ο Τούρκος ΥΠΕΞ σε πρόσφατη συνέντευξη του. Επίσης, τον μη σεβασμό στις διατάξεις της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία αποτελεί μέρος του Εθιμικού Δικαίου.
Στο πλαίσιο αυτό επεσήμανε ότι το «τουρκο-λιβυκό μνημόνιο είναι παράνομο και ανυπόστατο».
Τόνισε το απαράδεκτο της παραβίασης της Ελληνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων σε αέρα και θάλασσα, της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού, καθώς και τη συνέχιση της επιθετικής ρητορικής που προέρχεται από ορισμένους κύκλους στην Τουρκία.
Υπογράμμισε εκ νέου ότι η συνέχιση της ρητορικής αναφορικά με ζητήματα που άπτονται της Μουσουλμανικής Μειονότητας στη Θράκη είναι προκλητική και αδικαιολόγητη.
Αναφέρθηκε και στην ανησυχία που προκαλεί η συνέχιση της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου, σε μια ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή.
Τόνισε την ανάγκη ενημέρωσης των άλλων κρατών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Κύπρου. Σημειώνεται ότι, ως απόδειξη του θετικού κλίματος, η τουρκική πλευρά συμφώνησε να παρασχεθούν σχετικές πληροφορίες μέσω της ρωσικής κατασκευάστριας εταιρείας, ώστε να γνωρίζει η ελληνική πλευρά ότι η κατασκευή είναι ασφαλής παρά το σεισμογενές της περιοχής.
Ο Νίκος Δένδιας έκανε εκτενή αναφορά στα διάφορα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, αρχής γενομένης από το Κυπριακό.
Οι δηλώσεις Δένδια - Τσαβούσογλου μετά το πέρας των επαφών τους στο ΥΠΕΞ
«Σκοπός της σημερινής μας συνάντησης ήταν να επιχειρήσουμε μια διαδικασία πρώτης συνεννόησης και σταδιακής ομαλοποίησης της κατάστασης σε βάθος χρόνου» ανέφερε στις ο κ. Δένδιας, κατά τις κοινές δηλώσεις με τον Τούρκο ομόλογό του.
«Συμφωνήσαμε έναν περιορισμένο κατάλογο προγραμμάτων οικονομικής συνεργασίας και αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών Covid-19 ώστε οι πολίτες να μπορούν να επισκεφθούν τις χώρες μας. Και αυτό θα βοηθήσει τις τουριστικές μας βιομηχανίες», συνέχισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.
Κατά την τοποθέτησή του ο Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.
«Θα ήθελα να σε συγχαρώ για τη χθεσινή κατάκτηση της Anadolu Efes της Euroleague», είπε καταλήγοντας ο Νίκος Δένδιας.
«Αποφασίσαμε αμοιβαία αναγνώριση των εμβολιασμών με διαφορετικής προέλευσης εμβόλια, έχουμε ήδη υπογράψει με άλλες χώρες με Ρουμανία, Σερβία κλπ. Πιστεύουμε ότι η συμφωνία θα επηρεάσει σημαντικά τον τουρισμό», είπε από την πλευρά του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Σύμφωνα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, θα πραγματοποιηθεί 4η διάσκεψη για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ενώ επιβεβαίωσε τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στις Βρυξέλλες.
«Εμείς θέλουμε να συνεχίσουμε τη σχέση μας με την Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις και όρους και συμφωνήσαμε ότι θα συνεχιστεί αυτή η θετική συνεργασία. Ευχαριστώ Νίκο Δένδια θα έχουμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε εκ νέου, σε διάφορα φόρουμ. Σε ευχαριστώ πολύ και ελπίζω να σε ξαναδώ», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.
Νωρίτερα, ο Τούρκος αξιωματούχος είχε συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η συνάντηση διεξήχθη σε καλό κλίμα και διαπιστώθηκε η αμοιβαία βούληση για την προώθηση μίας θετικής ατζέντας.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ βρίσκεται στη χώρα μας από το πρωί της Κυριακής, όταν ξεκίνησε την ιδιωτική του επίσκεψη από τη Θράκη, ενώ χθες το απόγευμα έφτασε στην Αθήνα.