ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Αεροπειρατεία Λουκασένκο»: Αρχίζει έρευνα ο ICAO για την εκτροπή της πτήσης Αθήνα-Βίλνιους

«Αεροπειρατεία Λουκασένκο»: Αρχίζει έρευνα ο ICAO για την εκτροπή της πτήσης Αθήνα-Βίλνιους
Το αεροσκάφος της Rynair στο διεθνές αεροδρόμιο του Μινσκ ONLINER.BY via AP

Έρευνα για τις συνθήκες της πρωτοφανούς «κρατικής αεροπειρατείας» από το καθεστώς του Αλεξάντερ Λουκασένκο στη Λευκορωσία «ανοίγει» ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO).

Το 36μελές Συμβούλιο του οργανισμού, που εδρεύει στο Μόντρεαλ του Καναδά, συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα, Πέμπτη, κατόπιν αιτήματος για τη διεξαγωγή έρευνας που υπέβαλαν η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και πολλές ακόμη χώρες.

Ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας πρόκειται να υποβάλει μία ενδιάμεση αναφορά μέχρι τις 25 Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταφορών της Ιρλανδίας Έμον Ράιαν.

«Στηρίζουμε πλήρως την απόφαση του ICAO να διεξάγει μία διαφανή και ανεξάρτητη έρευνα για το επεισόδιο στη Λευκορωσία και χαιρετίζουμε την υποστήριξη των συναδέλφων μας απ' όλον τον κόσμο ώστε να διασφαλιστεί ότι αυτό θα γίνει» επισήμανε ο ίδιος.

Η Λευκορωσία έχει έλθει αντιμέτωπη με αεροπορικό αποκλεισμό μετά την κίνηση του καθεστώτος Λουκασένκο να «κατεβάσει» στο Μινσκ, υπό το πρόσχημα τρομοκρατικής απειλής και συνοδεία μαχητικών, την ευρωπαϊκή πτήση Αθήνα-Βίλνιους περνώντας χειροπέδες στον αντιφρονούντα δημοσιογράφο Ρομάν Προτάσεβιτς.

Ο εναέριος χώρος της Ευρώπης έχει «κλείσει» για τη Λευκορωσία και το υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων κατά αξιωματούχων της χώρας επεκτείνεται, όπως αποφασίστηκε κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Πέραν των κυρώσεων που επέβαλαν στο Μινσκ, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των «27» είχαν παράλληλα ζητήσει από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) να ερευνήσει επειγόντως την εξαναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους της εταιρείας Ryanair στο Μινσκ, την Κυριακή.

Σε ανάλογες κινήσεις για τη διακοπή των πτήσεων πάνω από τη Λευκορωσία έχει προχωρήσει ταυτόχρονα το Ηνωμένο Βασίλειο καταδικάζοντας σε σκληρό τόνο τις έκνομες ενέργειες του καθεστώτος Λουκασένκο, ενώ και το Κίεβο έχει διακόψει τις απευθείας πτήσεις μεταξύ Ουκρανίας και Λευκορωσίας.