ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid: Τα αποκαλυπτήρια και το «σήμα» Μητσοτάκη

Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid: Τα αποκαλυπτήρια και το «σήμα» Μητσοτάκη
(AP Photo/ Harry Nakos )

Με τη «μηχανή» του ελληνικού τουρισμού να «προθερμαίνεται», η κυβέρνηση παρουσιάζει το «διαβατήριο», δηλαδή το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό (EU Digital COVID Certificate), με το οποίο τα ταξίδια των Ευρωπαίων πολιτών θα γίνονται μέσω της «λωρίδας ταχείας κυκλοφορίας».

Από τον Ιούνιο

Η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, δεν θα παρευρίσκεται στην παρουσίασή του, που θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας.

Φρόντισε, όμως, να δώσει επιπλέον ώθηση στην ελληνική πρωτοβουλία πάνω στην οποία χτίστηκε το μοντέλο των ευρωπαϊκών μετακινήσεων για τον επόμενο χρόνο.

Στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά της για την εκδήλωση των 40 ετών από την προσχώρηση της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες, η κα Φον Ντερ Λάιεν απένειμε για ακόμη μια φορά τα εύσημα στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την ιδέα του.

Ταυτόχρονα αποκάλυψε την ετοιμότητα των Βρυξελλών να κινηθούν πιο γρήγορα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού.

«…Όσον αφορά στο Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό, η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση εργάστηκαν χέρι-χέρι. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ένας από τους πρώτους που προώθησαν την ιδέα να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις, μεταξύ άλλων, για τους εμβολιασμένους πολίτες. Και μπορώ με περηφάνια να πω ότι το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό θα μπορεί να τεθεί σε ισχύ ήδη από τον Ιούνιο», είπε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος της Κομισιόν.


Μιλώντας στην εφημερίδα Bild ο πρωθυπουργός, εξέφρασε την ικανοποίηση του για τον ρυθμό υλοποίησης της πρωτοβουλίας που είχε αναλάβει από τον περασμένο Ιανουάριο:

«…Ναι, η ΕΕ κινείται αργά, μιλάμε για τον συντονισμό 27 κρατών-μελών, το ευρωπαϊκό, ψηφιακό πιστοποιητικό ήταν δική μου ιδέα (το πρότεινα πριν από τέσσερις μήνες) και θα γίνει πραγματικότητα. Για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, αυτή η διαδικασία ήταν γρήγορη».

Το εφεδρικό σχέδιο

Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα -όπως έγκαιρα είχε γράψει το CNN Greece- είναι έτοιμη να ανεβάσει ταχύτητες στην τουριστική κίνηση, αξιοποιώντας μέχρι την πρεμιέρα του EU Digital COVID Certificate, ενεργοποιώντας την ελληνική εκδοχή του πιστοποιητικού, για να δεχτεί τουρίστες.

Το πρωθυπουργικό σήμα που εκπέμφθηκε μέσω της Bild ήταν ξεκάθαρο.

«Καταρχάς, αν ο κόσμος θέλει να ταξιδέψει τώρα, μπορεί να το κάνει. Απλώς χρειαζόμαστε ή μια βεβαίωση εμβολιασμού, ή ένα αρνητικό τεστ ή βεβαίωση πως έχει ασθενήσει. Ουσιαστικά, λοιπόν, οι ίδιες πληροφορίες που θα ενσωματωθούν στο ψηφιακό πιστοποιητικό, τις ίδιες πληροφορίες ζητάμε κι εμείς τώρα, ώστε να μην χρειαστεί να περιμένουμε για το ψηφιακό πιστοποιητικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να ανοίξουμε τον τουρισμό», είπε χαρακτηριστικά Κυριάκος Μητσοτάκης

Νωρίτερα, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη είχε περιγράψει τον τρόπο με τον οποίο ξεδιπλώνεται η επιμέρους στρατηγική της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο ζήτημα:

«Ήδη, συζητάμε διμερώς. Εμείς εφαρμόζουμε πιλοτικά το λεγόμενο ‘green pass’ που αφορά σε είσοδο στη χώρα, είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε με τεστ, είτε με πιστοποιητικό νόσησης», ανέφερε την Πέμπτη προς τους πολιτικούς συντάκτες η Αριστοτελία Πελώνη.

Οι κατηγορίες & τα τεστ προσομοίωσης

Η Αθήνα πάντως, αναμένει μέχρι τεθεί πλήρως σε εφαρμογή η σχετική νομοθεσία, να εφαρμοστεί η αρχή της αμοιβαιότητας ανάμεσα στα κράτη – μέλη, όπως είχε τονίσει στην παρέμβαση του στις εργασίες της τελευταίας Συνόδου Κορυφής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός μάλιστα είχε προτείνει για τη διευκόλυνση των ταξιδιωτών κατά την επιστροφή στις χώρες προέλευσης, να μην απαιτείται μόνο η διενέργεια PCR, αλλά να δίνεται η εναλλακτική των rapid test, καθώς και ευρεία χρήση self test που έχουν αποδειχθεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την επιδημιολογική επιτήρηση στην Ελλάδα.

Το ψηφιακό πιστοποιητικό για την Covid-19, θα εκδίδεται από τρεις κατηγορίες:

  • Όλους όσοι έχουν εμβολιαστεί
  • Τους ταξιδιώτες που διαθέτουν αρνητικό τεστ.
  • Τα άτομα που θα διαθέτουν πιστοποιητικό νόσησης.

Σε αυτήν την περίπτωση η απόκτηση του θα είναι εφικτή από την δωδέκατη ημέρα μετά το αρνητικό τεστ και θα έχει ισχύ 180 ημερών.

Διατηρείται πάντως από τα κράτη-μέλη η εθνική δυνατότητα να επιβάλλουν καραντίνα σε όσους ταξιδιώτες επιστρέφουν από περιοχές όπου υπάρχει έξαρση της Covid-19.