ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid: Καθ' όλα έτοιμη η Ελλάδα - Την Παρασκευή η επίσημη παρουσίαση

ΙΝΤΙΜΕ / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

«Λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας» για ελεύθερες μετακινήσεις με ασφάλεια σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση έρχεται να «ανοίξει» Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid, το οποίο και παρουσιάζεται επίσημα αύριο, Παρασκευή, το πρωί από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η Ελλάδα είναι καθ' όλα έτοιμη για την εφαρμογή του ψηφιακού πιστοποιητικού ακόμη και πριν την επίσημη ευρωπαϊκή πρεμιέρα την 1η Ιουλίου, αφού θα έχει προηγηθεί η τυπική πλέον έγκριση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η επισφράγιση της συμφωνίας από το Συμβούλιο της ΕΕ.

Κατά την επίσημη παρουσίαση που θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ) πρόκειται να παραστούν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, καθώς και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, οι οποίοι βρίσκονται στην Αθήνα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 40 χρόνων από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στοχεύοντας να δώσει νέα ώθηση στα ταξίδια, τις αερομεταφορές και τον τουρισμό, αποκαθιστώντας τις ελεύθερες μετακινήσεις με ασφάλεια, το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid της ΕΕ θα εκδίδεται από τις εθνικές αρχές και θα είναι διαθέσιμο σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή για εκείνους που έχουν εμβολιαστεί πλήρως, διαθέτουν αρνητικό PCR test, ή έχουν βεβαίωση ανάρρωσης από τον κορωνοϊό.

Ένα κοινό πλαίσιο της ΕΕ θα επιτρέπει στα κράτη-μέλη να εκδίδουν πιστοποιητικά που θα είναι διαλειτουργικά, συμβατά, ασφαλή και επαληθεύσιμα σε ολόκληρη την Ένωση.

Όπως επισήμανε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, το πιστοποιητικό θα λειτουργεί σαν μια λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για όλους τους Ευρωπαίους, θα διευκολύνει τους συνοριακούς ελέγχους και κατ' επέκταση τους ταξιδιώτες.

Σύμφωνα με την κ. Πελώνη, η Ελλάδα είναι έτοιμη να το εφαρμόσει με τις χώρες που είναι ήδη έτοιμες πριν από την ευρωπαϊκή πρεμιέρα.

Παράλληλα, η ίδια επισήμανε πως η εφαρμογή του πιστοποιητικού, στη βάση της πρότασης που είχε κατατεθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, «είναι μια σημαντική επιτυχία για τη χώρα μας από την οποία θα ωφεληθούν, όχι μόνο ο κόσμος της τουριστικής βιομηχανίας και οι τοπικές κοινωνίες, αλλά και η οικονομία και η κοινωνία στο σύνολό της».

Κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εκφράσει ικανοποίηση για τη συμφωνία των «27» επί του ψηφιακού πιστοποιητικού, σημειώνοντας την ανάγκη να τεθεί σε εφαρμογή το συντομότερο δυνατόν και με ενιαίους κανόνες -δίνοντας έμφαση στην αρχή της αμοιβαιότητας, δηλαδή αν η Ελλάδα ζητάει από κάποιον να έρθει με τεστ αντιγόνου, αντίστοιχο να είναι και το αίτημα της χώρας προέλευσης.

Ο πρωθυπουργός είχε σημειώσει, επίσης, ότι το πιστοποιητικό είναι εξίσου σημαντικό για τις χώρες του νότου, αλλά και τις βόρειες χώρες, καθώς όπως ανέφερε όλοι θέλουν να διευκολυνθούν να ταξιδέψουν και ενδεχομένως να δαπανήσουν σε ταξίδια μέρος των αποταμιεύσεων τους.

Βάσει της συμφωνίας που έχει επέλθει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το Ψηφιακό Πιστοποιητικό θα πρέπει να διευκολύνει την ελεύθερη μετακίνηση χωρίς διακρίσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας και να συμβάλλει στην οικονομική ανάκαμψη.

Σε περίπτωση ανάρρωσης από τη λοίμωξη, η πιστοποίηση θα δίνεται από την 11η ημέρα μετά το πρώτο θετικό τεστ -εκτιμάται ότι οι άνθρωποι δεν είναι πλέον μεταδοτικοί από αυτό το σημείο- και θα ισχύει μέχρι την 180ή ημέρα.

Όσον αφορά το κόστος των PCR test, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει προτείνει να χρηματοδοτηθεί από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και να προσφέρεται δωρεάν στους πολίτες. Σχεδόν 100 εκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ προορίζονται για αυτόν τον λόγο, κάτι που δεν θα καταστήσει μεν δωρεάν τα PCR test, αλλά πιο προσιτά για τους πολίτες.

Ωστόσο, ένα ακανθώδες ζήτημα που εξακολουθεί να υφίσταται είναι εάν οι τουρίστες θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα κατά την επιστροφή στη χώρα καταγωγής τους. Οι χώρες της ΕΕ αναμένεται ότι θα διατηρήσουν το δικαίωμα να θέτουν σε καραντίνα ταξιδιώτες που επιστρέφουν από χώρες με υψηλά ποσοστά μόλυνσης, ακόμη και αν έχουν πιστοποιητικό.

Η Ελλάδα έχει προτείνει για τη διευκόλυνση της επιστροφής των ταξιδιωτών στις χώρες προέλευσης να μην απαιτείται μόνο η διενέργεια PCR (μοριακού τεστ), αλλά να δίνεται η εναλλακτική των rapid test και self test.

Σε κάθε περίπτωση, στόχος είναι να αποφευχθεί η καραντίνα μετά την επιστροφή των τουριστών στις χώρες τους, καθώς το ενδεχόμενο αυτό είναι αποτρεπτικό για τα ταξίδια.

Η οριστική έγκριση εκ μέρους του Ευρωκοινοβουλίου αναμένεται κατά τη σύνοδο της Ολομέλειας στις 7-10 Ιουνίου. Μετά το «πράσινο φως» από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου θα ακολουθήσει η επισφράγιση της συμφωνίας από το Συμβούλιο της ΕΕ και η δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα.

Η επίσημη έναρξη εφαρμογής είναι η 1η Ιουλίου 2021 με χρονικό ορίζοντα 12 μηνών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης