ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ηλιόπουλος: Κατάργηση του νομοσχεδίου Χατζηδάκη - «Ντίλερ των κολεγίων» ο Μητσοτάκης

ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ

«Αναχρονιστικό» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος το νομοσχέδιο για τα εργασιακά υπογραμμίζοντας ότι νομιμοποιεί τα απλήρωτα 10ωρα και φέρνει μειώσεις μισθών, ενώ στο θέμα των Πανεπιστημίων κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι «δεν συμπεριφέρεται ως πρωθυπουργός, αλλά ως ντίλερ των κολεγίων».

«Το νομοσχέδιο Χατζηδάκη αποτελεί κορυφαία μάχη ενάντια στην κυβερνητική πολιτική και θα πρέπει να θεωρείται αυτονόητη η κατάργησή του από την επόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», τονίζει ο Νάσος Ηλιόπουλος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πελοπόννησος».

Κάνοντας λόγο για ένα «αναχρονιστικό» νομοσχέδιο, σημειώνει ότι «νομιμοποιεί τα απλήρωτα 10ωρα, θα φέρει μειώσεις μισθών και ένα νέο κύμα εξόδου νέων επιστημόνων προς την Ευρώπη».

«Στην βιομηχανία κινδυνεύουμε να δούμε αύξηση των εργατικών ατυχημάτων» λόγω αύξησης των υπερωριών, προσθέτει, ενώ επισημαίνει ότι όλα αυτά δρομολογούνται στις συνθήκες των ήδη διαλυμένων ελεγκτικών μηχανισμών. Αναφέρει μάλιστα σχετικά ότι «το 2017 συστημική τράπεζα αναγκάστηκε να πληρώσει πρόστιμο για παράνομες υπερωρίες 1,6 εκ., σήμερα για την ίδια παράβαση θα πλήρωνε μόλις 109.000 ευρώ».

«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι αυξήσεις - πρώτα από όλα - στο βασικό μισθό, συλλογικές συμβάσεις εργασίας και ισχυρούς ελεγκτικούς μηχανισμούς», διαμηνύει ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Αναφερθείς στους πόρους που ετοιμάζεται να πάρει η χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης, υπογραμμίζει ότι «το κυρίαρχο ερώτημα είναι αν οι πόροι θα φθάσουν στην κοινωνία ή θα τους εκμεταλλευτούν ξανά λίγοι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι».

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στο πρόγραμμά του, μιλά «για ένα μεγάλο πρόγραμμα για την δημιουργία θέσεων εργασίας για 50.000 νέους επιστήμονες», τονίζει, ενώ επαναλαμβάνει ότι «θα πρέπει γενναία να στηριχθούν οι μικρομεσαίοι», κάτι που θα προστατεύσει θέσεις εργασίας –οι οποίες κινδυνεύουν λόγω των λουκέτων- αλλά ταυτόχρονα θα ενισχύσει και τα δημόσια έσοδα.

Σχετικά με την πορεία της πανδημίας, ο Νάσος Ηλιόπουλος σημειώνει ότι «με τον τρόπο που ανοίγουν τον τουρισμό, ήδη η κατάσταση ξεφεύγει σε κάποια συγκεκριμένα νησιά», γεγονός που προκαλεί εύλογες ανησυχίες ότι το καλοκαίρι δεν θα είναι εύκολο.

«Ήδη υπάρχουν καταγγελίες από γιατρούς και νοσηλευτές σε νησιά ότι δεν επαρκεί το υπάρχον προσωπικό για να αντιμετωπίσει τυχόν δύσκολες καταστάσεις», επισημαίνει, ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «επαναπαύεται στην τακτική των self test τη στιγμή που γνωρίζουμε ότι αποτελούν ένα εργαλείο που δεν μας λέει πάντα την αλήθεια».

Τα self test «δεν δημιουργούν ένα τείχος προστασίας στους χώρους εργασίας και στα ΜΜΜ που παρουσιάζεται ο μεγαλύτερος συνωστισμός», υπογραμμίζει ο Ν. Ηλιόπουλος και προτάσσει για μια ακόμη φορά την ανάγκη να παρέχονται δωρεάν μοριακά test μέσω συνταγογράφησης.

Τέλος, στο μέτωπο της Παιδείας, ο Νάσος Ηλιόπουλος στρέφει τα βέλη του στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον ότι «δεν συμπεριφέρεται ως πρωθυπουργός, αλλά ως ντίλερ των κολεγίων», καθώς με το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ αφήνει εκτός δημόσιου πανεπιστημίου σχεδόν 30.000 μαθητές. Ασκεί, τέλος, κριτική στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι αλλάζει το σύστημα εισαγωγής εν μέσω πανδημίας κι ενώ «τα παιδιά βρίσκονται σε πολύ δύσκολη κατάσταση κλεισμένα μέσα στο σπίτι τους ένα χρόνο».

«Ζητάμε από την κυβέρνηση να σταματήσει έστω και την τελευταία στιγμή την εφαρμογή του νέου νόμου», καταλήγει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης

Κύριε Ηλιόπουλε, σε λίγες ημέρες η κυβέρνηση θα φέρει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει «μητέρα των μαχών». Δεν πιστεύετε ότι χρειάζεται εκσυγχρονισμό το ισχύον πλαίσιο;

Το νομοσχέδιο που φέρνει ο κ. Χατζηδάκης δεν είναι εκσυγχρονιστικό, είναι αναχρονιστικό. Είναι ένα νομοσχέδιο που νομιμοποιεί τα απλήρωτα 10ωρα. Θα φέρει μειώσεις μισθών και ένα νέο κύμα εξόδου νέων επιστημόνων προς την Ευρώπη. Στην βιομηχανία κινδυνεύουμε να δούμε αύξηση των εργατικών ατυχημάτων μέσα από την υπερβολική αύξηση των υπερωριών. Όλα τα παραπάνω συνδυάζονται με την διάλυση των ελεγκτικών μηχανισμών. Για να σας δώσω ένα συγκεκριμένο παράδειγμα, το 2017 συστημική τράπεζα αναγκάστηκε να πληρώσει πρόστιμο για παράνομες υπερωρίες 1,6 εκ., σήμερα για την ίδια παράβαση θα πλήρωνε μόλις 109.000 ευρώ.

Ο κ. Μητσοτάκης δια του πάντα πρόθυμου σε τέτοια ζητήματα κ. Χατζηδάκη, προσπαθεί να γενικεύσει τις ατομικές συμβάσεις εργασίας, κάνει πιο εύκολες και φθηνές τις απολύσεις ενώ έχει ήδη καταργήσει το δικαίωμα των εργαζομένων στην προσφυγή σε διαιτησία. Εν τω μεταξύ παράλληλα με τις δηλώσεις τους φαίνεται πόσο πολύ υποτιμούν τη νοημοσύνη των εργαζομένων, καθώς μιλάνε για το νομοσχέδιο σαν να απευθύνονται σε ανθρώπους που δεν ξέρουν να διαβάσουν ή να κατανοήσουν στοιχειώδη πράγματα. Για εμάς το νομοσχέδιο Χατζηδάκη αποτελεί κορυφαία μάχη ενάντια στην κυβερνητική πολιτική και θα πρέπει να θεωρείται αυτονόητη η κατάργησή του από την επόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι αυξήσεις - πρώτα από όλα - στο βασικό μισθό, συλλογικές συμβάσεις εργασίας και ισχυρούς ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Γιατί ζητάτε να μην εφαρμοστούν φέτος οι αλλαγές που ψηφίστηκαν πρόσφατα στη Βουλή για τον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ;

Κύριε Γκιόκα, η κυβέρνηση πάει και αλλάζει τον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ μέσα στην πανδημία. Ο προγραμματισμός των οικογενειών έχει ανατραπεί πλήρως, τα παιδιά βρίσκονται σε πολύ δύσκολη κατάσταση κλεισμένα μέσα στο σπίτι τους ένα χρόνο και οι καθηγητές προσπαθούσαν να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες. Μέσα σε αυτό το κλίμα ο κ. Μητσοτάκης επιμένει να κάνει τα χατίρια των ιδιωτικών κολλεγίων και να αυξήσει την πελατεία τους. Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα. Δεν συμπεριφέρεται ως πρωθυπουργός, αλλά ως ντίλερ των κολεγίων. Πέραν από το γεγονός ότι σε κάθε περίπτωση θα ήταν απαράδεκτο να μείνουν εκτός σχεδόν 30.000 μαθητές, ζητάμε από την κυβέρνηση να σταματήσει έστω και την τελευταία στιγμή την εφαρμογή του νέου νόμου. Ας σεβαστεί επιτέλους ο κ. Μητσοτάκης την κατάσταση παιδιών, δασκάλων και γονιών και να μην παίζει στην πλάτη τους τα δικά του παιχνίδια με τα κολλέγια.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει όρους και στόχους για την εκταμίευση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, τους οποίους η κυβέρνηση έχει ήδη συνυπογράψει. Μπορεί το σχέδιο «Ελλάδα+» να παρακάμψει αυτούς τους όρους;

Το κυρίαρχο ερώτημα είναι αν οι πόροι από το Ταμείο θα φθάσουν στην κοινωνία ή θα τους εκμεταλλευτούν ξανά λίγοι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Η πανδημία δημιουργεί νέα δεδομένα στην οικονομία. Αν δούμε το ζήτημα αυστηρά από την οικονομική σκοπιά, χωρίς το κοινωνικό κόστος που συνεπάγεται, από την πρώτη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει πως θα πρέπει γενναία να στηριχθούν οι μικρομεσαίοι προκειμένου να προλάβουμε λουκέτα και αύξηση της ανεργίας. Αν στο άμεσο μέλλον οι χρεοκοπίες επιχειρήσεων πολλαπλασιαστούν και ολοένα και περισσότερο κόσμος μένει χωρίς δουλειά, αυτό θα είναι κάτι που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσω του δημοσίου ταμείου, εκτός βέβαια από τη βέβαιη μείωση των φορολογικών εσόδων. Ως εκ τούτου θα πρέπει άμεσα η κυβέρνηση να δει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και να τις εντάξει στην πολιτική της.

Τέλος η πρότασή μας σχετίζεται και με το παραγωγικό μοντέλο που επιθυμούμε. Μιλάμε για ένα μεγάλο πρόγραμμα για την δημιουργία θέσεων εργασίας για 50.000 νέους επιστήμονες γιατί πιστεύουμε σε ένα μοντέλο που στηρίζεται στη γνώση, την έρευνα και την καινοτομία.

Παρά το γεγονός ότι η πανδημία δεν φαίνεται να υποχωρεί, οδηγούμαστε σε μία ταχύτατη άρση των περιοριστικών μέτρων. Θεωρείτε πως είναι προς τη σωστή κατεύθυνση το άνοιγμα;

Πρώτα απ’ όλα ας ελπίσουμε πως η πανδημία θα υποχωρήσει και πως από τον Σεπτέμβριο θα μπορούμε να πούμε ότι επιστρέφουμε σταθερά στις ζωές μας. Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει κάνει και εξακολουθεί να κάνει όλα εκείνα που λειτουργούν αποτρεπτικά για κάτι τέτοιο. Για παράδειγμα, βλέπουμε ότι με τον τρόπο που ανοίγουν τον τουρισμό, ήδη η κατάσταση ξεφεύγει σε κάποια συγκεκριμένα νησιά και αυτό προκαλεί εύλογες ανησυχίες ότι το καλοκαίρι για πολλούς τουριστικούς προορισμούς δεν θα είναι εύκολο. Επιπλέον, ήδη υπάρχουν καταγγελίες από γιατρούς και νοσηλευτές σε νησιά ότι δεν επαρκεί το υπάρχον προσωπικό για να αντιμετωπίσει τυχόν δύσκολες καταστάσεις.

Βλέπουμε να επαναλαμβάνεται η ανευθυνότητα της κυβέρνησης ένα χρόνο τώρα που κατέρρευσε το ΕΣΥ σε Αττική και Μακεδονία, οδηγώντας σε μια υγειονομική τραγωδία τη χώρα ακριβώς επειδή δεν υπήρξε η κατάλληλη υποστήριξη των νοσοκομείων. Ακόμα βλέπουμε την κυβέρνηση να επαναπαύεται στην τακτική των selftest τη στιγμή που γνωρίζουμε ότι αποτελούν ένα εργαλείο που δεν μας λέει πάντα την αλήθεια. Επιμένουν να αρνούνται να προχωρήσουν σε ένα αναβαθμισμένο σχέδιο διαγνωστικών ελέγχων που θα περιλαμβάνει μοριακά test, τα οποία θα διενεργούνται από τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας και τα εργαστήρια του ιδιωτικού τομέα και θα προβλέπεται συνταγογράφηση και αποζημίωσή τους από τον ΕΟΠΥΥ. Ανοίγουν την οικονομία και τον τουρισμό με self test και δυστυχώς αυτά δεν δημιουργούν ένα τείχος προστασίας στους χώρους εργασίας και στα ΜΜΜ που παρουσιάζεται ο μεγαλύτερος συνωστισμός. Η απάντηση λοιπόν στο ερώτημά σας είναι πως όχι μόνο δεν ανοίγουν την οικονομία προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά μας οδηγούν και πάλι κατευθείαν στον γκρεμό. Δηλαδή όπως ακριβώς έκανε και πέρυσι κι ακόμα χειρότερα.

Πως σχολιάζετε την απόφαση του Πανεπιστημίου Πάτρας να συγχωνεύσει, να κλείσει και να μετακινήσει τμήματα – με δεδομένο πως και το Υπουργείο Παιδείας συμφώνησε με αυτήν τη κίνηση. Μήπως ήρθε η ώρα να αλλάξει ο ακαδημαϊκός χάρτης, όπως τον γνωρίζαμε ως τώρα;

Αυτό που δεν μπορεί να κατανοήσει ο κ. Μητσοτάκης είναι πως Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα και ελληνικός λαός δεν είναι μόνο η παρέα του. Από τότε που ανέλαβε μέχρι σήμερα συνεχώς αντιμετωπίζει την περιφέρεια και τους πολίτες που ζουν σε αυτή, ως κατοίκους δεύτερης κατηγορίας. Αυτό συμβαίνει και με την περίπτωση του Πανεπιστημίου της Πάτρας, που δείχνει να μην ενδιαφέρεται ούτε για τη σύνδεση του Πανεπιστημίου με την κοινωνία, ούτε για τους υποψήφιους φοιτητές, ούτε φυσικά για την τοπική οικονομία.

Το θέμα του αυτοκινητόδρομου Πατρών-Πύργου δημιουργεί μεγάλα προβλήματα σε ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα. Εκτιμάτε ότι με τον σχεδιασμό που υπάρχει, μπορεί να λυθεί το ζήτημα;

Την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφτηκε τον Πύργο και εκτίμησε ότι όπως πάνε τα πράγματα ο δρόμος δεν θα έχει τελειώσει ούτε το 2026. Πράγματι, τα τελευταία δύο χρόνια δεν έχει μπει στο έργο ούτε εκσκαφέας. Πρόκειται για μοιραία διαχείριση από την πλευρά του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος δεν είναι μόνο ότι καθυστερεί το έργο, αλλά παράλληλα αφήνει με αυτόν τον τρόπο ένα δρόμο καρμανιόλα σε λειτουργία διακινδυνεύοντας καθημερινά την ακεραιότητα όσων αναγκάζονται να τον χρησιμοποιούν καθημερινά.​

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης